Szervezetünk hírei


Tűzvizsgálói konferenciát tartottak Kecskeméten
2015. december 15. 12:55
„Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” címmel, második alkalommal szervezett konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága Kecskeméten, december 14-én. A konferencia előadásai a tűzesetekhez kapcsolódó hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a módszertan fejlesztése és a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés érdekében.
Az esemény fővédnöke dr. Bérczi László tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője volt. A konferencián mintegy százharmincan vettek részt, köztük mérnökök, tűzvédelmi tervezők és szakértők, állami és önkormányzati intézmények fenntartói, ipari üzemek, kutatóintézetek képviselői, valamint a katasztrófavédelem személyi állománya több megyéből.
 
A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény vendégeit a levezető elnök, Gyapjas János tű. ezredes, megyei igazgatóhelyettes köszöntötte. Ezt követően dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Nagy Katalin, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke mondott nyitóbeszédet.
 
A konferencia első előadását Fentor László tű. alezredes tartotta, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Főosztályáról. Az alezredes a szemlebizottsággal együtt lebonyolított tűzvizsgálati helyszíni szemléken szerzett tapasztalatokról beszélt. A villamos szakértői munka gyakorlatban történő megvalósulását korábbi, feldolgozott tűzeseteken keresztül mutatta be prof. dr. Kováts László Dezső okl. villamosmérnök, szakértő.
 
Farkas Sándor tű. alezredes, tűzvédelmi szakmérnök, igazságügyi szakértő előadásában a villanyóratüzek, a propánbután-gázzal működő targoncákat érintő tűzesetek, valamint az elektromos hosszabbítóval kapcsolatos tüzek vizsgálati tapasztalatait elemezte és összegezte, majd a megelőzésüket célzó javaslatokat fogalmazott meg.
 
Külföldi tűzesetek során nyert információkat a megjelentek két előadás révén szerezhettek, elsőként Lestyán Mária, a Rockwool Kft. fejlesztési és szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója szólt a szállodatüzekről, majd Borsos Tibor igazságügyi szakértő a diszkótüzek tapasztalatairól adott tájékoztatást.
 
A beton tűzben való viselkedését a és az erre vonatkozó tervezési szempontok témakörét dr. Majorosné dr. Lublóy Éva, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Magasépítés Tanszékének adjunktusa, illetve Mezei Sándor tű. hadnagy dolgozta fel. Nyíri Csaba tűzvédelmi mérnök, igazságügyi szakértő a kéményekben keletkezett tüzek vizsgálatának megállapításairól beszélt, a biztosítói tűzvizsgálat sajátosságairól pedig Király András tűzvédelmi mérnök, tűzvédelmi szakértő szólt.
 
A konferencia zárásaként dr. Takács Lajos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense az alacsony energiafogyasztású házakban kialakuló tűzesetekről, a németországi tapasztalatokról számolt be.
 
A konferencia társzervezői a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete voltak.