Szervezetünk hírei


Elindult Észtországba a HUSZÁR
2017. február 27. 12:02
Elindult Észtországba a HUSZÁR Vasárnap reggel kapták a riasztást az országos rendeltetésű önkéntes mentőszervezet tagjai, alig több mint huszonnégy óra elteltével pedig már el is indultak a 7,2-es erősségű földrengés sújtotta „Faultland”-be. A HUSZÁR közepes kategóriájú városi kutató-mentő csapat negyvenkét fővel és négy keresőkutyával február 27. és március 2. között Észtországban vesz részt egy nemzetközi gyakorlaton.
A riasztást követően a mentőcsapatnak meghatározott idő áll rendelkezésére, hogy elérje a készenlétet. A balti államba utazó kontingens tizenkét tonnányi felszerelését szállító járműszerelvény már napokkal ezelőtt elindult a majdnem kétezer kilométerre lévő Väike-Maarja településre, a negyvenkét csapattag február huszonhetedikén repülővel Tallinba utazott, onnan pedig kisbusszal mentek tovább az EU-MODEX gyakorlat helyszínére.

Az indulás napján a Gazdasági Ellátó Központ gyülekezési pontként szolgáló Ferihegyi úti bázisán előbb Jackovics Péter tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztályának vezetője, majd Pásztor József tű. ezredes, csapatvezető, végül Antalicz Lóránd tű. alezredes, gyakorlatszervező tartott eligazítást a kiutazó állománynak.

A Pilis, a Mecsek, a Somogy, a Körös és a Zala megyei mentőcsoportba tartozó önkéntesek, illetve a Pest, Békés, Veszprém, Baranya, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóság állományában szolgálatot teljesítő hivatásosok, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem önkéntes mentőcsapatának három tagja előtt elhangzott: a gyakorlat célja, hogy a résztvevő csapatok ellenőrizhessék, tesztelhessék önellátó képességüket, eljárásrendjeiket, fejlesszék együttműködési készségüket. A magyarok svéd, osztrák és cseh csapatokkal dolgoznak majd együtt. A tréning specialitása, hogy alkalmat ad a hidegben való gyakorlatozásra, hiszen Észtországban az évnek ebben a szakában átlagosan mínusz 6 fok körül van. Ezen kívül a műveletek nagy része sötétben zajlik majd, arrafelé ugyanis februárban kevesebb mint kilenc órán át van fenn a Nap. Vagyis a csapatnak különös figyelmet kell fordítania az emberek és eszközök hideg elleni védelmére, valamint a megfelelő világításra. A munka két alegységben zajlik majd, az egyetemisták a vezetés-irányítás, a törzsmunka, illetve a kutatás-mentés területén igyekeznek gyakorlati tapasztalatokat szerezni.

A nemzetközi gyakorlatra, bevetésre induló csapatok kötelezően átesnek munkavédelmi, biztonsági felkészítésen is, nem volt ez másként a HUSZÁR kiutazó állománya esetében sem. Egyebek mellett szó esett arról, mi a teendő, ha valódi sérülés adódik, hogy a kárhelyszínre csak a biztonsági tiszt engedélyével lehet belépni, hogy a szerepjátékosokon – majdnem százan lesznek, közülük több mint negyvenen sérültet vagy áldozatot személyesítenek meg – intenzív beavatkozást nem lehet végrehajtani, és arról is, hogy az észt rendőrök megbüntetik azt, aki sötétedés után nem visel magán valamilyen fényvisszaverő viseletet.

A Ferihegyi úti bázisról a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre induló negyvenkét fős kontingenst dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő búcsúztatta. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben ekkora volumenű misszióra a HUSZÁR-nak nem volt lehetősége. Utalva a májusban esedékes ENSZ INSARAG újraminősítésre, úgy fogalmazott, reméli, hogy a mostani gyakorlat megalapoz egy még nagyobb lépést, és a csapat megőrzi besorolását. A tábornok végezetül a múlt héten Pécelen az INSARAG irányelvekből felkészítést tartó svéd mentort, Per-Anders Bertlint idézte, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az újraminősítés után már azonnal azon kell gondolkodjanak a mentőcsapatok, milyen terveik, céljaik lesznek az utána következő három-öt évben.

A HUSZÁR közepes kategóriájú mentőszervezet Észtországba utazó negyvenkét tagját, valamint Symba-t, a belgajuhászt, Bonnie-t, a labradort, Hamilton-t, a border collie-t és Zulu-t, a németjuhászt egy erős földrengés és cunami utáni helyzet várja. A „hírek” szerint a legnagyobb, 7,2-es földrengés után több erős utórengés is megrázta Väike-Maarja térségét. A földmozgás cunamit is elindított. A rengések és a szökőár körülbelül egymillió embert érintett, komoly károk keletkeztek az infrastruktúrában, az út- és ivóvízhálózatban, épületek, köztük központi kórházak dőltek össze, a sérültek, halottak száma ismeretlen. A nemzeti mentőcsapat Rakvere városának mentésére koncentrál, emiatt a környéken az a vélemény alakul ki, hogy a külső részeket a mentőerők elhanyagolják. A helyi csapatok kifogynak az erőből, eszközből, nemzetközi segítségre van szükségük. (A „hír” megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=qeC_SH0Ovb0&feature=youtu.be)

A magyar csapat a gyakorlat virtuális határállomásán találkozik a felszereléseket szállító járműszerelvénnyel, és szabályos határátlépést követően estére érkezik meg a gyakorlat helyszínére. Ott azonnal ketté is válik a csoport: az úgynevezett bevethető fele elkezdi feltölteni a tábor és a kárhelyszín között majd ingázó járműveket a mentéshez szükséges felszerelésekkel, a kontingens másik, úgynevezett pihenő fele pedig elkezdi felépíteni a tábort.


 
Fotó: Jóri András - BM OKF és Balázs László - Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Kapcsolódó képek:
Elindult Észtországba a HUSZÁR Elindult Észtországba a HUSZÁR Elindult Észtországba a HUSZÁR
További képek a galériában