Szervezetünk hírei


Charlie és Delta az iskolapadban
2016. november 22. 14:03
Charlie és Delta az iskolapadban A HUNOR hivatásos mentőszervezet hármas és négyes, vagyis Charlie és Delta hívónevű alegységének tagjai tréningeztek november 21-22-én Budapesten, a főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti bázisán. A jövő májusban esedékes ENSZ INSARAG újraminősítésre történő féléves felkészülés jegyében szervezett képzésen városi kutató-mentő szakismeretek mellett biztonsági, logisztikai és egészségügyi kérdések is terítéken voltak.
A nyolc plusz két tartalék hunorosból álló alegységek párosával vesznek részt a felkészítésen. Egy héttel korábban már volt hasonló, most újabb két csapat tréningje zajlott, decemberben és jövő márciusban pedig újabb két-két alegység esik át a képzésen. A témák gyakorlatilag a mentőszervezet tevékenységének egészét lefedik. Ahogy Garaguly István tű. őrnagy, a képzés vezetője elmondta, az első napon szó esett a viselkedési szabályokról, azaz arról: mit vár el a csapat a tagjaitól a riasztás pillanatától a hazaérkezésig – vagyis az alatt az idő alatt, amíg a HUNOR egyenruháját viselve a szervezetet, illetve az országot képviselik a kollégák akár idehaza, akár külföldön, akár gyakorlaton, akár éles bevetésen. A két nap alatt az alegységek tagjai átfogó ismereteket kaptak a felderítés eljárásrendjéről, a kárterületi és biztonsági eljárásrendekről, emellett gyakorolták a rádióforgalmazást és a GPS használatát, a helymeghatározást. Tekintettel arra, hogy a tréning helyszíne egyben az a hely is, ahol a mentőcsapat felszereléseit tárolják, az alegységek minden ládát kinyitottak, átismételték, melyik tárolóban mi van, megvizsgálták, hogy minden megvan-e és minden a helyén van-e. A mentőszolgálat munkatársai laikus elsősegélynyújtó tanfolyamon ismertették a leggyakoribb sérüléseket, azok ellátását, sőt, a tűzoltók a kifejezetten e célra készült babákon gyakorolták is az újraélesztés módszerét. Az egészségügyi ismereteknek itt még nem volt vége, a tréning résztvevői megismerkedtek az alapvető higiéniai követelményekkel, és betekintést nyertek a járványok témájába is. A felkészítések egyik leghangsúlyosabb része az ENSZ INSARAG jelöléseivel, a kitöltendő dokumentumokkal, azok kezelésével foglalkozott. Ez azért is fontos, mert az irányelvben alkalmazott jelölések tavaly változtak, a jövő évi minősítésen már ezek használatát várják majd a magyaroktól a minősítőbizottság tagjai. A kérdéskört taglalva hangjelzésekről, emellett a szektorok és az épületek osztályozásáról, a területek és az épületek jelzéseiről, az INSARAG koordinációs módszertanáról, a beavatkozások szintjeiről esett szó. A képzésen az alegységek avatott szakemberektől kaptak segítséget az együttműködés és a konfliktuskezelés témájában is.
 
A második napon a nehéz kategóriájú városi kutató-mentő szervezet újraminősítéséről, a csapat életében bekövetkezett változásokról, a fejlesztés, a fejlődés irányairól Jackovics Péter tű. ezredes, a HUNOR parancsnoka adott tájékoztatást. Elmondta, az INSARAG irányelv egy évtized után esett át átalakításon, így szigorúbb, kötöttebb, konkrétabb lett. Hozzátette, a magyar csapat élete sem volt eseménytelen az elmúlt években, és arra törekszenek, hogy a HUNOR tagjai tanulhassanak a gyakorlatokon és éles bevetéseken szerzett tapasztalatokból. Az alegységek kettesével történő felkészítése, tette hozzá Jackovics Péter, az ismeretek bővítésén túl azt a célt is szolgálja, hogy a kollégák összeszokjanak, kapcsolatokat építsenek, kvázi párok alakuljanak ki, ami a jövőben jelentősen megkönnyíti majd a közös munkát. Az ezredes hangsúlyozta, a csapatnak, mint eddig is, arra kell számítania, hogy bárhol bevethetik, Magyarországon éppúgy, mint a szomszédos országokban, netán még távolabb. A HUNOR olyan egység, emlékeztetett a parancsnok, amelyik nemcsak a földrengés utáni kutatás-mentésben jártas, hanem összetett, akár irányítói feladatokat is végre tud hajtani, ahogy tette ezt például a szerbiai árvíz idején. A tervekről, elképzelésekről szólva Jackovics Péter elmondta, áprilisban Nyíregyházán nagyszabású városi víztisztítási és árvízi mentési komplex terepgyakorlat lesz, amelyen a HUNOR koordináló feladatot lát majd el, és a vízből mentésnél is szerepet kap. Júniusra pedig már érkezett egy meghívás, egy Portugáliában szervezett moduláris gyakorlatra várják a magyarokat. A fő feladat azonban a sorrendben harmadik ENSZ INSARAG minősítés, hangsúlyozta az ezredes. A mentőszervezet parancsnoka elmondta, a csapat portfólióját már elküldték, jövő májusban arra kell számítani, hogy a minősítőbizottság leginkább azokra a témákra fog koncentrálni, amelyeket az öt évvel ezelőtti gyakorlaton gyengeségként azonosítottak. Éppen ezért fontos a felkészülés, amelyhez magyar és külföldi szakembereket is hívtak. Ilyen volt például az angol tűzoltók által vezetett dúcolási tréning, és szintén a szigetországból várnak olyan szakértőket, akik a felderítés, kárfelmérés mesterfogásait ismertetik majd. Egészségügyi és statikai vonalon is erősít a HUNOR, tette hozzá Jackovics Péter, hiszen a mentőszolgálat tizenhat munkatársa (mentőorvosok, mentőtisztek, szakápolók) adja a tudását a csapatnak, az ő integrációjuk elkezdődött. A statikusi segítség pedig a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karáról érkezik szaktanárok és statikus hallgatók személyében. Az ismeretek tára mellett a felszereléseké is bővül, európai uniós forrásból egyebek mellett a megtámasztásoknál hasznos erőstámasz-készletet, új, egységes védőruhákat terveznek beszerezni, illetve olyan készüléket, amely az épületek rezgésének, vibrációjának mérésével jelezni tudja az utórengéseket, mindezt úgy, hogy képes megkülönböztetni a földmozgásoktól a mentés során használt gépek rezgéseit.
 
Fotó: Schober Andor, RSOE

Kapcsolódó képek:
Charlie és Delta az iskolapadban Charlie és Delta az iskolapadban Charlie és Delta az iskolapadban
További képek a galériában