Szervezetünk hírei


Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek
2016. június 06. 11:39
Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek Kétnapos szakmai fórumon mutatták be a legújabb, az ellenőrzésről és felülvizsgálatról szóló tűzvédelmi műszaki irányelv megalkotói az útmutató kiadás előtti változatát.

A tűzvédelmi eszközök, berendezések, rendszerek ellenőrzéséről, felülvizsgálatáról és karbantartásáról szóló, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásaira jó megoldásokat bemutató tűzvédelmi műszaki irányelv megalkotásában koordináló szerepet vállaló TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség szakmai fórumot szervezett Siófokon. A rendezvény fővédnöke dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója volt.

A rendezvényt dr. Takács Árpád tű. dandártábornok, megbízott hatósági főigazgató-helyettes nyitotta meg. Bevezetőjében bemutatta a főigazgatóságon végbement szervezeti változásokat, beszélt azok okairól, a központi szervnél létrehozott új hatósági területről, az ezzel járó előnyökről. A tábornok ismertette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások helyzetét, az eljárásokban várható változásokat. Előadásában kitért arra, hogy az OTSZ megelőzte a korát, szellemisége, felépítése megőrzendő, a hatósági munka tapasztalatait elemezve megvizsgálják majd, mennyire vált be a szabályzat. Ehhez szükség van a gazdaság szereplőinek a véleményére, észrevételeire is, ebben számít a tűzvédelmi szövetségre éppúgy, mint mindenkire, aki részese a tűzmegelőzésnek.

Ezután dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő előadása következett, aki a tűzvédelmi szabályozás helyzetéről és a tűzvédelmi műszaki irányelveknek a szabályozás rendszerében elfoglalt helyéről beszélt. A főfelügyelő kiemelte, a modern szabályozásnak köszönhetően a beruházók nagyobb szabadságot élveznek, ugyanakkor felhívta a figyelmet a tervezők fokozottabb felelősségére is. A tábornok bemutatta a tűzvédelmi műszaki bizottság felépítését és feladatait, felsorolta a már kiadott műszaki irányelveket, és bejelentette, hogy az általa vezetett szakterület irányításával a műszaki bizottságban közreműködő szakemberek két új irányelv kiadásán és két hatályos útmutató módosításán dolgoznak.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről végezetül Érces Ferenc tű. ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője az OTSZ és a tűzvédelmi műszaki irányelvek alkalmazása során összegyűjtött hatósági tapasztalatokat tárta a hallgatóság elé. Hangsúlyosan szólt az OTSZ és az irányelvek használhatóságához szükséges új szemlélet fontosságáról, amely – mint mondta – összetett gondolkodást, következetes, logikus jogszabály-alkalmazást, tervezői kreativitást, az innovatív mérnöki módszerek alkalmazását, illetve komplex tűzvédelmi gondolkodást jelent. A főosztályvezető ismertette a hatósági tapasztalatokat, majd kitért arra, hogy mivel egy teljesen új jogszabály lépett hatályba tavaly március 5-én, még néhány évre szükség van ahhoz, hogy mindenki megszokja, el tudjon szakadni a régi beidegződésektől, át tudjon állni a lényegesen magasabb szintű, műszaki, mérnöki szemléletet követelő tűzvédelemre.

A kétnapos rendezvényen az egyes fejezeteket jegyző munkacsoportok egyenként mutatták be féléves előkészítő munkájuk eredményét. A témaköröket négy szekcióülésen (tűzoltó készülékek és felszerelések, beépített tűzvédelmi berendezések, építészet, villamos berendezések) tárgyalták, vitatták meg.

Fotó: Nikicser Ildikó - TSZVSZ

Kapcsolódó képek:
Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek