Szervezetünk hírei


Még mindig sok helyre riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit
2017. április 20. 16:58
Még mindig sok helyre riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit A rendkívüli időjárási körülmények miatt éjfél óta a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit mostanáig csaknem 500 alkalommal riasztották valamilyen káresethez. A beavatkozást 253 esetben baleset, 242 alkalommal kidőlt fák, leszakadt faágak okozta veszély tette szükségessé. Továbbra is van néhány nehezen megközelíthető település az országban, az itt élőket vagy tartózkodókat a katasztrófavédelem ellátta élelmiszerrel, ahol erre szükség volt, betegeket látott el gyógyszerrel. Jelenleg az országban összesen körülbelül 22 ezer fogyasztási helyen nincs áramszolgáltatás.
Még mindig sok munkát ad az időjárás a Heves megyei tűzoltóknak, a havazás és a viharos szél miatt a mai napon eddig huszonhatszor riasztották az egységeket. A legtöbb problémát továbbra is a több méteres kidőlt fák, letört faágak okozzák, amelyek úttestre, épületre dőltek. A beavatkozások zöme még mindig Gyöngyös-Mátraháza területére összpontosul, de riasztották a tűzoltókat Gyöngyössolymosra, Füzesabonyba, Hatvanba, Kömlőre és Egerbe is. A legtöbb munkája a gyöngyösi hivatásos tűzoltóknak volt, rajtuk kívül az egri, a füzesabonyi és a hatvani tűzoltók dolgoztak a károk felszámolásán. A munkálatokat nehezíti a szakadatlan hóesés, van, ahol 50-70 centiméter a hó vastagsága. A közműhálózat is megsérült az erős szél miatt, ezért továbbra is szünetel az áramszolgáltatás Mátraháza, Kékestető, Galyatető, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás, Mátrakeresztes településeken, amely megközelítőleg kétezer fogyasztási helyet érint. Ezek közül az áramszolgáltató szakemberei aggregátorok segítségével csaknem száz helyen tudják jelenleg biztosítani ideiglenesen a szolgáltatást, de további aggregátorokat is üzembe állítanak. A rendkívüli időjárás miatt továbbra is le van zárva a 24-es főút több szakasza.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a mai napon eddig harminckét helyszínen kellett beavatkozniuk a hivatásos tűzoltóknak. A legtöbb gondot továbbra is a kidőlt és forgalmi akadályt képező fák okozzák. A gönci hivatásos tűzoltók a Regéc és Óhuta közötti útszakaszon mintegy ötven, a sátoraljaújhelyiek Füzér határában huszonöt, útra dőlt fát távolítottak el. Novajidránynál és Kazincbarcikán a nagy erejű szél felborította egy teherautó pótkocsiját. A műszaki mentést az encsi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók végezték, mindkét káreset felszámolásában segítséget nyújtott a regionális műszaki mentőbázis daruja is. Továbbra is tartanak a munkálatok a Bükk hegységben. Bükkszentkereszten már részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, jelenleg a Répáshutára vezető út megtisztításán dolgoznak a beavatkozásban résztvevő erők. A településre délután bejutottak a mentőerők, a katasztrófavédelem intézkedett a falu alapélelmiszerekkel történő ellátásáról és aggregátorokat is biztosít.
 
Vas megyében harminchét települést érintő áramszünet és szolgáltatás-kimaradás van, ami több mint nyolcezer fogyasztói helyet érint, a hibák elhárításán a szolgáltató folyamatosan dolgozik. A teljes hálózat helyreállítása és ellenőrzése várhatóan még két napot vesz igénybe. Az áramszünet által érintett települések szociális jellegű intézményeinek áramellátását a fenntartók saját áramfejlesztőkkel oldják meg. Ma dél óta tizennyolc esetben vonultak a megye tűzoltói viharos erejű szél miatt keletkezett károkat elhárítani. Továbbra is jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak adnak munkát, de egyes helyeken sérült tetőbádoglemezeket, sérült homlokzati elemeket kellett eltávolítaniuk a szombathelyi, a körmendi, a sárvári hivatásos, a répcelaki, a kőszegi, celldömölki és a csepregi önkormányzati valamint a velük együttműködő  önkéntes tűzoltó egyesületi tűzoltóknak.
 
Továbbra is munkát ad a viharos, szeles időjárás Győr-Moson-Sopron megyében. Reggel óta több mint harminc beavatkozás volt, legtöbbször kidőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A legtöbb riasztás Sopronból érkezett, ahol továbbra is havas eső, hó esik és viharos szél fúj, ami nem kíméli a fákat sem. A leszakadt faágak nemcsak forgalmi akadályt képeztek, de volt, ahol lakóházra esve a tetőt is megrongálták. A soproni tűzoltók egész nap át vonultak a győri hivatásos egységek is: Győrben a Bécsi útról távolítottak el egy nagy nyárfát, ami az egész útpályát elfoglalta, előtte a börcsi önkéntes tűzoltókkal közösen Börcsön a Kossuth utcában hárították el a forgalmi akadályt,  a lébényi hivatásos és lébényi önkéntes tűzoltók pedig  a Lébény és Tárnokréti közötti útról távolítottak el kidőlt fákat. Az áramszolgáltató folyamatosan dolgozik az elektromos hálózat javításán, a teljes helyreállítást az esti órákra ígérik. 
 
Baranya megyében továbbra is a közlekedésben vannak a legnagyobb fennakadások, a Zobákpuszta és Hosszúhetény közötti útszakaszon ma kora délután a pécsi hivatásos tűzoltók a Szászvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Hosszúhetényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével csaknem ötven, útra dőlt fát távolítottak el, az esetnél a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is beavatkozott, jelenleg is útzár van érvényben. Pécsett, a Rózsavölgyi úton szintén faág zárta el az utat. Árpádtető-Remete rét között szintén fák vannak az úton, ide is a pécsi hivatásosok vonultak, a beavatkozás jelenleg is folyamatban van. Ha kerülőúton is, de valamennyi baranyai település megközelíthető.
 
Csütörtök délutánig húsz esetben avatkoztak be Zala megye tűzoltói. A zalaegerszegi, keszthelyi, nagykanizsai hivatásos és a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltórajok utakra, járdákra, villanyvezetékekre dőlt fákat távolítottak el. A folyamatosan tomboló viharos erejű széllökések több ház tetőszerkezetének bádoglemezeit is megbontották, ezeket a helyenként több méteres tetőfedőelemeket a további balesetveszély elkerülése érdekében a tűzoltók eltávolították.  
 
Veszprém megyében a rendkívüli időjárással összefüggésben délután hat káresemény következett be,  Zirc, Ajka és Pápa településeken kellett beavatkozni. A segélykérések leszakadt faágak, veszélyesen megdőlt fák miatt érkeztek. A beavatkozó állomány minden alkalommal rövid idő alatt elhárította a veszélyt.
 
Több alkalommal riasztották ma is Somogy megye egységeit a viharos időjárás okozta károk miatt. Pusztakovácsiban, Porrogszentpálon, valamint Juta és Hetes között fa dőlt az útra, a forgalmi akadályt önkormányzati és hivatásos egységek szüntették meg. Nagyatádon veszélyesen megdőlt egy fa a Honvéd utcában, félő volt, hogy a közeli lakóházra dőlt, ezért a város hivatásos tűzoltói feldarabolták azt. Balatonvilágoson és Újvárfalván a villamosvezetékre dőlt fák okoztak problémát. A tűzoltói beavatkozás ideje alatt a Balaton parti városban tizenhét nyaralóban nem volt áram, míg Újvárfalván hét háztartást érintett az áramkimaradás. Árokba borult egy rönkfával megrakott nyerges vontató a 68-as főúton, Segesdnél. A balesetben senki sem sérült meg. A műszaki mentést a böhönyei önkormányzati tűzoltók végezték a segesdi önkéntes tűzoltók segítségével.
 
Komárom-Esztergom megyében az esztergomi hivatásos tűzoltóknak három helyszínen kellett beavatkozniuk. A dorogi Hám Kálmán lakótelepen láncfűrész és dugólétra segítségével lehasadt, lógó faágakat távolítottak el, majd Esztergomban, a Bánomi lakótelepen egy fűtőház tetejéről szedtek le faágakat, végül az Irinyi János utcában a járdát tisztították meg a lehullott ágaktól. Ismét zavartalan a forgalom az 1111-es számú úton Pilisszentlélek felé.
 
A mai napon a rendkívüli időjárás miatti károk felszámolásával kapcsolatosan négy esetben avatkoztak be Bács-Kiskun megye tűzoltóegységei. Mélykúton és Kiskunhalason két esetben villanyvezetékre szakadt faágakat, Baján pedig úttestre dőlt fát távolítottak el a tűzoltók. Jelenleg a megye három településén, mintegy 185 fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás.
 
Tolna megyében kevés munkát adott az időjárás. Dombóváron, a Munkácsy utcában egy fa dőlt az útra csütörtök késő délelőtt, miközben egy telefonvezetéket is leszakított és a gyalogos forgalmat veszélyeztette. A veszélyt a dombóvári hivatásos tűzoltók hárították el.
 
Fotó: Lakatár Tamás - Köszeg ÖTP és Sopron HTP és Zalaegerszeg HTP

Kapcsolódó képek:
Még mindig sok helyre riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit Még mindig sok helyre riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit Még mindig sok helyre riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit
További képek a galériában