Szervezetünk hírei


A klíma dermesztő, a munka folyamatos
2017. március 01. 07:40
A klíma dermesztő, a munka folyamatos A hétfő hajnalban útnak indított HUSZÁR mentőegység még aznap este megérkezett Faultland-be, vagyis Észtország „földrengéssel sújtott” részére. A táborépítéssel egy időben a magyar csapat azonnal munkához is látott és azóta is folyamatosan dolgozik. A HUSZÁR a gyakorlaton önállóan, és az észt, cseh, osztrák és svéd egységekkel együttműködésben is tevékenykedik.
Az észtországi EU-MODEX gyakorlat feltételezése szerint az elképzelt országot 7,2-es földrengés sújtotta, amelyet szökőár követett, súlyos károk keletkeztek az infrastruktúrában, Faultland saját mentőerői nem tudnak megbirkózni az eseményekkel, ezért az ország nemzetközi segítséget kért. Erre válaszul küldte Budapest a HUSZÁR közepes kategóriájú csapatot. Az önkéntes mentőszervezet az ENSZ Nemzetközi Kutatás és Mentési Tanácsadó Csoport (INSARAG) irányelvnek és módszertannak megfelelően képes keresőkutyákkal vagy műszaki kereső berendezésekkel történő kutatásra, mentésre (beleértve a nagy tömegű tereptárgy megemelésével történő mentést), vasbeton és acélszerkezetek bontására, kötelekkel végzett speciális műveletekre, dúcolási szakműveletekre, veszélyes anyagok kimutatására és elkülönítésére, újraélesztési és életben tartási szakműveletekre. A HUSZÁR egy beavatkozási helyszínen hét napon keresztül napi huszonnégy órán át tud dolgozni, mindezt önellátás mellett.
 
A magyar kontingens repülőgépe február huszonhetedikén délután ötkor szállt le a tallinni nemzetközi repülőtéren, ahonnan szállítójárművekkel Väike-Maarja térségébe utazott. A képzeletbeli Faultland határát este tízkor érte el a konvoj, a határállomáson vám- és egészségügyi ellenőrzésen esett át a csapat, a fogadó-indító központot (RDC) a cseh csapat működtette. Itt kisebb kihívással szembesültek: azok, akiknek hiányzott az oltási könyvük, időszakos karanténba kerültek, emiatt majdnem éjfél volt, mire a HUSZÁR elérte a tábor kijelölt területét. A helyszínen már ott voltak a cseh és osztrák csapatok, a magyarok is azonnal nekiláttak a saját műveleti bázisuk felépítéséhez, tábori rendszert kialakítva a többi csapattal. Az első komolyabb erőpróba  a felszerelések kipakolása volt, mert villástargonca híján bizony kézzel kellett mindent leemelni a kamionról. A tábornak kijelölt területet hó borította, a magyar csapat tagjai együttes erővel tették azt alkalmassá a műveleti bázis felállítására, később azonban a kontingens Alpha és Béta alegységre oszlott. A csapat egyik fele a táborépítéssel foglalkozott, az Alphák pedig előbb felderítésre indultak, azután a cseh csapat kérésére hat, jégen rekedt ember mentésében vettek részt, reggel pedig egy olyan lakóingatlannál kezdtek kutatni, amely több embert temetett maga alá.
 
A károsodott területen az OSOCC (helyszíni műveletirányítási koordinációs központ) a lakossági adatok kiértékelését követően megállapította, hogy a környéken nagyjából százötven lakost érint közvetlenül a katasztrófa. A területről több halottat, romok alá szorult és különböző mértékben megsérült embereket, valamint az eseményt követően megjelenő „katasztrófaturistákat” jelentettek. A földrengés sújtotta területen a lakóingatlanok és egyéb épületek szerkezetileg megrongálódtak, megszűnt a gáz-, a villany- és az ivóvízellátás.
 
Kedden, vagyis az első teljes műveleti napon a reggeli csapatvezetői egyeztetésen a csoportok megállapodtak abban, hogy a magyar kontingens tölti be az UCC – USAR coordination cell, vagyis a kárterületi operatív törzs szerepét. A mentési munka folyamatos koordináció mellett, hat területen zajlott. Az osztrák csapat kereső tevékenységet végzett, kutatásuk során két áldozatra bukkantak. A cseh csoport öt sérültet, két halottat és két, feltehetően sérült embert kutatott fel. A HUSZÁR sem tétlenkedett, folytatta az érkezés után azonnal elkezdett munkálatokat, délelőtt pedig feladatot kapott a kutyás alegység is. Symba, Bonnie, Hamilton és Zulu, a speciálisan felkészített keresőkutyák két sérültet jeleztek, a bajba jutott embereket a HUSZÁR Béta alegysége mentette ki. Az egyik sérültnél bordatörést, a másiknál medencetörést diagnosztizáltak, mentésükhöz orvosokra volt szükség, ezért a folyamat elhúzódott.  A bevett váltásos rendnek megfelelően a feladatok végrehajtását az Alpha alegység folytatta. A magyar kutyák kimagasló teljesítményét egyébként a többi csapat is elismerte, nem egyszer kérték segítségüket a területek átvizsgálásához. A mentések során különlegességnek számított a quaddal jégen történő szállítás. Este újabb feladatok futottak be a kárterületi operatív törzshöz a helyszíni műveletirányítási koordinációs központtól (OSOCC): a kárterületen újabb, úgynevezett szektorokat nyitottak, ahová a helyszíni váltást követően a Béta alegység érkezett. Feladataik között födémátvágás, dúcolás és alpintechnikai mentés egyaránt szerepelt.
 
A HUSZÁR-ral tartott Faultland-be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének három hallgatója is. A tisztjelöltek bekapcsolódtak a mentési műveletek koordinációjába, támogatták a vezetési törzs munkáját és nyelvtudásukat is használhatták, hiszen tolmácsolási feladatokat is kaptak.
 
A nemzetközi mentőcsapatoknak közösen kell megküzdeniük a gyakorlatot kiötlő ellenőrök kreatív feladataival és a hideg időjárással – a biztonság legmagasabb fokú szem előtt tartása mellett. A fagypont körüli, illetve alatti hőmérséklet kisebb fennakadást okozott az élelmezésben, az önmelegítő élelmiszercsomag melegítő rendszere megfagyott és nem aktiválódott, de természetesen a mentőcsapat logisztikai komponense ezt a helyzetet is megoldotta. Az alacsony hőmérsékletet a felszerelések is megérezték, a véső- és vágóberendezések a hideg időben jobban koptak.
 
Az észtországi gyakorlaton a HUSZÁR-nak alkalma nyílik a gyakorlatban is használni a megújult INSARAG irányelveknek megfelelő jelölési rendszereket. Ezek, illetve a kárhelyszínek, épületek triázsolási, osztályozási szabályai megkönnyítik a külföldi mentőcsapatokkal közösen végzendő munkát. A magyarok a misszió során jól tudják használni azt a tudást, amelyet Per-Anders Bertlin svéd mentortól kaptak az előző héten tartott felkészítésen, ahol a szakember a műveletek szakszerű és biztonságos kivitelezéséhez adott fontos információkat.

 

 

Videó: Modex Falck

Fotó: HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
A klíma dermesztő, a munka folyamatos A klíma dermesztő, a munka folyamatos A klíma dermesztő, a munka folyamatos
További képek a galériában