Szervezetünk hírei


Mangó százszázalékos sikere a nemzetközi minősítő vizsgán
2015. november 27. 16:10
Mangó százszázalékos sikere a nemzetközi minősítő vizsgán Mentőkutyák bevethetőségi vizsgáját tartotta november 23-25. között a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet az ausztriai Tritolwerkben, ahol a HUNOR Mentőszervezet kutyavezetője, Pinkóczi Diána és Mangó nevű keresőkutyája sikeresen megújította nemzetközi minősítését.
Szlovén, osztrák, német, horvát, japán, cseh és magyar színekben, összesen tizennyolc mentőkutya-vezető regisztrált az újraminősítés megszerzéséért a feltételezett szituáció szerint földrengés sújtotta osztrák Tritolwerkben. A párosok képességeit mindegyik helyszínen két nemzetközi értékelő minősítette, akik többek között azt értékelték, hogy a különböző nemzetek mentőkutya-vezetői mennyire tudnak együttműködni a földrengés sújtotta területen dolgozó mentőcsapatokkal, a nemzetközi INSARAG irányelvek figyelembevételével. Az összetett értékelés számos más szempontra is kiterjedt, a kezdeti lépésektől kezdve a nemzetközi kommunikáción át, egészen az ember és a kutya elsősegélyben való jártasságáig, az alpintechnikai képességekig, és nem utolsósorban az eltűnt emberek pontos lokalizálásáig.
 
Első keresési feladatként Mangó és vezetője egy összedőlt raktárépületet vizsgált át, ahol veszélyes anyagok jelenléte miatt több lezárt terület is volt, és a feltételezések szerint két eltűnt személyt kellett megkeresni. Mangó szinte azonnal lokalizálta a megtalált személyt, és pontosítás után egyértelműen jelezte a helyzetét. A személlyel nem lehetett kapcsolatba lépni, így a GPS koordináták regisztrálása után jelezték a műszaki mentés és az egészségügyi ellátás szükségességét, majd folytatták a kutatást. Térképkészítést, információ-átadást és iránymeghatározást követően, a következő helyszínen, egy összedőlt hotel átvizsgálása során további három főt kerestek. A páros a szokásos INSARAG protokoll betartásával pontosította az eltűntek helyzetét, amit ezután továbbítottak a műszaki mentéshez.
 
Az összetett minősítési folyamat következő lépéseként a kutyásoknak alpintechnikai feladatot kellett végrehajtaniuk. A feltételezett eltűnt személyek helyét egy toronyépület tetejéről, liftaknán keresztül lehetett megközelíteni, a helyszínen dolgozó osztrák mentőcsapatok segítségével, majd az akna aljából nyíló termek átvizsgálása után összefogó jelentést készítettek a kárhelyparancsnok felé.
 
Az éjszakai keresésre a vizsga éjszakáján került sor, mostoha időjárási körülmények között. A helyszínen veszélyes anyag jelenlétéről nem tudtak, az eltűnt személyek száma pedig nem volt meghatározható, egymásnak ellentmondó információk miatt. A körülbelül kétezer négyzetméternyi terület rendkívül tagolt volt, több épületegyüttesből állt, emelettel és pincerészekkel tarkítva. Pinkóczi Diána és Mangó nevű keresőkutyája százszázalékos eredménnyel teljesítette a komplex vizsgát, a nemzetközi értékelők külön gratulációja mellett. A feladatok nehézségét mutatja, hogy összesen tizenegyen térhettek haza sikeres eredménnyel.
Fotó: Perge Kinga tűzoltó százados és Zsófia Pritchard

Kapcsolódó képek:
Mangó százszázalékos sikere a nemzetközi minősítő vizsgán Mangó százszázalékos sikere a nemzetközi minősítő vizsgán Mangó százszázalékos sikere a nemzetközi minősítő vizsgán
További képek a galériában