Szervezetünk hírei


Háromszáznál is több esetben avatkoztak be a tűzoltók
2017. április 20. 07:55
Háromszáznál is több esetben avatkoztak be a tűzoltók Szerdától csütörtök reggelig összesen 355 esetben végeztek műszaki mentést országszerte a katasztrófavédelem tűzoltóegységei a hirtelen téliesre fordult időjárás miatt. Balesetekhez 222 alkalommal, míg egyéb káresetekhez – jellemzően kidőlt fák eltávolításához – 133 alkalommal riasztották az egységeket. Az ország hegyvidéki térségeiben több település megközelíthetetlen közúton az utakra sűrűn kidőlt fák miatt. Lezárt útszakaszok is jócskán vannak még az országban, egyes részeken a hatóságok korlátozták a nehéz teherjárművek közlekedését.
A rendkívüli időjárás okozta helyzetek kezelésben a hivatásos katasztrófavédelmi egységek mellett 3 önkéntes mentőcsoport 11 fővel és 3 technikai eszközzel vesz részt.
 
Különleges feladatot jelent a katasztrófavédelem tűzoltóerői számára a Bükkben húzódó, Felsőtarkány - Répáshuta - Bükkszentkereszt – Lillafüred közút (2205-s út) fáktól való megtisztítása. Az úttestre sűrűn kidőlt fák miatt Répáshuta település megközelíthetetlen, a térségben szünetel a vezetékes- és a mobilszolgáltatás. Jelenleg a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a közútkezelő közösen dolgoznak az útszakasz megtisztításán. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel a Felsőtárkány és Répáshuta települések közötti szakaszról 12 megrekedt gépjárművet és 26 embert, míg a Répáshuta és Bükkszentkereszt közti szakaszról 30 embert mentettek ki a miskolci, a kazincbarcikai, a mezőkövesdi és az egri hivatásos tűzoltók. A kimentett embereket melegedőhelyen szállásolták el. A mentési munkálatok továbbra is folyamatban vannak.
 
A hirtelen jött télies időjárás következtében megváltozott útviszonyok miatt számos eseményhez riasztották a katasztrófavédelem egységeit Pest megyében. Leginkább kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz, elakadt autókhoz vonultak a hivatásos, önkormányzati és az önkéntes tűzoltók. Az elmúlt huszonnégy órában harminckétszer riasztották a tűzoltóegységeket rendkívüli időjáráshoz köthető eseményhez. A beavatkozásokban összesen negyvennyolc tűzoltó és tíz gépjármű vett részt. Huszonöt esetben fakivágáshoz, kétszer elakadt járműhöz riasztották őket, de három, árokba borult járművet is ki kellett vontatniuk. A délelőtt folyamán a Budapest – Hatvan - Miskolc vasútvonalon, Gödöllő és Aszód állomások között leszakadt a felsővezeték, emiatt szünetelt a közlekedés az érintett szakaszon. A műszaki mentést nehezítette, hogy a Gödöllő-Isaszeg, valamint a Gödöllő-Aszód pályaszakaszon több nagy méretű fa dőlt a sínekre. Este nyolc órára sikerült megtisztítani és elhárítani a hibát, így elindulhatott a forgalom a pályatesten. Tegnap kora délután a közútkezelő lezárta a Pilisszentlászló és Visegrád közötti útszakaszt a nagy mennyiségű hó és a dőlésveszélyes fák miatt, mindkét település megközelíthető más úton. Várhatóan két napon belül ismét lehet majd a most lezárt úton közlekedni. Részleges áramkimaradás volt tegnap Nagybörzsöny, Bernecebaráti és Kemence településeken, összesen 3563 fogyasztási helyen voltak gondok. Az áramszolgáltatás éjjel negyed 12-kor minden fogyasztási helyen helyreállt.
 
A tegnapi havazás és erős szél miatt tegnap este is folyamatosan érkeztek a segélyhívások a Heves megyei műveletirányításra. Tegnap huszonnégy alkalommal volt szükség a hivatásos tűzoltók beavatkozására. A legtöbbször úttestre vagy vezetékekre dőlt fák és letört faágak miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb beavatkozás Parádon, Parádsasváron, Gyöngyös-Mátrafüred térségében volt, de Andornaktályára is riasztottak egységet. Az esti órákban a 2505-ös számú úton elakadt tizenkét gépjármű, ezekben összesen huszonnégy felnőtt és két gyermek utazott. A járművek és az emberek mentését az egri hivatásos tűzoltók végezték, az eset során senki nem sérült meg. A 24-es számú főútról lecsatlakozó erdészeti úton szintén elakadt két autó hat emberrel. Az elakadt járműveket és embereket a Kékes Kutató Mentő Alapítvány szakemberei mentették ki. A havazás és az erős szél miatt a közműhálózat is sérült. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán jelenleg nincs áram, ez megközelítőleg ezerhatszáz fogyasztási helyet érint.  A rendkívüli időjárás miatt a tegnapi napon a rendőrség lezárta a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-as kilométerig. Szintén lezárták a 2408-as utat Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig, valamint a 2505-ös utat Felsőtárkány és Répáshuta között. A pályazárak egész este érvényben voltak. A 24-es számú főút lezárása miatt elzárt településsé vált Mátraszentimre és a közigazgatásilag nem önálló Galyatető, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraháza településrészek. A mentésben résztvevő járművek a rendőrségi útlezárás ellenére indokolt esetben meg tudják közelíteni az elzárt települést, illetve településrészeket. A hivatásos erőkön túl az éjszaka folyamán a Mátra Mentőcsoport részeként működő Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkéntesei kidőlt fák eltávolításában és elakadt járművek mentésében vettek részt. A tűzoltók és az önkéntesek a reggeli órákban folytatják a károk felszámolását.
 
Sok munkájuk volt Komárom-Esztergom megye tűzoltóinak, egy kidőlt fa akadályozta a forgalmat Tatán, a Fekete és a Margit út kereszteződésénél. A tatabányai hivatásos és az agostyáni önkéntes tűzoltók eltávolították a növényt az útról. Kesztölcön, a Gertrúd utcában egy villanyoszlopot döntött ki egy fa, amelyet a kesztölci önkéntes tűzoltók távolítottak el, miután az áramszolgáltató szakemberei áramtalanították a vezetékszakaszt. A vezeték nem sérült, így a beavatkozást követően újra áram alá helyezték. Esztergomban, a Fáy András lakótelepen az egyik lépcsőház közötti bekötő úton egy fa ága hasadt le, majd rádőlt egy másik fára. Az esztergomi hivatásos tűzoltók a faágat dugólétra és motoros láncfűrész segítségével eltávolították, a veszélyes helyzetet megszüntették. A havas eső miatt csúszóssá vált az 1111-es út, továbbá a hó súlya alatt fák dőltek ki az úttestre, ezért a hatóságok lezárták az Esztergom felől Dobogókő irányába vezető utat szerda délelőtt. A forgalmat a 33-as kilométerszelvénynél, a Látóhegyi útnál a 117-es számú útra, Pilisvörösvár felé terelik. Az esztergomi és a nyergesújfalui hivatásos egységek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett erőgép és az erdészet szakemberei segítségével megtisztították az utat. Az érintett útszakaszon a rendkívüli időjárás miatt a katasztrófavédelem és az erdészet munkatársai segítségével ötvenkét lakost juttattak el Pilisszentlélek településre egy menetrend szerinti buszjáraton, ezt követően az utat újra lezárták a közúti forgalom elől. A településről kirekedt emberek számára Esztergom polgármestere melegedőhelyet nyitott a városban, a Szent István téri Kőrössy kollégiumban. A pilisszentléleki óvodában csütörtökön szünetel a nevelés.
 
Budapesten az elmúlt huszonnégy órában lehullott nagy mennyiségű csapadék okozta károk felszámolása miatt csaknem harminc helyre kellett vonulniuk a fővárosi hivatásos egységeknek. Jellemzően kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk közútról, vagy járdákról, de leszakadt ágak és villanyvezetékek is gondokat okoztak a fővárosban. A második kerületi Vízmosás utcában egy tizenöt méteres fa dőlt a villanyvezetékre. A fát a rózsadombi önkéntes tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el. A negyedik kerületi Katona József utcában egy húsz méteres fa dőlt ki gyökerestül, egy közvilágítási oszlopot is kidöntve. A fővárosi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével távolították el az akadályt. A nyolcadik kerületi Dologház utcában cserepek hullottak a járdára, veszélyeztetve a járókelőket. A tizenegyedik kerületi Bertalan Lajos utcában forgalomirányító berendezés vezetéke szakadt le. A folyamatos készenlétben lévő fővárosi hivatásos tűzoltók munkáját több önkéntes tűzoltó egyesület is segíti.
 
Nógrád megyében a rendkívüli időjárás következtében a megye tűzoltóinak leginkább az úttestekre dőlt fák és a forgalmat veszélyeztető leszakadt ágak miatt kellett beavatkozniuk. A pásztói hivatásos tűzoltók Pásztó területére három alkalommal, Alsótoldra egyszer vonultak, a Mátraszentimrét és Galyatetőt összekötő útszakaszon pedig több alkalommal kellett a közúti forgalmat akadályozó ágak és kidőlt fák, valamint elakadt gépjárművek műszaki mentése miatt beavatkozniuk. Az Erdőkürtöt és Acsát összekötő útszakaszra a berceli, Kazárra és Mátraverebélyre a bátonyterenyei, Szendehely, valamint Nagyoroszi külterületére a rétsági, a Nagylóc felé vezető útra a szécsényi katasztrófavédelmi őrs egységét, Ceredre és Salgótarjánba a salgótarjáni, Balassagyarmatra a balassagyarmati hivatásos tűzoltókat riasztották, ahol szintén a nagy mennyiségű hó miatt leszakadt ágak és kidőlt fák veszélyeztették a forgalmat, valamint villanyvezetékekre szakadtak. Az egységek motoros láncfűrész segítségével távolították el a veszélyes ágakat, kidőlt fákat. Egy Herencsényből Salgótarján felé haladó gépjármű az árokba csúszott, forgalmi akadályt képezett. A balassagyarmati hivatásos tűzoltók a járművet eltávolították az úttestről, ezzel megszüntetve a félpályás útzárat. A balesetben személyi sérülés nem történt.
 
Tegnap tizenöt alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az időjárással összefüggő esetek miatt. A miskolci egységeknek összesen tíz, forgalmi akadályt képező fát kellett eltávolítaniuk a Hollóstető és Bükkszentkereszt közötti útszakaszon, valamint a Répáshutára vezető úton. Mezőkövesden és Kazincbarcikán a helyi hivatásos tűzoltók kettő, míg Sátoraljaújhelyen egy alkalommal nyújtottak segítséget kidőlt fák eltávolításánál. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt és anyagi kár sem keletkezett. A megyében ötven hivatásos tűzoltó dolgozott az események kezelésén tizenegy tűzoltógépjárművel. Hat település több mint kétezer-kétszáz fogyasztójánál nincs áramszolgáltatás, Répáshuta, Bükkszentlászló, Bükkszentkereszt, Hollóstető, Rókafarm és Ómassa településeken a szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák felszámolásán.
 
A tegnapi napon a rendkívüli időjárás miatti károk felszámolásával kapcsolatosan harminc esetben avatkoztak be Bács-Kiskun megye tűzoltóegységei. A műszaki mentések során a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók, valamint egy járási önkéntes mentőcsoport tagjai motoros láncfűrész és kéziszerszámok segítségével letört, nagy méretű faágakat és kidőlt fákat távolítottak el. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. Bács-Kiskun megye hat településén, mintegy négyszáz fogyasztási helyen szünetel még az áramszolgáltatás, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a hibák elhárításán.
 
A viharos időjárással kapcsolatban a kora reggeli órákig összesen harminc műszaki mentést végeztek Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói. Útra dőlt fákhoz, letört, akadályt képező nagy faágakhoz, vagy vezetékre dőlt fákhoz riasztották őket. A legtöbb beavatkozás tegnap estétől Sopronban volt, ahol folyamatosan hárították el a forgalmi akadályokat a soproni hivatásos és a környező települések önkéntes tűzoltói, több esetben szabadnapos tűzoltók is segítették munkájukat. Hidegség közelében, Szilsárkányban, Lébényben, Bakonyszentlászlón és Lövőn szintén kidőlt fákhoz vonultak a tűzoltók, de egy baleset is történt, Szárföldön egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze, ketten könnyebben megsérültek.
 
Vas megyében harminchárom települést érintő ideiglenes áramszünet és szolgáltatás-kimaradás van, ami több mint hétezer fogyasztói helyet érint, a hibákat várhatóan ma délelőtt elhárítják. Az elmúlt tizenkét órában tizenkétszer vonultak a megye tűzoltói viharos erejű szél miatt keletkezett károkat elhárítani. Jellemzően kidőlt fákat és leszakadt faágakat távolítottak el: a szombathelyi, a körmendi hivatásos, a sárvári hivatásos és zalalövői önkéntes, a répcelaki, a kőszegi és a csepregi önkormányzati tűzoltók. Kenyeret szállító teherautó csúszott az árokba a havas út miatt Nemescsó településen. A kőszegi önkormányzati és nemescsói önkéntes tűzoltók drótkötéllel visszavontatták a járművet az úttestre. A balesetben nem sérült meg senki.
 
Veszprém megyében, különösen Ajkán és a Bakonyban (Tés, Jásd térsége) növekedett meg a tűzoltói vonulási száma. Legtöbbször leszakadt faágak és útra dőlt fák miatt riasztották az egységeket. A beavatkozásokat Ajkán a város hivatásos tűzoltói, a Bakony térségében pedig a zirci önkormányzati, valamint a bakonyoszlopi és jásdi önkéntes tűzoltók végezték. A rendkívüli időjárással összefüggésben negyven kisebb műszaki mentés volt.
 
Szerda késő délutántól Zala megyében is megnőtt a szélsőséges időjárás miatti tűzoltói beavatkozások száma. A legtöbb munkát viharos szél adta a megye hivatásos tűzoltóinak, csütörtök reggelig huszonhét ilyen jellegű esetnél avatkoztak be a zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi és lenti hivatásos tűzoltók. Az esetek nagy százalékában kidőlt, sok esetben részleges vagy teljes útakadályokat képező fák eltávolításához riasztották őket, azonban számos alkalommal kellett épületeket fedő tetőlemezek eltávolításánál is beavatkozniuk, ezeket az orkán erejű szél megbontotta, nemegyszer a járdán vagy a közúton közlekedőket veszélyeztetve.
 
A viharos szél következtében szerdán kilenc esetben kérték a Somogy megyei tűzoltó egységek segítségét. Leggyakrabban letört, nagy méretű faágak és kidőlt fák eltávolítása adott feladatot, de balesetekhez is vonultak az egységek. A kaposvári és a nagyatádi hivatásos tűzoltók mellett bodrogi, görgetegi és szentbalázsi önkéntesek dolgoztak az erős szél okozta károk felszámolásán. Kaposfő és Kisasszond között, Osztopánnál, Szentbalázsnál, valamint Görgetegen motoros láncfűrészek és kéziszerszámok segítségével távolították el a közúti forgalmat veszélyeztető fákat az úttestről. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.
 
Baranya megyében az erős szél miatt több helyen is kidőlt fák nehezítették a közlekedést az esti és az éjszakai órákban. Pécsett, a Ranga László úton, valamint Hosszúhetény és Zobákpuszta között két helyen is ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Pécsett a Rückeraknánál egy autóbusz nem tudott tovább haladni, mert a hó súlyától belógtak a faágak az út fölé. A tűzoltók segítséget nyújtottak az autóbusz biztonságos visszatolatásában, és értesítették a közútkezelőt. Ma reggel Remeterét irányából Orfű felé haladt egy távolsági autóbusz, ami keresztbefordult egy kidőlt fa miatt. Mellette egy személyautó félig az árokba csúszott. A tűzoltók biztosították a helyszínt, majd megkezdték a kidőlt fa eltávolítását. A buszon utazók a mentés idejére elhagyták a járművet. A közlekedési társaság daruja végezte a busz műszaki mentését, majd minden utas visszaszállhatott a járműre. Pécs- Szentkútnál a közútkezelő lezárta a 6604-es utat a belógó ágak miatt. 
 
Fotó: Balassagyarmat , Kiskunhalas , Pécs , Zalaegerszeg HTP

Kapcsolódó képek:
Háromszáznál is több esetben avatkoztak be a tűzoltók Háromszáznál is több esetben avatkoztak be a tűzoltók Háromszáznál is több esetben avatkoztak be a tűzoltók
További képek a galériában