Szervezetünk hírei


Két perc alatt kiégett egy lakás az 56-osok terén
2015. november 27. 17:52
Adventi koszorú okozta azt a péntek délutáni balesetet, amelynek egy lakás esett áldozatául Budapesten, az 56-osok terén. Személyi sérülés, sőt még anyagi kár sem keletkezett, hiszen a lakás valójában a katasztrófavédelem bemutató konténere volt, amelyet egy hétköznapi lakás nappalijaként rendeztek be a tűzoltók.
A katasztrófavédelem ezzel a gyakorlattal mutatta be, hogy egy adventi koszorú egyetlen magára hagyott gyertyája is kiterjedt lakástüzet képes okozni. A gyakorlat aktualitását az adja, hogy vasárnap elkezdődik az adventi várakozás időszaka, meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún.
 
Évente mintegy harminc esetben riasztják a tűzoltókat adventi koszorú okozta tűzesethez. A fűtött szobában az adventi koszorú hamar kiszárad és könnyen meggyullad az égő gyertya hőjétől. Ezért olyan koszorút érdemes választani, amelyiken a gyertyák egy nem éghető anyagból készült alátéten vannak, így nem tud átterjedni a gyertya lángja a koszorúra, onnan pedig a környező tárgyakra.
 
A bemutatón azt szemléltette a katasztrófavédelem, hogy a nappalinak berendezett konténer néhány perc alatt teljesen ki tud égni. A teljes terjedelmében égő „szobát” végül a zuglói tűzoltók oltották el, miközben dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő kommentálta a tűzoltás mozzanatait és a tűz megelőzésének módjait. Mint elmondta, évente mintegy hatezer lakástűz van Magyarországon, vagyis minden napra több mint 15 tűzeset jut. Az adventi és a karácsonyi időszakban ez a szám a duplájára emelkedik. Ennek oka a figyelmetlenség és az olyan dekorációk, köztük például az adventi koszorú, az adventi házikó, a karácsonyfa, de veszélyekkel járhat az ünnepi menü elkészítése, vagyis a főzés is.
 
A katasztrófavédelem azt is bemutatta, mi történik akkor, ha valaki egy pohár vízzel próbálja meg eloltani a serpenyőben meggyulladt olajat. Mint kiderült, aki így tesz, az egy több méter magasra feltörő tűzgömbbel találja szembe magát, ami nemcsak komoly sérüléshez vezethet, de kiterjedt lakástüzet is okozhat.
 
A bemutatók és lakossági tájékoztatók hatására évről évre nagyjából tíz százalékkal csökken az ilyen balesetek száma. Bérczi László mindenkit óvatosságra intett, mint mondta, egyetlen percre sem szabad magára hagyni egy égő gyertyát, vagy egy tűzhelyen rotyogó serpenyőt.
 
„Ünnepelj gondtalanul!” ezzel a szlogennel kíván mindenkinek kellemes adventi várakozást a katasztrófavédelem.