Szervezetünk hírei


Budapesten tartotta soros ülését a Magyar-Horvát Vegyes Bizottság
2017. április 19. 15:10
Budapesten tartotta soros ülését a Magyar-Horvát Vegyes Bizottság Tizennegyedik alkalommal találkoztak egymással a magyar és a horvát katasztrófavédelem vezetői. A Magyar-Horvát Katasztrófavédelmi Vegyes Bizottság soros ülését ezúttal Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartották, április 19-én. A felek az aktuális kérdések mellett átbeszélték a legutóbbi találkozó óta történt fontosabb eseményeket, továbbá megvitatták az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit.
A horvát küldöttség április 18-én érkezett Budapestre, az érdemi tárgyalásokra másnap, április 19-én került sor. A magyar delegációt dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója vezette, a horvát delegáció élén pedig Phd Dragan Lozančic, a horvát katasztrófavédelmi szervezet főigazgatója ült tárgyalóasztalhoz. A magyar fél képviseletében részt vett a tárgyalásokon dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, valamint Somogy, Baranya és Zala megye katasztrófavédelmi igazgatója, illetve Kiss Tamás tűzoltó ezredes, a BM OKF nemzetközi főosztályának vezetője. A horvát felet a főigazgató mellett Peter Vitas polgári védelmi főfelügyelő, Slavko Tucakovic tűzoltósági főfelügyelő, országos tűzoltóparancsnok, Arabela Vahtaric, a horvát szervezet nemzetközi főosztályának vezetője, illetve Ladislav Söke és Ivan Kramaric megyei igazgatók képviselték.
 
A vegyes bizottság ülés elején Góra Zoltán főigazgató köszöntötte a horvát vendégeket. Ezt követően prezentáció keretében részletesen bemutatta a magyar katasztrófavédelem feladatrendszerét és felépítését, miközben több kérdésre is válaszolt. Külön kitért arra a folyamatra, amelynek során létrejött az integrált katasztrófavédelmi rendszer. Részletesen bemutatta a magyar főigazgató a katasztrófavédelem tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági pillérét, majd az utóbbi időkben átvett szakterületekről tájékoztatta horvát kollégáját: beszélt a víz- és vízminőség-védelmi munkáról, valamint a kéményseprőipari szervezet kiépítéséről.
 
Dragan Lozančic horvát főigazgató előadása kezdetén jelezte, hogy mindössze két hónapja tölti be ezt a pozíciót, ezért nem is próbál a magyar kollégájához hasonló mélységű és részletességű előadást tartani. Kiemelte ugyanakkor, hogy Horvátországban új nemzetbiztonsági stratégia készül, amelynek során felülvizsgálják az ottani katasztrófavédelmi szervezet állami struktúrák közötti elhelyezkedését. Mint mondta, országa fontos célnak tekinti a kritikus infrastruktúrák védelmének a megerősítését, ebben várhatóan jelentős szerepet kap majd az ottani katasztrófavédelem. Megemlítette továbbá, hogy változások várhatóak a természeti katasztrófákkal kapcsolatos kihívások kezelését illetően is. Röviden utalt a klímaváltozás problémájára, kiemelve, hogy a tudósok által előjelzett jelentős áradásokat és nagy hőségeket csak nemzetközi együttműködéssel lehet majd kezelni.
 
Végül a főigazgatók megállapodtak abban, hogy továbbra is fenntartják az eddigi találkozók rendszerét, ugyanakkor kihasználják a kapcsolatok erősítésére a nemzetközi keretek között létrejövő találkozókat is – a közeljövőben például Máltán találkoznak az EU-s tagállamok nemzeti katasztrófavédelmi szervezeteinek főigazgatói.
 

Kapcsolódó képek:
Budapesten tartotta soros ülését a Magyar-Horvát Vegyes Bizottság Budapesten tartotta soros ülését a Magyar-Horvát Vegyes Bizottság Budapesten tartotta soros ülését a Magyar-Horvát Vegyes Bizottság
További képek a galériában