Szervezetünk hírei


Segítségkérés Londonból – háromnapos gyakorlatra készül a HUNOR
2016. február 29. 16:16
Egy felújítás alatt álló felhőkarcoló omlott a Waterloo metróállomásra Londonban, több százan rekedtek az összeomlott állomáson és a balesetet szenvedett szerelvényeken. Nagy-Britannia a bent rekedtek megközelítéséhez és kiszabadításához kért segítséget Magyarországtól, Budapest a HUNOR mentőcsapatot küldi a szigetországba. Mindez természetesen nem a valóságban történt, egy angliai nemzetközi gyakorlat forgatókönyvírói találták ki a szituációt. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra február huszonkilencedikén délután futott be Londonból az a nemzetközi segítségkérés, amelynek fogadására és a reagálásra már hetek óta készül a HUNOR hivatásos mentőszervezet.
A HUNOR mint nehéz kategóriájú hivatásos városi kutató-mentő mentőszervezet veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatokat lát el, szakfeladata pedig a romok alatt rekedt áldozatok keresése, mentése, valamint az elsősegélynyújtás. Ezekre a képességeire pedig mind szüksége lesz a február 29. és március 3. között zajló londoni gyakorlaton, amelyet a város százötven éves tűzoltósága szervez magyar, ciprusi és olasz részvétellel.

Már hónapok óta tart a felkészülés, ilyen volumenű gyakorlatot ugyanis még sosem rendeztek Londonban. A forgatókönyv szerint egy felújítás alatt álló felhőkarcoló omlik egy metróállomásra, több százan rekednek az állomás területén és a befutó, balesetet szenvedő metrószerelvényen. A helyi nehéz kutató-mentő mentőszervezetek éppen két távoli, vidéki városban avatkoznak be, ezért külföldről kérnek segítséget az áldozatok és a sérültek felkutatásához, kimentéséhez.

Azért, hogy a helyzet minél élethűbb legyen, a szervezők egy már bezárt erőmű területén konténerekből felépítették egy metróállomás alagútrendszerét, majd a helyszínre szállítottak és elrendeztek hét metrószerelvényt, végül több ezer tonnányi törmelékkel borították be a kiépített rendszert. A romok között több mint ezer sérült várja majd a segítséget, őket statiszták játszák majd: a szerepek rendkívül változóak, mozgássérültek, pánikba esett utasok, illetve angolul nem beszélők is lesznek köztük.

A mentés érdekében London teljes védelmi mechanizmusát aktivizálják, a speciális mentést pedig a külföldi mentőszervezetek – a HUNOR mellett a ciprusi és az olasz egység – végzik majd.

”Fontos számunkra, hogy ilyen méretű gyakorlatot rendezhetünk, van ugyanis, amit nem lehet a tankönyvekből megtanulni” – fogalmazott a londoni tűzoltóság képviseletében Ron Dobson. Elmondta, a londoni tűzoltóság az idén ünnepli fennállása százötvenedik évfordulóját, így különösen nagy öröm számukra, hogy az idei évben kerül sor erre a gyakorlatra. Hozzátette, hogy bár a gyakorlat szerint nem terrorcselekmény történt a Waterloon, hanem épületomlás, mégis készülnek pszichológiai segítségnyújtással a romok között rekedt „sérültek” megsegítésére.

A gyakorlatot kiemelt figyelem kíséri Angliában, David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke várhatóan a helyszínen tekinti majd meg a mentési munkálatokat.

A HUNOR az elmúlt hetekben két metrógyakorlaton is részt vett Budapesten, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Budapesti Közlekedési Vállalattal együttműködve. Ezek a gyakorlatok is hozzásegítették az állományt ahhoz, hogy felkészüljenek a rájuk váró körülményekre.

A HUNOR belföldön nyolc, külföldön negyvennyolc órával a beérkezett riasztás után bevethető. A segítségkérés hétfő délutáni beérkezését követően a magyar mentőszervezet másnap, március elsején a délelőtti órákban indul útnak hetvenhat tűzoltóval.