Szervezetünk hírei


Ünnepi állománygyűlés Tűzoltónap alkalmából
2017. április 21. 16:08
Ünnepi állománygyűlés Tűzoltónap alkalmából Koszorúzással egybekötött ünnepi állománygyűlés zajlott április 21-én Tűzoltónap alkalmából a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is többen vehettek át elismerést kiváló munkájukért.
Az állománygyűlésen a katasztrófavédelem vezetőin kívül jelen voltak az elismerésben részesültek, valamint a főigazgatóság főfelügyelői, szolgálatvezetői és főosztályvezetői is. Az ünnepi beszédet a Himnusz hangjai után dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes, a tűzvédelmi és a kéményseprőipari-szabályozási főosztály vezetője mondta. „Ahol a fájdalom, ott a segítés” – a tűzoltóknak ezzel az ősi jelmondatával kezdte beszédét, hozzátéve: ez a hozzáállás jellemezte Szent Flóriánt, ezért választották őt védőszentjüknek a tűz ellen küzdők, és más „tüzes” mesterségek képviselői. Szent Flórián eszményének mai követőit, a mai tűzoltókat pedig arról lehet felismerni, hogy a polgárokért élnek és dolgoznak, a többi embert szolgálják szolgálati idejükben és ha kell, azon kívül is, kivívva ezzel a társadalom bizalmát. A felgyorsult világ jelentette új kihívásokról, a még hatékonyabb munkavégzést segítő beszerzésekről és újításokról is szólt a főosztályvezető: a magyar gyártású gépjárműfecskendőkről, a katasztrófavédelmi őrsprogram folytatásáról, valamint a tűzoltólaktanyák felújításának és modernizálásának tovább folytatódó programjáról, de az önkéntes tűzoltók szerepvállalásáról is megemlékezett beszédében. Kijelentette: a célzott állami támogatás hatása jól látszik, hiszen egyre nő az önállóan beavatkozni képes önkéntes egyesületek száma, ezzel tovább erősödik egy-egy térség biztonsága, nem beszélve arról, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületeknek közösségformáló erejük is van az adott településen és régióban.
 
A beszédet követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekara kvintettjének előadását hallgatták meg az ünnepség résztvevői, majd dr. Góra Zoltán főigazgató átadta a Tűzoltónap alkalmából megítélt elismeréseket.
 
Az ünnepi állománygyűlés programja a koszorúzással folytatódott – a résztvevők a főigazgatóság épületének aulájában helyezték el a kegyelet koszorúit a tűzoltóság hősi halottainak emlékhelyénél. Koszorút helyezett el az emlékhelyen a katasztrófavédelem főigazgatója és három helyettese, dr. Mógor Judit tűzoltó ezredes, Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes és Bartók Péter tűzoltó ezredes. Az országos tűzoltósági főfelügyelőség részéről dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, Érces Ferenc tűzoltó ezredes és dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes és főosztályvezetői helyezték el a megemlékezés koszorúját.. Szintén koszorúzott Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke, illetve Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.
 
Az ünnepség állófogadással zárult, amelyen Érces Ferenc tűzoltó ezredes, főosztályvezető mondott pohárköszöntőt. Úgy fogalmazott, ezen az ünnepi napon a tűzoltók nagy családja megáll egy pillanatra, és országszerte megmutatja hivatásának egy kis szeletét a világnak. A szónok ezt követően a tűznek az emberiség életében és történetében betöltött kettős szerepéről emlékezett meg. Mint mondta, a megszelídített tűz egyik fontos eszköze az emberiség fejlődésének, ugyanakkor pusztító elemként az egyik legfőbb ellensége is. A megfékezésére, kordában tartására irányuló emberi törekvések és hősies bátorság szimbóluma volt Szent Flórián, akire ezen a napon az utódok emlékeznek – zárta ünnepi pohárköszöntőjét Érces Ferenc.

Kapcsolódó képek:
Ünnepi állománygyűlés Tűzoltónap alkalmából Ünnepi állománygyűlés Tűzoltónap alkalmából Ünnepi állománygyűlés Tűzoltónap alkalmából
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):