Szervezetünk hírei


Megdolgoztatja a tűzoltókat az áprilisi tél
2017. április 20. 12:20
Megdolgoztatja a tűzoltókat az áprilisi tél Folytatódik a tavaszi tél, az ország nagy részében van csapadék, sok helyen havazás és erős szél is nehezíti a közlekedést. Zavarok vannak még az áramszolgáltatásban, jelenleg 7 megye 83 településén nincs elektromos áram, ami összesen 18 ezer fogyasztót érint. A katasztrófavédelem tűzoltóegységei tegnap óta folyamatosan dolgoznak, eddig 380 esetnél avatkoztak be, 227 esetben balesetnél végeztek műszaki mentést, 153 alkalommal pedig kidőlt fákat és leszakadt faágakat távolítottak el.
Vas megyében harmincnyolc települést érintő ideiglenes áramszünet és szolgáltatás-kimaradás van, ami több mint nyolcezer fogyasztói helyet érint, a hibák kijavítását megkezdték, de a teljes hálózat helyreállítása és ellenőrzése mintegy két napot vesz igénybe. Reggel óta tizennyolcszor vonultak a megye tűzoltói viharos erejű szél miatt keletkezett károk elhárítása érdekében. Jellemzően kidőlt fákat és leszakadt faágakat, sérült tetőbádoglemezeket távolítottak el: a szombathelyi, a körmendi, a sárvári hivatásos, a répcelaki, a kőszegi, celldömölki és a csepregi önkormányzati valamint a velük együttműködő  önkéntes tűzoltó egyesületi tűzoltók. Helyközi járatos busz és egy személygépkocsi csúszott az árokba Bozsok és Kőszegszerdahely között az erős hófúvásban. A szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati, a bozsoki és kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók kimenekítették az utasokat a buszból és személygépkocsiból, a forgalmi akadályt megszüntették a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. Három teherautó szenvedett ráfutásos közlekedési balesetet Egyházasrádócnál, a 86-os számú főúton. A körmendi hivatásos tűzoltók a két mozgásképtelen kamiont műszaki segítséggel a főútról a településre segítették. Kőszegpatyon, az idősek otthonában az áramszünet miatt a fűtéshez kapcsolódó keringetőszivattyú sem működik. A szombathelyi tűzoltók áramfejlesztő aggregátorral táplálják az intézményt, így biztosítva a fűtést.
 
Csütörtökön folytatódtak a viharos idővel kapcsolatos beavatkozások Győr-Moson-Sopron megyében, a legtöbbször Sopronban kellett vonulniuk az egységeknek. Jellemzően kidőlt fák és leszakadt vezetékek okoztak gondot a közlekedésben. Sopronban óvoda  és iskola udvarán is be kellett avatkozniuk a tűzoltóknak, a letört ágakat, kidőlt fákat távolították el, de hasonló munkát végeztek a Lajta közben, a Szarvkői úton, a Sánchegy úton, a Sörházdombi úton, a Zerge utcában, a Brennbergi úton a Lővér körúton is. Bőnyön a Szabadság utcában és Mosonmagyaróvár és Kimle között is kidőlt fa okozott forgalmi akadályt. A nagy szél és a kidőlt fák miatt a megye 22 településén, összesen 5573 fogyasztónál van áramkimaradás, a hibákat folyamatosan javítja az áramszolgáltató. Késő délelőttig tizennyolc műszaki mentés volt a megyében a szeles időjárás miatt, a legtöbb Sopronban.
 
Az éjszaka és a reggel lehullott csapadék Budapesten is gondot okozott, fák dőltek az úttestre és a villanyvezetékre. A fővárosi hivatásos tűzoltóknak reggel óta öt esetben kellett vonulniuk a rendkívüli időjárás okozta károk felszámolásához. A második kerületben, az Ördögárok utcában faág hasadt az úttestre, szintén a második kerületi Nagykovácsi úton a villanyvezetékre dőlt egy fa. A növényeket a tűzoltó egységek motoros láncfűrész segítségével feldarabolták, majd eltávolították azokat. A második kerületi Törökvészi úton faág hasadt le, ami a környező fákon fennakadt. A fővárosi rajok létraszer segítségével távolították el a veszélyesen lógó növényt.
 
Továbbra is nagy erővel folyik a munka Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükk hegységben, ahol tegnap délután óta folyamatosan dőlnek és képeznek forgalmi akadályt a fák az utakon. A hivatásos tűzoltók és az önkéntes tűzoltó egyesületek közös erővel dolgoznak az utak szabaddá tételén és az elektromos szolgáltatás helyreállításán az erdészet, a nemzeti park, valamint az áramszolgáltató és a közút munkatársaival. A munkában résztvevő egységek Répáshuta, Bükkszentlászló, Bükkszentkereszt, Hollóstető, Rókafarm és Ómassa területén távolítják el a forgalmi akadályt jelentő fákat, az áramszolgáltatás továbbra is szünetel a fenti településeken. A gönci hivatásos tűzoltók a Regéc és Óhuta közötti útszakaszon öt kidőlt fát távolítottak el ma hajnalban. A miskolci egységeknek Miskolcon a Vologda és a Selyemrét utcában szintén egy kidőlt fát kellett eltávolítaniuk, a Kis-Hunyad utcában pedig egy épület tetőszerkezetén a meglazult lemezborítást rögzítették. A szerencsi hivatásos tűzoltók Taktaharkányban egy családi ház meglazult kéménytégláit távolították el.
 
Reggel óta kétszer kellett beavatkozniuk a Heves megyei tűzoltóknak a havazás és az erős szél miatt. Jellemzően továbbra is kidőlt fák adtak munkát. A legtöbb gond Gyöngyös-Mátrafüred térségében adódik, a közműhálózat is megsérült az erős szél miatt, ezért jelenleg szünetel az áramszolgáltatás Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán, megközelítőleg ezerhatszáz fogyasztási helyen. A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút Mátrafüredtől a parádsasvári elágazóig, valamint a 2408-as út Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig és a 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között. A 24-es számú főút lezárása miatt elzárt településsé vált Mátraszentimre és a közigazgatásilag nem önálló Galyatető, Kékestető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraháza településrészek. A mentésben résztvevő járművek meg tudják közelíteni ezeket a településeket. A tűzoltók munkáját a Mátra Mentőcsoport részeként is működő Kékes Kutató Mentő Alapítvány önkéntesei és az Egererdő munkatársai is segítik. A közút munkatársai megállás nélkül dolgoznak a síkosságmentesítésen és a fák eltávolításán.
 
Még délelőtt is több műszaki mentéshez riasztották a Komárom-Esztergom megyei tűzoltóegységeket. Esztergomban, a Móricz Zsigmond utcában egy faág repedt meg és veszélyeztette az alatta parkoló autókat. Az esztergomi hivatásos tűzoltók dugólétra és motoros láncfűrész segítségével távolították el az ágakat, majd a Csolnok és Dorog közötti útszakaszon tisztították meg az utat. Tinnye és Piliscsaba között pedig a bajnai hivatásos és a piliscsabai önkéntes tűzoltók avatkoztak be, ott több helyen is leszakadt faágak borították az úttestet.
 
Nógrád megyében Pásztó belvárosában okozott gondot egy lehasadt ág, miután egy telefonvezetékre szakadt és a forgalmat veszélyeztette. A pásztói hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével eltávolították a veszélyes darabot. A szécsényi katasztrófavédelmi őrs egységét a 22-es számú főút Szécsény és Őrhalom közötti útszakaszára riasztották, ahol egy négyméteres fa dőlt az úttestre, félpályás útzárat képezve. A tűzoltók motoros láncfűrész segítségével megszüntették a forgalmi akadályt.
 
Veszprém megyében Ajka térségét érinti elsősorban a télies időjárás, kisebb műszaki mentések – leszakadt faágak, kidőlt fák – adnak munkát a város hivatásos tűzoltóinak. A reggel óta bekövetkezett kilenc káreseményt a tűzoltórajok minden esetben rövid időn belül, hatékonyan felszámolták.
 
Hajnal óta Somogy megyében összesen hat esetben kellett a megye tűzoltóerőinek a rendkívüli időjárás miatt beavatkozniuk. Marcalinál, Csömend külterületén, Somogyvámoson, Nagyatádon és Somogybükkösdön útra dőlt fákat távolítottak el a hivatásos és önkormányzati tűzoltók együttes erőveé. Balatonvilágoson a siófoki hivatásos tűzoltók vonultak, villanyvezetékre dőlt fát távolítottak el és daraboltak fel.
 
Kidőlt fák adnak munkát a Tolna megyei tűzoltóknak is. Kora reggel a 61-es út 70-es kilométerénél, Kocsola közelében az útra dőlt egy, a dombóvári hivatásos tűzoltók távolították el. Tamásiban, a Móricz Zsigmond lakótelepen egy autóra dőlt rá egy fa kora délelőtt. Ide a tamási önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a kocsolai esethez hasonlóan motoros láncfűrész segítségével távolították el a kidőlt fát.
 
Csütörtök délelőtt is munkát adott a szél Zala megyében, azonban ahogy csökken az ereje, úgy csökken a beavatkozások száma is. A délelőtt során öt esetben kellett a keszthelyi, a pacsai és a zalaegerszegi hivatásos és a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltóknak beavatkozniuk. A káresemények során veszélyesen megdőlt, vagy a fő- és mellékutak forgalmát akadályozó fákat kellett eltávolítanunk benzinmotoros láncfűrésszel. A beavatkozásokat gyorsan sikerült felszámolni a beavatkozó tűzoltórajoknak.
 
Baranya megyében elsősorban a közlekedésben okoz fennakadásokat az időjárás. Ma reggel lezárták a Pécs- Szentkút – Orfűi elágazó közötti szakaszát, a Pécs-Árpád tető és Remeterét közötti utat, valamint a Hosszúhetény és Zobákpuszta között vezető utat. Pécs – Árpádtetőn és Pécs- Nagydeindol városrészben helyenként jegesedik az út, itt nehézkes a közlekedés. A helyi járatú autóbuszok néhány útvonalon rövidebb szakaszokon közlekednek. A közútkezelő és a városüzemeltető munkagépei folyamatosan dolgoznak.
 
Bács-Kiskun megyében tegnap óta rengeteget javult a helyzet. Ma délelőtt már csak öt településen, mintegy 313 fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás. A szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. 
 
Fotó: Lakatár Tamás_Köszeg_ÖTP

Kapcsolódó képek:
Megdolgoztatja a tűzoltókat az áprilisi tél Megdolgoztatja a tűzoltókat az áprilisi tél Megdolgoztatja a tűzoltókat az áprilisi tél
További képek a galériában