Szervezetünk hírei


A HUNOR és a HUSZÁR a romvárosban
2017. május 18. 12:06
A HUNOR és a HUSZÁR a romvárosban Magorland romjain tegnap kora délután óta folyamatosan dolgozik a nehéz minősítésű HUNOR és közepes kategóriájú HUSZÁR kutató-mentő csapat. A feladatuk az, hogy felderítsék és kimentsék azokat a bajbajutott embereket, akik a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés helyén tartózkodtak.
A helyi veszélyhelyzet-kezelési hatóság, a LEMA első tájékoztatásai szerint a rengés érintette Magorland kormányzói rezidenciáját, amelyben az ott lakók és a személyzet mellett sok meghívott hivatalnok is tartózkodott, hiszen éppen egy megnyitó ünnepség zajlott. A mentőcsapatok ezen a kárhelyszínen jelentős számú sérültre számíthattak, akiket a lehető leghamarabb ki kellett emelni a törmelékek alól. Munkájukat nehezítette, hogy egy alagútrendszerrel is rendelkező, többszintes épület dőlt össze. Az ENSZ INSARAG minősítői figyelemmel kísérték, hogy a keresőkutyával dolgozó csapatok be tudják-e azonosítani a törmelékek alá szorult áldozatok pontos tartózkodási helyét. Miután a rezidencia elsődleges felderítése megtörtént, a HUNOR csapata megkezdte az első sérült kiemelését. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, vasbeton oszlopokat és gerendákat kellett átvágniuk, mindezek előtt biztosítaniuk kellett a megfelelő alá- és megtámasztásokat. A minősítők különös figyelmet szenteltek annak, hogy mennyire tud a csapat „tiszta” módszerrel lehatolni egy vasbetonon keresztül, ami azt jelenti, hogy olyan nyílást kell vágni egy üregbe, ami meggátolja, hogy törmelék essen a bajbajutottakra.
 
Az időjárás ugyan kedvezett a munkálatoknak, azonban a pályát úgy építették meg, hogy a lehető legjobban tükrözze a forgatókönyvben rögzített helyzetet. A szűk járatokba meleglevegő-befúvókat telepítettek, illetve kialakítottak egy olyan részt is, ahol a mentés során víz csöpög az ott dolgozókra, jelentősen nehezítve ezzel a vágási és fúró munkát. A beavatkozó egységek a kárterületeket egymásnak átadva, nyolcóránkénti váltásokban végzik a feladatokat az újraminősítő gyakorlaton.
 
A HUSZÁR feladatai is hasonlóképpen indultak. Elsőként egy gyógy- és wellness központ szállodáját derítették fel, amelynek egy része összeomlott az erős rengés következtében. Feladatuk a sérültek kimentése előtt a megfelelő megtámasztás elkészítése volt, hiszen nem lehetett kizárni, hogy a sérült falak a beavatkozások során tovább repednek, majd a már amúgy is nagy mennyiségű törmelékre esnek. A munkák közben a szállodánál is feltárást kellett végezniük, mert egy olyan sérültet találtak, akit szintén csak „tiszta” vágást alkalmazó beavatkozás során lehetett élve kiemelni. A HUSZÁR csapatát is beavatták a LEMA képviselői a részletekbe, így világossá vált a tagok számára, hogy olyan központot érintett a földrengés, amelyet a pihenni vágyó családok mellett mozgásukban korlátozott emberek is szívesen felkeresnek. Vagyis egy modern, akadálymentesített épületről van szó, amelyikben kifejezetten mozgássérülteknek szóló programokat szerveztek. Ezt azért fontos tudnia a HUSZÁR-nak, mert számolni kell azzal, hogy fizikai korlátai miatt még a könnyebb sérült ember sem feltétlenül képes együttműködni az egység tagjaival. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a kárhelyszín Magorspa központjában található, ami kedvelt helye a szórakozó fiataloknak is, ők a szálloda mélygarázsát használták parkolásra.
 
A földrengést több kisebb utórengés is követte, az egyik során a függőhíd is leszakadt. A hídon való átkelés életveszélyessé vált, ennek ellenére többen megpróbáltak gyalogosan vagy autóval átjutni rajta. A HUSZÁR tagjai ezen a kárhelyszínen hajnalban kötél segítségével, alpintechnikával mentették a sérülteket. A minősítők itt is nagyon figyeltek, hiszen ezt a feladatot is már az új ENSZ INSARAG minősítésnek megfelelően kellett végrehajtani.
 
A vezetésirányítók a nemzetközi erők vezetőivel együtt folyamatosan tájékozódnak a LEMA központjában a beavatkozások közben a mentés folyamatáról. A felderítés után készített tervek az idő előrehaladtával, az időközben felmerülő műszaki problémákkal és a sérültek állapotának változásával alakulnak.
 
A minősítő gyakorlaton körülbelül hajnal négy órakor egy Magyarországon egyedülálló beavatkozást hajtott végre a HUNOR csapata, szintén az ENSZ INSARAG irányelvei alapján. Egy láb amputálása volt a feladat, a gyakorlat során egy emberi alsóvégtaghoz nagyon hasonló, nem élő állat lábszárán végezték el a nem mindennapi műveletet.
 
A nap további részében a HUNOR és HUSZÁR kutató-mentő csapat további kárhelyeket derít fel, amelyeken várhatóan hasonló beavatkozásokra, sok vasbeton átvágására és további alpintechnikai mentési feladatokra lesz szükség.
 
Fotó: Papp-Kunkli Nóra - Hajdú-Bihar MKI és Farkas Roland tű. százados - Baranya MKI

Kapcsolódó képek:
A HUNOR és a HUSZÁR a romvárosban A HUNOR és a HUSZÁR a romvárosban A HUNOR és a HUSZÁR a romvárosban
További képek a galériában