Szervezetünk hírei


Árvíz és földrengés Modulisztánban
2016. június 24. 13:59
Árvíz és földrengés Modulisztánban Az EU Polgári Védelmi Mechanizmus keretében június 18. és 20. között nemzetközi törzsvezetési gyakorlatot tartottak a romániai Kolozsváron. A gyakorlaton Magyarország és a HUNOR Mentőszervezet képviseletében Endrődi Tamás és Cseh-Szakál Tímea tű. őrnagy, összekötő tiszt vett részt.

A gyakorlat feltételezése szerint a napok óta tartó heves esőzések következtében árvíz sújtotta Modulisztán fővárosát, Podgoricát, majd június 17-én 11 óra 22 perckor a Richter-skála szerinti 7,2 erősségű földrengés rázta meg. Az előzetes felmérések szerint 65 ezer embert érintett közvetlenül a katasztrófa, és több mint félmillióan maradtak áram és kommunikációs lehetőségek nélkül.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a helyzet kezelése meghaladta az ország kapacitásait, így Modulisztán aktivizálta az EU Polgári Védelmi Mechanizmusát és segítséget kért a tagállamoktól. A 12 városi kutató-mentő csapat mellett víztisztító modult, sátrakat és hálózsákokat, tábori kórházat, szivattyúkat és áramfejlesztőket vártak a felajánlóktól. Magyarország a segélykérésre válaszolva nehéz minősítésű városi kutató-mentő csapatát, a HUNOR Mentőszervezetet küldte segíteni. Rajtuk kívül városi kutató-mentő csapattal vett részt a gyakorlaton Ausztria és Hollandia, tábori kórházzal Olaszország, Franciaország és Görögország, Csehország, Szlovákia, Németország és Románia pedig víztisztító és nagy kapacitású szivattyút küldött. A különböző mentőcsapatok tevékenységét egy négytagú EU-s koordinációs csapat segítette, amelynek tagjai Dániából, Szlovákiából, Németországból és Romániából érkeztek.

A gyakorlat első délutánján a résztvevőknek a mentőcsapatok mozgósításával, kiutazásával, határátkelésével kapcsolatos feladatokat készítették elő. A gyakorlat második napjának reggelén felmérhették a felkészülés sikerességét, ugyanis a gyakorlat szervezésében közreműködő román rendvédelmi szervek munkatársai szimulálták a valós határátkelés során jelentkező feladatokat. A mentőcsapatok csak tételes okmány- és eszközlista-ellenőrzés után léphettek be a gyakorlatnak helyt adó épületbe. A tartózkodási engedély megszerzéséhez igazolványképet kellett készíttetni, amelyhez „extra ügyintézési díjat” számítottak fel a határőrök. A határátlépést követően Modulisztán egészségügyi szervei ellenőrizték a csapattagok oltási könyvét, valamint a keresőkutyák papírjait is.

Ezek után kezdődhetett meg a mentési munkálatok szervezése. Először információt kellett gyűjteni a helyi hatóságok képviselőitől, ezek függvényében, a csapatok kapacitásait figyelembe véve állapították meg a műveletek prioritási sorrendjét. A városi kutató-mentő csapatok az új ENSZ INSARAG irányelvek szerint az Helyszíni Műveleti Koordinációs Központon (OSOCC) belül működő USAR Koordinációs Sejt (USAR Coordination Cell – UCC) vonatkozó ajánlásait figyelembe véve tervezték és szervezték a feladataikat. Az érintett kárterület szektorokra osztását követően a csapatok egy-egy szektor általános felderítését hajtották végre (ASR2), annak során meghatározták azokat az épületeket, ahol még túlélőkre lehet bukkanni. Ezt követően a kárhelyeken megkezdték a csapatok a kutató-mentő műveleteket (ASR3). A gyakorlat során a helyi hatóságok többször is új prioritásokat határoztak meg, ezek függvényében a csapatoknak is módosítani kellett a műveleteiken, például meg kellett szervezni, hogy egy másik településre települjenek át, máskor pedig a lakosság részéről jelentkező humanitárius igények felmérésében vettek részt. A gyakorlat szervezői az UCC vezetésére Magyarországot jelölték ki, a gyakorlatot követő értékelés során a résztvevők és a szervezők is nagyon meg voltak elégedve a magyar kollégák koordinációs, szervezői munkájával.

A gyakorlat során a szervezők többször is alkalmaztak úgynevezett időugrásokat, így a valós időben két napig tartó gyakorlat folyamán egy tíznapos beavatkozás során jelentkező összes feladatot gyakorolhatták a résztvevők. A kezdeti életmentő műveletekről a hangsúly áttolódott a helyreállítási munkálatok előkészítésére, a jövőbeni megelőzési feladatokhoz adandó tanácsadói és egyéb együttműködési lehetőségek felmérésére. Valamennyi feladat végrehajtása során megkövetelték a nemzetközileg előírt dokumentumok alkalmazását, így a résztvevők nemcsak szóban, illetve a térképeken jelölve, hanem írásos jelentések, feladattervek, sérültekről és az épületekről felvett adatlapok kitöltésével is tájékoztatták a helyi hatóságokat a munkájuk eredményeiről.

A gyakorlat zárásaként a műveletek után hazatérő csapatoknak be kellett számolniuk eddigi tevékenységükről, elkészítették a hivatalos adományozó leveleket és átadás-átvételi dokumentumokat a helyi szervezetek megsegítésére átadandó eszközökről és felszerelésekről, végül egy angol nyelvű, de a BM OKF által megkövetelt elemeket tartalmazó írásos jelentést készítettek a mentőcsapat tíznapos tevékenységéről.

Fotó: Crisis Management Centre Finland

Kapcsolódó képek:
Árvíz és földrengés Modulisztánban Árvíz és földrengés Modulisztánban Árvíz és földrengés Modulisztánban
További képek a galériában