Szervezetünk hírei


Idei tapasztalatok, felkészülés a jövő esztendőre
2015. december 10. 12:08
Idei tapasztalatok, felkészülés a jövő esztendőre A mezőgazdaságban bekövetkezett tűzesetek tapasztalatairól tartottak közös szakmai konferenciát a tűzvédelem és az agrárium területén dolgozó hatóságok, szakmai szervezetek és a témában érintett szakemberek december kilencedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A tanácskozás célja, hogy csökkenteni lehessen a mezőgazdasági tüzek számát, ezáltal a gazdálkodók kárát és a tűzoltói beavatkozások költségeit.
A találkozót dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, megbízott országos katasztrófavédelmi főigazgató nyitotta meg. Beszédében úgy fogalmazott, a decemberi időponton nincs mit csodálkozni, az idő éppen alkalmas arra, hogy a résztvevők megosszák egymással az idei esztendő tapasztalatait, és megkezdjék a 2016-os mezőgazdasági évre való felkészülést. Hozzátette, tavaly ilyenkor még a régi Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai alapján zajlott a munka, azonban az új szabályzat márciusban hatályba lépett, most már a megváltozott követelményeket kell figyelembe venni. A főigazgató elmondta, a külterületi tüzeken belül számukat tekintve ritkák a mezőgazdasági tüzek, ha azonban az ilyen alkalmakkor keletkezett kár nagyságát nézzük, rögtön változik a kép, hiszen a lábon álló gabona, illetve a mezőgazdasági gépek jelentős értéket képviselnek. Tollár Tibor emlékeztetett arra, nem véletlen, hogy a katasztrófavédelem foglalkozik a kérdéssel, főleg az Országos Tűzmegelőzési Bizottságon belül, hiszen így tud nagy nyilvánosságot teremteni a mezőgazdasági tüzeknek, azok megelőzésének, így tudja tájékoztatni az érintetteket, milyen szabályokat, előírásokat kell ismerniük, betartaniuk. A tábornok hangsúlyozta, az általa irányított szervezet hatósági munkájában igyekszik megtalálni azt az egyensúlyt, amellyel úgy tud érvényt szerezni a tűzvédelmi szabályoknak, hogy közben nem hátráltatja a mezőgazdasági munkákat, kvázi szolgáltató hatóságként lép fel a gazdákkal szemben. Tollár Tibor fontosnak nevezte annak tudatosítását, hogy a mezőgazdasági munka- és erőgépeket nem elég a betakarítási munka kezdetén karbantartani, a nagy igénybevétel miatt menet közben is ellenőrizni kell azokat, a tűzvizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy nem egy esetben a munka közben felgyülemlett szennyeződés okozta a bajt. A főigazgató elmondta, 2015-ben hetvenhét olyan rendezvény volt országszerte, ahol a gazdák megismerkedhettek a tűzvédelmi követelményekkel, a lehetőséggel több mint ezer gazdálkodó élt is.
 
Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az agrárgazdaság idei eredményeit bemutató előadásának kezdetén úgy fogalmazott, hasonló közös konferencián még nem találkozott a katasztrófavédelem képviselőivel, noha munkamegbeszéléseken számtalanszor dolgoznak együtt a két szervezet szakemberei. Az államtitkár ezután ismertette az idei betakarítási eredményeket, azért azokat, mert mint mondta, a mezőgazdaság teljes 2015-ös tevékenységének mutatói majd csak jövő őszre alakulnak ki. Elöljáróban emlékeztetett arra, hogy az összehasonlításokban szereplő 2014-es esztendő a mezőgazdaság szempontjából rekordév volt, az idén azonban 1901. óta a harmadik legforróbb nyarat tudhatjuk magunk mögött, a forró napok száma (vagyis amikor a napi maximumhőmérséklet átlépte a 30 Celsius-fokot) meghaladta a negyvenet, ez pedig meglátszik a termésátlagokon is. Czerván György a nyári aratású szántóföldi növények terméseredményeivel kezdte, elmondta, az őszi búza és a repce termőterülete némiképpen csökkent, az őszi árpa, a rozs és a triticale területe viszont meghaladta az előző évit. Ami a terméseredményeket illeti, a tavalyi belvíz miatt kisebb területen vetett repcén kívül mindegyik növény jól teljesített. Az őszi betakarítású növényeknél árnyaltabb volt a kép, a támogatási programoknak köszönhetően a 2014-eshez képest majdnem kétszer nagyobb területen vetett szóján kívül a többi növény mutatói rosszabbak a tavalyinál. Az államtitkár emlékeztetett arra, a mezőgazdasági kibocsátás tizenöt százalékát a kukorica adja, márpedig 2015 forró nyara nem juttatta elég vízhez ezt a növényt, így ebből majdnem egyharmadával kevesebbet tudtak betakarítani a gazdák, mint egy évvel korábban. Az államtitkár szót ejtett a szántóföldi tűzesetekről és az állattartó telepekkel kapcsolatos tüzekről is. A statisztikákat ismertetve elhangzott: tavaly 58 mezőgazdasági munkagéptűz volt, az idén ez a szám 122-re alakult. A 2014-es 275 hektárról ebben az évben 359 hektárra nőtt a gabonatűzzel érintett terület nagysága, a gabonatüzek száma ugyanakkor 89-ről 80-ra csökkent. Kevesebb mint a felére, 55-ről 20-ra esett vissza a terményszárítótüzek száma, az állattartó telepeken 2014-ben 37 alkalommal, az idén 43 esetben csaptak fel a lángok.   
 
A konferencián a résztvevők egyebek mellett előadást hallgathattak meg a március óta hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat aratásra vonatkozó előírásairól, a mezőgazdaságban köthető biztosításokról, a terményszárítók tüzének megelőzéséről.

Az előadások letölthető anyagai:

Czerván György: Az agrárgazdaság 2015 évi eredményei
Érces Ferenc: Az OTSZ aratási előírásai
Dr. Bérczi László: Az OTB eredményei
Turán Tamás Levente: A mezőgazdasági tűzkárok és a biztosítás
Heizler György: A tűzoltó készülékek jelentősége

Kapcsolódó képek:
Idei tapasztalatok, felkészülés a jövő esztendőre Idei tapasztalatok, felkészülés a jövő esztendőre Idei tapasztalatok, felkészülés a jövő esztendőre
További képek a galériában