Szervezetünk hírei


Nemzetközi csereprogramon a HUNOR kutyás erői
2016. június 10. 11:08
Nemzetközi csereprogramon a HUNOR kutyás erői A HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet kutyás szakemberei május 30. és június 7. között Angliában és Franciaországban jártak. A „USAR SAR dogs” szakértői csereprogramra a német THW- Bundesanstalt Technisches Hilfswerk szervezésében került sor. Annak célja az volt, hogy a HUNOR Mentőszervezet mentőkutyás egységének tagjai új nemzetközi kapcsolatokra és tapasztalatokra tegyenek szert, felkészülve a 2017-es ENSZ INSARAG újraminősítésre.

A küldetés fókuszában a városi kutató-mentő csapatok felderítési tevékenysége, a különböző nemzetek által kidolgozott szakmai protokollok megismerése állt. A nemzetközi gyakorlatok és a valós bevetések eredményessége érdekében rendkívül fontos megismerni a nemzetközi partnerek eljárási rendjét, ez képezi a közös munka alapját, továbbá a saját eljárási rend továbbfejlesztéséhez is hasznos információkat lehet szerezni. A magyar csapat a protokollok tartalmára, struktúrájára, a felhasznált technikai felszerelések alkalmazásának eljárására, valamint a biztonságtechnikai intézkedésekre fektette a hangsúlyt, de ezek mellett kiemelt figyelmet fordítottak a mentőkutyák felderítési tevékenységben betöltött szerepére is.

A program kiemelt célja volt a mentőkutyák képzési technológiájának, módszertanának, különbségeinek összehasonlító elemzése, ezzel együtt pedig az egyes módszerek hatékonyságának tesztelése. A mentőkutyák éles alkalmazása során felmerült gyakorlati problémák megoldását és a biztonságtechnikai kérdéseket csak olyan szakemberektől lehet elsajátítani, akik rutinfeladatként vesznek részt éles bevetéseken a világ különböző pontjain.

Angliában Chris Jefferson hivatásos kutyás tűzoltóval, majd Neil Woodmansey hivatásos tűzoltóval közösen folyt a gyakorlás. A kutyák örömmel dolgoztak a feladatokon, amelyek változatos helyszíneken zajlottak. Volt köztük összeomlott parkolóépület, földrengésben megsérült, leszakadt födémű, ferde padlójú iskolaépület, illetve vonatszerencsétlenség felborult vagonjai.

A kutyavezetők hasznos tanácsokat kaptak a már számtalan külföldi bevetésen részt vett angol kollégáktól a különböző keresési szituációk feldolgozására. Az Angliában töltött utolsó napon az angol USAR csapat egy részével közös mentési gyakorlaton vehettek részt, ahol felderítési és személykeresési feladatokat hajtottak végre. Az átgondolt keresési stratégiának és az eredményes kutyás munkának köszönhetően mindkét, a romok alá szorult sérült megkerült.

Párizsban rögtön a megérkezést követően egy gyors tréningen vett részt a magyar csapat a Chynotechnie Sapeur Pompier France (CSP France) vezetője és fő oktatója, Marc társaságában. Marc Courtois bemutatót is tartott saját kutyájával, ismertetve a francia kutyás mentési protokoll részleteit, majd pedig ő is aktívan részt vett a HUNOR K9 team további edzésein. Végül egy rögtönzött kis vizsgának vetette alá a csapat két legrutinosabb tagját, Mangót és Boscot, amit mindketten remekül teljesítettek, megtalálták a földrengésben összedőlt gyorsétterem és szálloda romjai alá szorult embereket.

A gyakorlás a két, kifejezetten kutyás oktatási célokra épített romon hatalmas lépésnek számít a kutyák képzésében. Európa kevés országa rendelkezik tudatosan tervezett és épített oktató romokkal, az ausztriai Tritolwerken kívül éppen a most meglátogatott angol waddingtoni és a francia párizsi oktató bázisok tekinthetők kiemelkedőnek.

A technikai feltételek, a műromok, valamint az épített szituációs mentési helyszínek megismerése és tesztelése során a magyar delegáció összegyűjtötte azokat az innovációkat, amelyek átültetése indokolt lehet a magyarországi gyakorlatba.

A csereprogramban magyar partnerként a HUNOR Mentőszervezet keresőkutyás egysége bemutathatta saját speciális módszereit a partnereinek, továbbá elsajátíthatta az angol és francia USAR csapatok ismereteit, és újabb tapasztalatokat szerzett a földrengés sújtotta területeken való eredményes munkához. A nemzetközi program nem csupán a 2017-es INSARAG-újraminősítésre, hanem a 2016-os, úgynevezett rom mentőkutyás vizsgára való felkészüléshez is hozzájárult.

 

Fotó: Leczki Sarolta tű. főtörzszászlós

Kapcsolódó képek:
Nemzetközi csereprogramon a HUNOR kutyás erői Nemzetközi csereprogramon a HUNOR kutyás erői Nemzetközi csereprogramon a HUNOR kutyás erői
További képek a galériában