Szervezetünk hírei


Saját társukat is kimentették a romok alól a HUNOR tűzoltói
2016. március 04. 11:21
Saját társukat is kimentették a romok alól a HUNOR tűzoltói Március harmadikán véget ért a négynapos, metróból mentési gyakorlat London elővárosában, Dartfordban. Csütörtökön kiemelt szerep hárult a HUNOR hivatásos mentőszervezet tűzoltóira, akik az első perctől az utolsóig dolgoztak a sérültek megközelítésén és kiszabadításán

A négy alegységben dolgozó, nehéz kategóriájú HUNOR több feladatot is kapott második műveleti napján. Először egy olyan alagútszakaszt kellett felderíteniük, amelyben a gyakorlat során addig még senki sem járt. A magyar tűzoltókra várt az alagút biztosítása és aládúcolása. A nehezen megközelíthető, szűk térben lángvágóval törtek volna utat maguknak, de a gyakorlat forgatókönyve szerint nem álltak rendelkezésre a megfelelő szellőzést biztosító ventilátorok, így erről, valamint a körfűrészről is le kellett mondaniuk. A beomlott betontörmelékekkel és vasráccsal elzárt következő alagútszakaszt ezért kizárólag kéziszerszámokkal és fúrókkal tudták szabaddá tenni és megközelíteni, ez pedig lelassította a munkálatokat, valamint különös odafigyelést kívánt a tűzoltóktól.
 
A rácson túl aztán tucatnyi sérült várta a segítséget. A magyar tűzoltók kiépítettek egy biztonságos folyosót a beomlott törmeléken át, és ezen keresztül folyamatosan emelték ki – sérülésük súlyossága szerinti sorrendben – az órák óta bent rekedteket. A sérülteket már a londoni mentők látták el, a HUNOR tagjainak az előző naphoz hasonlóan csütörtökön is nemzetközi csapatban kellett dolgozniuk.
 
A gyakorlat forgatókönyve szerinti események ekkor váratlan fordulatot vettek: a létszámellenőrzésnél kiderült, hogy eltűnt egy magyar tűzoltó. Erről persze szó sem volt, csak a csapat reakcióját tesztelték, akik persze a helyi rendőrökkel együtt azonnal a keresésére indultak. Végül az egyik metrószerelvény alatt találtak rá, elmaszkírozták az arcát, azaz „súlyosan megsérült”. A magyar tűzoltók minden erejükkel azon voltak, hogy megközelítsék és „kimentsék” a társukat, ami sikerült is.
 
Csütörtökön, vagyis a magyar csapat második műveleti napján tehát nehezebb feladatok adódtak, mint szerdán, annál is inkább, mert míg az előző napon a metrók ajtajait is használhatták a sérültek elszállításához, addig a tegnapi beavatkozás során olyan szerelvényekből kellett kihozniuk az embereket, amelyeknél ez az út már nem volt járható. Az angol szervezők kitettek magukért, meredeken álltak a szerelvények, a mentést pedig a rájuk borult törmelék is nehezítette. Ezeket a kocsikat is meg kellett támasztani valahogy, majd pedig hol a vezetőfülkén keresztül, hol pedig a lemezeken átvágva tudták csak kiemelni a sérülteket.
 
A HUNOR végül hatvanhat sérültet és egy holttestet szabadított ki a romok alól, és ahogy az előző napnak, így ennek is az volt a legfontosabb eredménye, hogy egyetlen magyar tűzoltó sem sérült meg a beavatkozások során. Nehéz feladat hárult rájuk, azonban gyorsan, szakszerűen és a kapott parancsok szerint dolgoztak, így sikeresen zárták a rendkívül hasznos tapasztalatokat hozó tréninget. A gyakorlat csütörtökön véget ért, március negyedikén, pénteken a kiértékelés következik, ekkor a szakemberek elemzik a látottakat és megosztják egymással a tapasztalataikat.
 
A gyakorlatot finanszírozó Európai Bizottság szakemberei is csütörtökön látogattak ki a helyszínre. Monique Pairat, a Humanitárius Segítségnyújtási és Polgári Védelmi Főigazgatóság (DG ECHO) főigazgatója gratulált Jackovics Péter tűzoltó ezredesnek, a HUNOR parancsnokának, akivel egyeztető megbeszélésen vett részt. A helyszínen követte az eseményeket a londoni tűzoltóság vezetőhelyettese, Peter Cowup is. A vendégek elégedettek voltak a gyakorlat alakulásával, és érdeklődve figyelték a magyar tűzoltók beavatkozását.

https://www.youtube.com/watch?v=8YazDMPF7G8&feature=youtu.be

Fotó: Shaun Coltress, szolgálatparancsnok, londoni tűzoltóság és Pirisi Marcell - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Saját társukat is kimentették a romok alól a HUNOR tűzoltói Saját társukat is kimentették a romok alól a HUNOR tűzoltói Saját társukat is kimentették a romok alól a HUNOR tűzoltói
További képek a galériában