Szervezetünk hírei


A mai demokrácia szabadságjogait 1848-ban alapozták meg
2017. március 14. 15:55
A mai demokrácia szabadságjogait 1848-ban alapozták meg Így fogalmazott nemzeti ünnepünk, az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére március tizennegyedikén tartott ünnepségen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese. A rendezvényen a katasztrófavédelem számos munkatársa vehetett át elismerést, címet, ajándéktárgyat.
A Himnusz hangjait követően dr. Mógor Judit tű. ezredes, hatósági főigazgató-helyettes mondott ünnepi beszédet. Az ezredes, tekintettel arra, hogy 2017 a költő születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére Arany János-emlékév, a forradalom és szabadságharc időszakát a korabeli társadalmi és irodalmi környezet bemutatásával idézte meg. Az 1820-as évektől 1848-ig haladva sorra vette, milyen vívmányok tették lehetővé a forradalmat, milyen előzmények útján vált magyar nyelvűvé a közigazgatás, a politika és az irodalom. Mógor Judit beszélt a Himnusz születéséről, Széchenyi Istvánnak a Magyar Tudományos Akadémia elődje javára tett felajánlásáról, a Pesti Kaszinó megalakulásáról, az első gőzhajó próbaútjáról éppúgy, mint az Al-Duna szabályozási munkálatainak kezdetéről, a Kisfaludy Társaság megalakulásáról, arról, hogy az országgyűlés törvénybe iktatta: a Helytartótanácsnak magyarul kell leveleznie a törvényhatóságokkal, és a Curia is magyarul hozza meg ítéleteit. A főigazgató-helyettes a forradalom előtti évek bemutatása során kitért arra is, hogy az 1840-es években már az országgyűlés, az államigazgatás és a legfelsőbb bíróságok nyelvévé is a magyar vált, Pest és Vác között megnyílt az ország első vasútvonala, üzembe helyezték Bécs és Pozsony között az ország első távíróvonalát, megépült a Nemzeti Múzeum, Petőfi pedig megírta a János vitézt. Mógor Judit korrajzában kitért a két költő barátságára, majd arról beszélt, a március tizenötödiki események után V. Ferdinánd király szentesítette az áprilisi törvényeket, ezek jelentették a polgári állam alapjait, az intézkedésekkel annyi változás történt néhány hónap alatt, mint az előző évtizedekben összesen. Az ezredes részletesen foglalkozott Arany Jánosnak a forradalom bukása utáni életével, a nagykőrösi gimnázium tanáraként töltött idővel és a nyugdíjas években megújult költészetével. Beszéde végén Mógor Judit úgy fogalmazott: „ma már demokráciában élünk, mindennapjainknak szinte természetes részei a nemzetközi, európai és nemzeti jogban is elidegeníthetetlen alapjogként biztosított szabadságjogok, a jogegyenlőség, és sok más, 1848-ban megalapozott alkotmányossági kérdés – éppen ezért fontos március 15-es emlékezete”. És mit üzennek a mai kornak a szabadságharc politikusai és hősei, tette fel a kérdést a főigazgató-helyettes, meg is adva a választ: hogy bár a változó világban egyre újabb és újabb eredmények születnek, az emberi értéknek, az ember értékének állandónak kell maradnia.
 
A köszöntőt követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának kvintettje adott ünnepi műsort, majd Erdélyi Krisztián tű. ezredes, általános főigazgató-helyettes elismeréseket, ajándéktárgyakat adott át. A Szózattal befejeződő ünnepség utáni fogadáson Bartók Péter tű. ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes mondott pohárköszöntőt. Felidézte egyetemi éveinek március tizenötödiki ünnepségeit, mint mondta, számára a legemlékezetesebb az volt, amikor Miskolcon az egyetem rektora arról beszélt a hallgatók előtt, hogyan vettek részt az intézmény jogelődjének diákjai, tanárai az 1848-as forradalomban, hogyan harcoltak a szabadságért. Az ezredes úgy fogalmazott, az a történelmi visszatekintés közvetlen kapcsolatot létesített a márciusi történésekkel. Hozzátette, ugyanezt tapasztalta ma is, jelen és múlt között azok az értékek hoztak létre hidat, amelyek ott vannak a mai hősökben is – az önfeláldozás, a bajtársiasság, a másokért való küzdelem.
 

Kapcsolódó képek:
A mai demokrácia szabadságjogait 1848-ban alapozták meg A mai demokrácia szabadságjogait 1848-ban alapozták meg A mai demokrácia szabadságjogait 1848-ban alapozták meg
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):