Szervezetünk hírei


Véget ért a brit szakemberek vezette kurzus
2015. november 25. 13:45
Véget ért a brit szakemberek vezette kurzus November 17-25-e között a HUNOR mentőszervezet kijelölt állománya alá-, ki- és megtámasztási gyakorlaton vett részt Budapesten. A hat napon át tartó tréning egy olyan módszertani felkészítés volt, amely egy romosodott területen segítheti az áldozatok felkutatását, a megrongálódott épületelemek elmozdulás elleni védelmét, illetve a már meglévő hasonló ismeretek továbbfejlesztését. A brit oktatók az Európai Unió Szakértőcsere-programja keretében érkeztek Magyarországra.
A gyakorlat egyben a magyar nehéz kategóriájú városi kutató-mentő csapat 2017-es újraminősítéséhez való felkészülésének első lépése volt, és részét képezte a 2015-ös honvédelmi felkészítésnek is. A tizenkilenc – mindhárom generációból válogatott – hunoros Keith Bellamy, a Hampshire Fire and Rescue Service szakembere, egyben a brit nemzeti mentőcsapat dúcolásért felelős vezető szakértője, valamint James Delaney, a Merseyside Fire and Rescue Service szakembere vezetésével mélyítette el ismereteit. Az utolsó gyakorlati napon adtak számot tudásukról a kurzus résztvevői.
 
November huszonötödike meglehetősen korán kezdődött a HUNOR azon tagjai számára, akik szolgálati helyükön a C csoportba tartoznak, hiszen hajnali kettőkor az országos főügyelet riasztotta őket, ettől kezdve hat órájuk volt arra, hogy beérjenek a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti bázisára. Ott Jackovics Péter tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályának vezetője, a HUNOR parancsnoka tartott számukra eligazítást. Az ezredes hozzátette, ez volt az első olyan értesítési és berendelési gyakorlat, amikor a mentőszervezet teljes riasztható állományát berendelték, és kiderült, a HUNOR a megadott normaidőn belül ki tud állítani annyi tűzoltót, amennyi az INSARAG szerinti nehéz kategóriájú csapathoz szükséges.
 
A berendelt állomány, vagyis a törzs tagjai, a pszichológusok, a mentőkutyás egység, és természetesen az alegységekbe tartozó hunorosok két csoportban töltötték a délelőttöt. Míg a csapat egyik fele elméleti oktatás keretében a kárhelyek, épületek megújított jelzésrendszeréről hallgatott előadást Garaguly István tű. őrnagytól, addig a többiek a megtámasztási tanfolyamon elkészített szerkezetekkel ismerkedtek a különböző helyszíneken.
 
Ennek végeztével dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő átadta Keith Bellamy-nak és James Delaney-nek az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerő oklevelét és bronzplakettjét. A tábornok beszédében felidézte, hogy a mentőszervezet tagjai 2012 júliusában az Oroszlános udvarban hivatalos esküt tettek. Szólt az ugyanazon év októberében megtartott újraminősítésről, és úgy fogalmazott, a mostani felkészítés is fontos állomás a csapat életében. Az országos főfelügyelő emlékeztetett arra, a két brit szakember az Európai Unió Szakértőcsere-programja keretében érkezett Magyarországra, rájuk a HUNOR svéd mentora, Per-Anders Berthlin hívta fel a figyelmet. Tóth Ferenc elmondta azt is, a mostanihoz hasonló riasztási és készenlétbe helyezési gyakorlattal az éles helyzetekre készül a csapat, amely olasz, horvát és dán gyakorlatokon már bizonyította rátermettségét, és arra készül, hogy jövőre Angliában is megmutatja felkészültségét. A tábornok szavai után Keith Bellamy-tól és James Delaney-től az egyhetes tréningen résztvevő állomány szintén oklevelet vehetett át, a dokumentum azt tanúsítja, hogy a magyar tűzoltók részt vettek az ISAR angol mentőcsapat szakértőinek képzésén és sikeresen teljesítették is azt.
 
Mindezek után a külföldi szakemberek, a tanfolyam résztvevői és a HUNOR tagjai ellátogattak az Országházba és megtekintették a törvényhozás épületét.
 
A mostani tanfolyam a jövő márciusi londoni EUR-15 nemzetközi gyakorlatra, messzebbre tekintve pedig a HUNOR 2017-es újraminősítésére való felkészülés egyik lépése is volt. Az itt megtanultakat a kurzus résztvevői továbbadják saját kollégáiknak, így az elsajátított tudás általában is gazdagítja a napi tűzoltói munkához szükséges ismereteket.
 
Fotó: Schober Andor, RSOE

Kapcsolódó képek:
Véget ért a brit szakemberek vezette kurzus Véget ért a brit szakemberek vezette kurzus Véget ért a brit szakemberek vezette kurzus
További képek a galériában