Szervezetünk hírei


Újabb öt évre megkapta a nemzetközi minősítést a két magyar mentőcsapat
2017. május 19. 14:50
Újabb öt évre megkapta a nemzetközi minősítést a két magyar mentőcsapat Sikeresen zárult az újraminősítés: a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet is teljesítette az ENSZ INSARAG követelményeket, így az elkövetkező öt évben az előbbi továbbra is nehéz, utóbbi pedig közepes kategóriájú városi kutató-mentő szervezetként vehet részt, akár nemzetközi mentésekben is.
A két magyar mentőcsapat egy harminchat órás terepgyakorlaton bizonyította az ENSZ INSARAG szakértői előtt, hogy képes a nemrégiben megújult irányelv előírásai szerint dolgozni. A riasztást május 16-án, kedden este kapták a HUNOR és a HUSZÁR tagjai, attól a pillanattól kezdve a nemzetközi standardoknak megfelelően jártak el. A feltételezés szerint egy, a Richter-skála szerinti 7,3-as erősségű földrengés rázta meg a képzeletbeli Magorlandot, tönkretette az ország infrastruktúráját, áldozatokat szedett, sokan rekedtek a romok alatt. A HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőcsapat szerdától folyamatosan dolgozott a különféle kárhelyszíneken, ahol – az érintett térség gyógyturizmusa miatt – arra is számítaniuk kellett, hogy fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott sérülteket is menteniük kell. A feladatok a romok alóli mentésen belül és kívül is változatosak voltak, hiszen a csapatoknak akadt dolguk magas rangú politikus sérült hozzátartozójával, mentés közben súlyosan, amputálást igénylően „megsérült” keresőkutyával (ezt a mozzanatot természetesen nem élő állaton mutatták be), kutattak termálvíztározóhoz tartozó alagútrendszerben, ismeretlen vegyi anyag jelenlétében, vágtak át vasbetont, támasztottak meg és alá, szimuláltak újraélesztést, mentettek kötélpályán alpintechnikával, és kisiklott vasúti kocsit is emeltek.
 
Miután az újraminősítő gyakorlatot csütörtökön este lezárták, a minősítők gyorsértékelést tartottak, a HUNOR és a HUSZÁR tagjai pedig karbantartás után nekiláttak az eszközök összepakolásához, és elkezdték bontani műveleti bázisukat is.
 
A záróünnepséget május 19-én, pénteken rendezték. Az újraminősítésen résztvevő csapatok, közreműködők, támogatók előtt először John Cawcutt, az ENSZ INSARAG koordinátora emelkedett szólásra. Méltatta a magyarok teljesítményét, elismeréssel szólt arról a támogatásról, amelyet a mentőcsoportok a kormánytól és a Belügyminisztériumtól kaptak, megköszönte a hivatásos és önkéntes csapat munkáját, és bejelentette: a minősítők egyhangú döntést hoztak, amikor további öt évre megadták a HUNOR-nak a nehéz, a HUSZÁR-nak pedig a közepes városi kutató-mentő minősítést. A szakértő hozzátette, Hajdúszoboszlón olyan tapasztalatokat gyűjtöttek, amelyeket saját hazájukban is hasznosítani tudnak. Végezetül John Cawcutt átadta az ENSZ zászlaját és az újraminősítésről szóló dokumentumokat dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgatónak.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság első embere az újraminősítésről szóló okmányok átvétele után elismeréssel szólt a HUNOR és a HUSZÁR által elvégzett munkáról, majd felidézte az öt évvel ezelőtti minősítést, az azóta eltelt idő alatt történteket. Góra Zoltán hozzátette, a főigazgatóság továbbra is elkötelezett a két mentőszervezet fejlesztésében, a csapatoknak minden támogatást megad. Ezután a tábornok átadta Jackovics Péter tű. ezredesnek, a HUNOR, illetve dr. Hábermayer Tamás tű. ezredesnek, a HUSZÁR parancsnokának a korábban átvett oklevelet és zászlót, egyben bejelentette, hogy a sikeres újraminősítés alkalmából mindkét csapatnak díszparancsot adományozott. A díszparancsok szövege szerint az országos katasztrófavédelmi főigazgató a felkészülési, felkészítési, csapatépítési munka eredményeként megszerzett ENSZ INSARAG nemzetközi minősítés teljesítéséért a két mentőszervezet tagjait példaképül állítja a katasztrófavédelem és az önkéntes mentőszervezetek teljes személyi állománya elé.
 
A záróünnepségen utolsóként Per-Anders Berthlin, a magyar csapatok mentora szólt a frissen újraminősített egységekhez. Beszédében kiemelte a gyakorlat helyszínének kiváló előkészítését, mint mondta, olyan kárhelyszíneket alkottak meg a magyarok, amelyeken mindkét csapat meg tudta mutatni tudását. Per-Anders Berthlin külön köszönetet mondott a magyar kormánynak a nemzeti mentőszervezetek támogatásáért, egyben emlékeztetett arra, ha a felkészülés során netán szigorúnak is tűnt volna, az csak a siker érdekében volt. A svéd mentor azzal zárta szavait, hogy a HUNOR-ral és a HUSZÁR-ral bármikor bármilyen bevetésre elmenne, látja a tudásukat, bízik a magyar csapatokban.
 
A világon elsőként ENSZ INSARAG minősítést a HUNOR elődje, a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet szerzett, 2005-ben nehéz kategóriájú csapatként szerezték meg a minősítést. 2012 októberében Magyarország ismét mentőcsapatokat minősíttetett, hiszen a HUNOR az FKRMSZ utódjaként megszerezte a nehéz kategóriát, emellett a HUSZÁR, vagyis az önkéntes speciális mentőkből álló csapat pedig közepes kategóriás városi kutató-mentő (USAR) minősítést szerzett. Az elmúlt öt évben a HUNOR számos gyakorlaton és európai uniós misszióban részt vett, voltak segíteni Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2013-as szerbiai árvíznél, de idehaza is helytálltak: dolgoztak négy évvel ezelőtt a dunai árvíznél, a rendkívüli hóhelyzetben, és egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát. A HUSZÁR alegységei saját megyéjükben rendszeresen vesznek részt a katasztrófák elleni védekezésben, illetve különböző kutató-mentő akciókban. A világon összesen negyvenkilenc ország minősítette eddig USAR-csapatát, amelyből harminchárom nehéz, tizenhat pedig közepes kategóriával rendelkezik. Eddig az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tudott újraminősítést szerezni, Magyarország harmadik ebben a sorban. 
 
Fotó: Papp-Kunkli Nóra - Hajdú-Bihar MKI és Farkas Roland tű. szds. - Baranya MKI és Jóri András - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Újabb öt évre megkapta a nemzetközi minősítést a két magyar mentőcsapat Újabb öt évre megkapta a nemzetközi minősítést a két magyar mentőcsapat Újabb öt évre megkapta a nemzetközi minősítést a két magyar mentőcsapat
További képek a galériában