Szervezetünk hírei


Újraminősítésre készül a HUSZÁR mentőszervezet
2016. április 21. 08:22
Újraminősítésre készül a HUSZÁR mentőszervezet Szakmai értekezleten beszélték meg a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet vezetői a csapat közelgő nemzetközi újraminősítése körüli teendőket. Az április 20-i tanácskozáson Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője ismertette a fontosabb teendőket.

Öt évvel az első nemzetközi minősítés után, jövőre ismét átesik a megmérettetésen a HUSZÁR önkéntes országos mentőszervezet. Várhatóan jövő áprilisban a csapatnak ismét az ENSZ INSARAG előírásainak kell majd megfelelnie, ám a korábbiakhoz képest jócskán megváltozott szabályokhoz igazodva. Az INSARAG (Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport) irányelveit ugyanis átdolgozták az elmúlt időszakban, és a HUSZÁR teljesítményét már az új szabályok szerint bírálják el a nemzetközi minősítők.

 

A mentőszervezet vezetésének legfontosabb rövid távú feladata, hogy kidolgozza azt a szakmai portfóliót, amely előfeltétele az újraminősítésnek, és amely szakmai anyagot egy évvel a tényleges vizsgák előtt meg kell küldeni a minősítést végző ENSZ-csoport részére. A huszonkét fejezetből álló szakmai anyagnak számos oldalról kell bemutatnia a mentőszervezet működését és képességeit. Tartalmaznia kell többek között a felállítási és a működési rendet, illetve azt, hogy miként mozgósítják a mentőszervezet tagjait, és hogyan történnek a tényleges beavatkozások. Ugyancsak be kell mutatni a jövő áprilisra tervezett minősítő gyakorlatok helyszíneit is.

 

Részletesen vázolni kell továbbá a nemzeti kapcsolati pont adatait, valamint bizonyítani kell az önálló beavatkozás képességét – vázolta a főbb irányelveket Jackovics Péter. Ebben a fejezetben feltüntetik majd a mentőszervezet megyei bevetéseit, valamint a 2013-as dunai árvíznél végrehajtott beavatkozásait is. Különálló feladat a nemzetközi szállítási és mobilitási terv prezentálása, illetve a kiképzési terv ismertetése. Utóbbi esetében arra kíváncsiak a nemzetközi minősítők, hogy milyen folyamaton át válik egy önkéntesből kutató-mentő csapatban, integráltan is dolgozni képes szakember. Ugyancsak dokumentálni kell előzetesen azt, hogy a HUSZÁR képes az önellátásra egy valódi beavatkozás helyszínén.

 

Szintén bekerülnek az új szakmai dokumentációba (portfólióba) azok a módosítások és fejlesztések, amelyeket a 2012-es minősítéskor tett szakmai ajánlások óta valósítottak meg a HUSZÁR vezetői.

 

A jövő évi újraminősítés tervezett programjáról Jackovics Péter elmondta: öt napig tart majd, amelynek első napján bemutatkozik a nemzetközi minősítő csapat, a további napokon pedig 36 órás gyakorlatok során kell bizonyítania a HUSZÁR mentőszervezetnek szakmai felkészültségét. Az ezredes kitért arra is: nagy valószínűséggel nem a korábbi minősítők érkeznek majd jövő tavasszal, ezért az előzetes szakmai dokumentációnak olyan mélységűnek és részletességűnek kell lennie, hogy abból egy, az országot és a hazai katasztrófavédelmi rendszert kevésbé ismerő szakértő is könnyedén tájékozódhasson.

 

Mivel az INSARAG-irányelveket jelentősen módosították, a felkészülés és az újraminősítés sikere érdekében szakmai tanácsadót, azaz mentort is felkértek a HUSZÁR mellé, aki mind a vezetőket, mind a csapat tagjait felkészíti az új ENSZ-szabályzókból. Ez a mentor a svéd Per-Anders Berthlin lesz, aki korábban már a HUNOR hivatásos mentőszervezetet is mentorálta – segítette felkészülését a nemzetközi megmérettetésekre, illetve tanácsaival előmozdította a csapat szakmai fejlődését.


Kapcsolódó képek:
Újraminősítésre készül a HUSZÁR mentőszervezet Újraminősítésre készül a HUSZÁR mentőszervezet Újraminősítésre készül a HUSZÁR mentőszervezet
További képek a galériában