Szervezetünk hírei


Egy évünk van hasznosítani a londoni tapasztalatokat
2016. március 05. 10:54
Egy évünk van hasznosítani a londoni tapasztalatokat A március negyediki, pénteki kiértékeléssel formálisan is véget ért az EUR 15 elnevezésű gyakorlat, amelyen nehéz kutató-mentő mentőszervezetként a HUNOR is részt vett. Az európai partnerek elégedettek voltak a magyar tűzoltók által végzett munkával és az általuk tanúsított hozzáállással.

A tűzoltók számára a gyakorlat helyszínén, a dartfordi erőműben hagyott felszerelés összecsomagolásával és kamionra pakolásával indult a nap. Eközben a Woolwich-i katonai barakkban, vagyis a HUNOR és a többi nemzet tűzoltóinak szállásán a csapatvezetők megosztották a gyakorlaton szerzett tapasztalataikat a szervezőkkel.
 
Az ebéd után Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a magyar csapat parancsnoka szólt a hunorosokhoz. Gratulált nekik, hiszen jól helyt álltak a nemzetközi mezőnyben. Emlékeztetett arra, hogy a gyakorlat mögött rengeteg szervezési munka állt, a londoni szereplés fontos állomás a mentőszervezet jövő évi újraminősítéséhez. Örömmel tájékoztatta a tűzoltókat arról, hogy a gyakorlatot finanszírozó Európai Bizottság szakemberei is megdicsérték munkájukat, és részletekbe menően érdeklődtek a mentőszervezet iránt. Az ezredes végezetül elmondta, a közös erőfeszítésnek köszönhetően hatalmas eredményt értek el a brit fővárosban töltött napok alatt, olyat, amelyre nem csak ők, hanem egész Magyarország is büszke lehet.
 
A beavatkozó állomány távozása után a HUNOR törzse, vezetői és az alegységvezetők is kiértékelték a gyakorlaton látottakat, a beszélgetés a közelgő, 2017-es újraminősítés jegyében zajlott. A vezetők felsorolták az általuk tapasztalt hiányosságokat, és megoldásokat is javasoltak a problémákra. Ökrös Árpád tűzoltó alezredes, koordinációs tiszt a felderítés fontosságára hívta fel a figyelmet, és rámutatott arra, erősíteni kell a vonatkozó eljárásokat. A gyakorlat jelentős előnyeként értékelte, hogy a törzs nem ismerte a kárhelyszínt, éppen úgy, ahogy az a valóságban is lenne, így kulcsfontosságú volt a rádiókommunikáció az irányítás és a beavatkozók között.
 
A kommunikációnál maradva Oláh Péter tűzoltó alezredes, műveleti tiszt azt emelte ki, hogy „finomabban”, kevesebbszer, de annál pontosabban, lényegre törőbben kell használni a rádiót. Emlékeztetett arra, a londoni sok hunoros számára az első külföldi megmérettetés volt, így annak érdekében, hogy ők is eljussanak a felkészülés szempontjából rendkívül fontos gyakorlatra, meg kellett bontani a korábban kialakított alegységeket, ez pedig szintén kommunikációs nehézségekhez vezetett. Ezek a tűzoltók azonban a mostani gyakorlaton már rutint szereztek, amelyre bátran építhetnek majd a következő – akár éles – bevetésen is. De ahogy azt Perge Kinga tűzoltó százados, kommunikációs tiszt is kiemelte, az angol összekötők minden tekintetben elégedettek voltak a magyar csapattal, ezzel is alátámasztva, hogy a hibák feltárása és a megbeszélésen gyakorolt önkritika ellenére a HUNOR beavatkozása sikeres volt az EUR 15 gyakorlaton. A házigazda angol tűzoltók azzal búcsúztak magyar társaiktól, hogy nagy örömmel dolgoztak velük, és remélik, a jövőben is lesz lehetőségük a közös munkára.
 
Az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladata a megszerzett tapasztalatok hasznosítása és a feltárt hibák megoldása lesz, hogy aztán a mentőszervezet sikeresen átessen 2017-ben az öt év után kötelező INSARAG újraminősítésen.
 
A HUNOR tűzoltói szombaton megtekintik London egyik legnagyobb tűzoltólaktanyáját, majd rövid sétát tesznek az angol fővárosban. A csapat vasárnap reggel száll repülőre, és a déli órákban érkezik vissza Budapestre.

Fotó: Pirisi Marcell - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Egy évünk van hasznosítani a londoni tapasztalatokat Egy évünk van hasznosítani a londoni tapasztalatokat Egy évünk van hasznosítani a londoni tapasztalatokat
További képek a galériában