Szervezetünk hírei


Csehországban mutatták be tudásukat a HUNOR kutyás mentői
2016. június 23. 18:31
Csehországban mutatták be tudásukat a HUNOR kutyás mentői A HUNOR hivatásos mentőszervezet K9-es egységének kétfős kutyás csapata is részt vett azon a nemzetközi kutyás gyakorlaton és versenyen, amelyet június 16-19. között tartottak meg a csehországi Kaznějov településen. A Cseh Tűzoltósági Mentőtestület által szervezett VI. Nemzetközi Városi Kutató és Mentőkutyás Verseny fő célja az volt, hogy segítse a nemzetközi kutyás csapatok közötti együttműködést, illetve annak során felmérjék a résztvevők felkészültségét és a képzettségét. Mindemellett a verseny a különböző nemzetek csapatai és szakemberei közötti kapcsolatra is jótékony hatással volt.

A rendezvényen négy nemzet képviseltette magát – a házigazda csehek mellett a szlovák, a német és a magyar team vett részt a munkában. A harminchat órás gyakorlat során komoly fizikai és pszichikai állóképességről adtak bizonyságot a csapattagok, hiszen feladataikat nappal és éjszaka két-két romterületen végezték, amelyek mindegyike „nehéz terepnek” bizonyult, magas szintű technikai tudást követelve az ott dolgozóktól. Az újabb és újabb feladatokat, mint például a teljesítménytúrát, az alpintechnikai, illetve az evakuációs szállítási gyakorlatot természetesen csapatmunkában, legfeljebb egy-két órás pihenő beiktatásával kellett megoldaniuk. A szakmai feladatok mellett a tábor üzemeltetéséről is gondoskodniuk kellett a résztvevőknek. Mindezeket nehezítette a természet is, mivel az egésznapos vihar eláztatta a tábort és annak környékét, így a felszereléseket is, igazi „katasztrófahangulatot” társítva a szimulált veszélyhelyzetekhez az egyes kárhelyszíneken.

Az esemény zárásaként a kétfős magyar, K9-es team emléklapot vett át, valamint a következő évi hasonló rendezvényre is meghívták őket a cseh házigazdák.

Fotó: Leczki Sarolta

Kapcsolódó képek:
Csehországban mutatták be tudásukat a HUNOR kutyás mentői Csehországban mutatták be tudásukat a HUNOR kutyás mentői Csehországban mutatták be tudásukat a HUNOR kutyás mentői
További képek a galériában