Szervezetünk hírei


Több mint kétszáz eset az időjárás miatt
2017. április 19. 18:07
Több mint kétszáz eset az időjárás miatt Tartja magát még a télies időjárás az országban, sok helyen még mindig havazik. A megváltozott útviszonyok miatt számos helyre riasztották a katasztrófavédelem egységeit, leggyakrabban elakadt autókhoz, kidőlt fák, vagy leszakadt faágak miatt vonultak. A legkritikusabb helyzetben lévő megyékben operatív törzs irányítja a beavatkozásokat. Továbbra is folyamatosan dolgoznak az áramszolgáltatók, jelenleg öt megye huszonnyolc településén, valamint több mint tízezer fogyasztási helyen nincs elektromos áram.
A mai napon eddig 204 alkalommal kellett a rendkívüli időjárási körülmények miatt a tűzoltóknak beavatkozniuk, 110-szer balesetnél, 94-szer pedig kidőlt fa vagy leszakadt faág, vagy éppen nagy mennyiségben felgyűlt víz miatt végeztek műszaki mentést. A hivatásos katasztrófavédelmi egységek mellett 4 önkéntes mentőcsoport is dolgozott 35 fővel és 11 technikai eszközzel.
 
Budapesten hajnal óta csaknem húsz helyszínre kellett a fővárosi hivatásos tűzoltóegységeknek a rendkívüli időjárással kapcsolatos esethez vonulni. A rajokat kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez, három alkalommal pedig forgalmi akadály megszüntetéséhez riasztották. Délután a tizenhetedik kerületi Gyeplős utcában egy faág szakadt le, akadályozva az utca járműforgalmát. Korábban a Zugligeti úton öles fa dőlt villanyoszlopra, a tűzoltók láncfűrész segítségével távolították el. A második kerületi Véka utcában mogyoróbokor dőlt villanyvezetékre. A Budakeszi úton két, menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el, mentésüket a fővárosi hivatásos tűzoltók segítették. Fa dőlt a fogaskerekű villanyvezetékére és a második kerületi Nagybányai úton egy személygépjárműre és a kerítésre is. A fővárosi hivatásos egységek folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán, munkájukat több önkéntes tűzoltó egyesület is segíti. Valamennyi főútvonal járható, a közterület-fenntartó a főutak mellett a mellékútvonalakat, valamint az iskolák és óvodák környékét is tisztítják. A közösségi közlekedési járatok ha kisebb késésekkel is, de mindenhol közlekednek.
 
A délelőtthöz képest a délutáni órákban kevesebb helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak Pest megyében. Az Isaszeg-Gödöllő-Aszód állomások között továbbra is vonatpótló autóbuszok közlekednek, a felsővezeték-szakadás okozta hiba elhárításán és a vasútipálya-szakasz megtisztításán folyamatosan dolgoznak a szolgáltató szakemberei,  munkájukat a megyei tűzoltók segítik. A megye északi részén még mindig érvényben van az útlezárás. Az érintett útszakaszt négy munkagéppel tisztítják a közút munkatársai. Elzárt település nincs a megyében, Dobogókő és Pilisszentkereszt alternatív útvonalakon megközelíthető. Az említett településeken kívül Őrbottyánban, Kerepesen, Szadán és Gödöllőn kellett kidőlt fákat eltávolítani a tűzoltóegységeknek. Kemence, Perőcsény és Nagybörzsöny településeken részleges áramkimaradás van a leszakadt ágak által megrongált elektromos hálózat hibája miatt. Az áramkimaradás összesen 754 fogyasztót érint, a javításon az elektromos művek munkatársai dolgoznak.
 
Folyamatosan számolják fel az időjárás okozta károkat Komárom-Esztergom megyében. Több helyszínen is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak Esztergomban: az Irinyi János utcában két parkoló autóra szakadt egy faág, mindkét autóban kárt esett. A Tópart utcában három fa dőlt az úttestre, akadályozva a forgalmat, a Látóhegyi úton pedig kidőlt fák akadályozták a közlekedést. Kesztölcön, az Esztergomi úton több leszakadt vastag ág zárta el félig az úttestet. Gyalogosokat veszélyeztettek a leszakadt, lelógó faágak Dorogon, a Schmidt Sándor lakótelepen, ahol még egy épület tetejére is jutott a növényekből. Oroszlány és Csákvár között is fák dőltek az útra. Piliscsabán egy kettéhasadt akácfa dőlt a vezetékekre. Az esztergomi és a nyergesújfalui hivatásos, az oroszlányi önkormányzati, illetve a piliscsabai és a kesztölci önkéntes tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályokat és a veszélyes helyzetet, senkinek nem esett baja.
 
Az időjárás miatt kialakult helyzet kezelését Heves megyében is operatív törzs irányítja. Folyamatosan érkeznek a segélyhívások a katasztrófavédelem műveletirányítására, eddig húsz esetben kellett a tűzoltóegységeknek a viharos szél és a havazás miatt beavatkozniuk. A legtöbbször úttestre, vagy vezetékekre dőlt fák és letört faágak miatt hívták őket, a legtöbb beavatkozás Parádon, Parádsasváron, Gyöngyös-Mátrafüred térségében volt, de Andornaktályára is riasztottak egységet. A Mátrában egy mentőautó és egy kamion is elakadt a nagy hóban, a járműveket a gyöngyösi hivatásos tűzoltók szabadították ki. A havazás és az erős szél miatt a közműhálózat is sérült. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán jelenleg nincs áram, ez megközelítőleg hatszáz fogyasztási helyet érint, az áramszolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba megszüntetésén.
 
Nógrád megyében a rendkívüli időjárás következtében a megye tűzoltóinak leginkább az úttestekre dőlt fák és a forgalmat veszélyeztető leszakadt ágak miatt kellett beavatkozniuk. A pásztói hivatásos tűzoltók Pásztó területére három alkalommal, Alsótoldra esetben vonultak, a Mátraszentimrét és Galyatetőt összekötő útszakaszon pedig több alkalommal kellett a közúti forgalmat akadályozó ágak és kidőlt fák, valamint elakadt gépjárművek műszaki mentése miatt beavatkozniuk. Erdőkürtöt és Acsát összekötő útszakaszra a berceli, Kazárra és Mátraverebélyre a bátonyterenyei, Szendehely külterületére a rétsági, a Nagylóc felé vezető útra a szécsényi katasztrófavédelmi őrs egységét, Ceredre és Salgótarjánba a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották: a nagy mennyiségben leesett hó miatt leszakadt ágak és kidőlt fák veszélyeztették a forgalmat, valamint villanyvezetékekre estek. Az egységek motoros láncfűrész segítségével távolították el a veszélyes ágakat, kidőlt fákat. Egy Herencsényből Salgótarján felé haladó gépjármű az árokba csúszott, forgalmi akadályt képezett. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók a járművet eltávolították az úttestről, ezzel megszüntetve a félpályás útzárat.
 
A délutáni órákban öt alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az időjárással összefüggő esetek miatt. A miskolci egységeknek összesen négy, forgalmi akadályt képező fát kellett eltávolítaniuk a Hollóstető és Bükkszentkereszt közötti útszakaszon, valamint a Répáshutára vezető úton. Mezőkövesden a helyi hivatásos tűzoltók nyújtottak segítséget egy tizenöt méter magas fa eltávolításában, a növény egy kétemeletes társasházra dőlt.
 
Egész nap dolgoztak Bács-Kiskun megyében a katasztrófavédelem tűzoltóegységei a téliesre váltott időjárás okozta helyzetek kezelésén, délután már jóval kevesebb helyre riasztották a tűzoltókat. Javult a helyzet az áramszolgáltatás terén is, délután öt órakor a reggeli 25 ezer fogyasztói helyből már csak nem egészen 8 ezer volt áram nélkül. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán.
 
A délután folyamán Veszprém megye nyugati részén okozott fennakadásokat a közlekedésben a rendkívüli időjárás. A 82-es főúton Csesznek térségében két tehergépjármű akadt el, a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók vonultak a segítségükre. A beavatkozást a rossz útviszonyok mellett a feltorlódott járművek is nehezítették. A 83-as főúton Városlőd térségében egy távolsági autóbusz és egy személygépjármű ütközött össze, mindkét jármű lesodródott az úttestről és az árokban állt meg. A helyszínre az ajkai hivatásos tűzoltók vonultak, akik áramtalanították a járműveket és ezekben a percekben is végzik a járművek mentését.
 
Győr-Moson-Sopron megyében három olyan eseménynél kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, ami az időjárással függött össze. A megyeszékhelyen, a Batthyány téren kettétört egy nyolc  méter magas fa, amely alatt autók parkoltak. A győri hivatásos tűzoltók a veszélyt jelentő fát egy motoros fűrésszel eltávolították. Később Veszprémvarsány közelében, a 82-es számú főútra dőlt egy fa a fél útpályát elfoglalva, a forgalmi akadályt a veszprémvarsányi önkéntes és a pannonhalmi hivatásos tűzoltók szüntették meg azzal, hogy feldarabolták a növényt. Ugyanekkor Beleden is az úttestre dőlt egy nyárfa a vasúti átjáró közelében, ezt a kapuvári hivatásos tűzoltók távolították el.
 
Délután Vas megyében is gondokat okozott a viharos szél. Szombathelyen, a Zanati úton emiatt szakadt le egy közlekedési lámpa. A közút szolgáltatója áramtalanította a közlekedési lámpát, a város hivatásos tűzoltói pedig kéziszerszámok segítségével eltávolították. Répceszemerén, a Fő utcán szintén a viharos erejű szél miatt dőlt az úttestre egy ötméteres faág, a répcelaki önkéntes tűzoltók és a répceszemerei önkéntes motorfűrésszel feldarabolták és megtisztították az útpályát. Villanyoszlop dőlt ki az erős szélben és képezett közlekedési akadályt Szombathelyen, a Jászai Mari utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, a hibát a szolgáltató hárítja majd el.
Fotó: Nagy Imre tűzoltó főtörzsőrmester / Makovics Zoltán tűzoltó őrnagy / Bercel Katasztrófavédelmi Őrs / Kiskunhalas HTP.

Kapcsolódó képek:
Több mint kétszáz eset az időjárás miatt Több mint kétszáz eset az időjárás miatt Több mint kétszáz eset az időjárás miatt
További képek a galériában