Szervezetünk hírei


Kaposváron gyakorlatozott a HUSZÁR
2017. április 24. 16:05
Kaposváron gyakorlatozott a HUSZÁR Alpintechnikai, romkutatási, táborműködtetési és logisztikai feladatokat gyakoroltak a mentőszervezet tagjai péntektől vasárnapig a somogyi megyeszékhelyen, ahol Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte őket.
A gyakorlatot Magyarország egyetlen cukorgyárában tartották, ahol minden feltétel adott volt ahhoz, hogy a munkavédelmi oktatás után az önkéntesek gyakorlati feladatokat oldjanak meg. Mentettek sérültet mélyből és magasból, valamint ferde pályán különböző műtárgyakról és épületekről.
 
Éjszaka sem pihentek a képzés résztvevői: az egykori kaposvári malom háromszintes, romos épületénél különböző technikákat gyakoroltak éjszakai körülmények közt, sok más mellett azt is, hogy miként lehet feljutni a külső falsíkon. A sötétedés utáni próbatétel célja az volt, hogy rossz látási viszonyok és más nehezített körülmények között is végrehajtsanak életmentési feladatokat a mentőszervezet tagjai, fejlesztve állóképességüket is.
 
Néhány órás pihenőt követően a szombaton ötvenfősre bővült csapat számára dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a mentőszervezet parancsnoka tartott elméleti képzést, ezután tábortelepítési és logisztikai feladatokkal folytatódott a nap, amelyen részt vett Jackovics Péter tűzoltó ezredes is. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője hangsúlyozta: ez a képzés kiemelten fontos, hiszen a végső szakaszába lépett az ENSZ  INSARAG májusi minősítésre való felkészülés. A csapat az eddig elméletben elsajátított ismereteket Kaposváron a gyakorlatban is kipróbálhatta, a cél az, hogy a minősítésig mindenki eljusson addig, hogy a tanultakat készségszinten is képes legyen alkalmazni.
 
A kaposvári képzés utolsó huszonnégy órájában a födémáttörést gyakorolták a HUSZÁR Mentőszervezet tagjai, vasárnap délelőtt pedig előadást hallgattak meg arról, miként kell konvojban közlekedni, milyen közlekedési szabályok vonatkoznak az ilyen helyzetre.
 
A gyakorlat feladatainak végrehajtását Jackovics Péter megfelelőre értékelte. Vasárnap Tarlós István tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszönt el a csapat tagjaitól, kimondottan sikeresnek nevezve a gyakorlatot.
 
 
Fotó: Bodó László - KÖTÉL egyesület

Kapcsolódó képek:
Kaposváron gyakorlatozott a HUSZÁR Kaposváron gyakorlatozott a HUSZÁR Kaposváron gyakorlatozott a HUSZÁR
További képek a galériában