Szervezetünk hírei


Csaknem száz sérültet emelt ki a romok alól első műveleti napján a HUNOR
2016. március 03. 10:24
Csaknem száz sérültet emelt ki a romok alól első műveleti napján a HUNOR Jól működött együtt az angol erőkkel és az olasz, illetve ciprusi egységekkel a kedd óta Londonban gyakorlatozó HUNOR. A magyar tűzoltók csaknem száz sérültet emeltek ki a roncsok közül Waterloo metróállomás élethűen felépített másán.

A hetvenhat magyar tűzoltó számára március másodikán a gyülekező zónában kezdődött meg a gyakorlat, amelynek az volt ugyan a harmadik napja, ugyanakkor az első olyan, amelyen az angol tűzoltók, mentők, rendőrök és mentőszervezetek mellett a nemzetközi segítségkérés alapján érkezett csapatokat is bevetették.
 
A munkát szerdán is a helyi szervezetek kezdték meg, a külföldi csapatokat eleinte pihentették, így a négy alegységre osztott HUNOR is készenlétben várakozott. A tűzoltók kisebb csoportokban az előző nap kirakodott felszerelést, valamint a kommunikációs csatornákat és a rádiófrekvenciákat ellenőrizték. A csapat végül nem sokkal dél után kapott indulási parancsot. A magyar egység feladata a sérültek megközelítése és kiszabadítása, valamint a szerelvények rögzítése volt. Az angolok igyekeztek megnehezíteni a dolgukat, ezért szinte egyszerre riasztották a helyszínre az összes külföldi mentőszervezetet. Ennek következtében az addig homogén, kizárólag angol tűzoltókból és mentőkből álló beavatkozó állomány hirtelen nemzetközi és sokszínű lett. A magyar tűzoltók helytálltak a nehéz feladat során: nem anyanyelvükön kommunikálva is azonnal megértették a külföldi utasításokat, jól kommunikálva folyamatosan dolgoztak a sérültek kiszabadításán és a kijuttatásukon.
 
A szervezők is igyekeztek, hogy meglegyen az együttműködés, úgy adták a feladatokat, hogy azokon több nemzet tűzoltói együtt dolgozzanak. A mentés egyik fázisában az egyik metrószerelvényből csak egy másikon keresztül lehetett eljuttatni a sérülteket a szabadba vezető alagútba. Ekkor előfordult, hogy akár három vagy négy nemzet tűzoltóinak a keze között is megfordult egy-egy sérültet játszó statiszta. Ezeket az embereket egyébként teljesen szakszerűen kellett kimenteni, mindenkinek pontos szerepe volt. Aki csak könnyebben sérült meg, akár a saját lábán is távozhatott, de volt olyan is, akinek eszméletlen sérültet kellett alakítania.
 
A gyakorlat tervezői hihetetlen alapossággal teremtették meg a valóság illúzióját. A Waterloo metróállomás konténerekből és farostlemezekből megépített másába jegykezelő automatákat és kapukat, újságos bódét, reklámplakátokat és információs táblákat is elhelyeztek. A falakat az állomás csempéjét utánzó anyaggal borították be, a folyosók pedig éppen olyan szűkek voltak, mint a valódi metróállomáson. A tűzoltóknak ezen a sötét, nyomasztó alagúton kellett közlekedniük, a haladást törmelék és beomlások nehezítették. Kitartó küzdelem árán lehetett csak eljutni a „metróperonig”, ahol nyolc kocsit borítottak egymásra. A szerelvényekben rengeteg volt a sérült, akik pánikba esve kiabáltak segítségért, ezzel is próbálva kizökkenteni a mentésükre igyekvőket. Az összetört szerelvények némelyikét betontömbök hasították ketté, volt, amelyekből fémrudak álltak ki, az egyik szerelvény futóműve is kitört. Bár a valóságban a szerelvények stabilan álltak, a tűzoltóknak természetesen meg kellett támasztaniuk őket, ezt el is várták a szervezők és a gyakorlat értékelői.
 
A magyar tűzoltók a nap végére kilencvenhárom sérültet és két halottat szabadítottak ki a romok közül, és ami a legfontosabb: mindegyikük épségben tért vissza a laktanyába. Kiemelt médiafigyelem övezte a magyarok beavatkozását, több újságíró és stáb figyelte a munkálatokat. A gyakorlat csütörtökön zárul, így a HUNOR tagjai ma újra próbára tehetik magukat a nemzetközi környezetben.

Fotó: Pirisi Marcell - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Csaknem száz sérültet emelt ki a romok alól első műveleti napján a HUNOR Csaknem száz sérültet emelt ki a romok alól első műveleti napján a HUNOR Csaknem száz sérültet emelt ki a romok alól első műveleti napján a HUNOR
További képek a galériában