Szervezetünk hírei


Tovább zajlik a szúnyoggyérítés
2017. június 06. 11:31
 Tovább zajlik a szúnyoggyérítés A katasztrófavédelem irányításával a héten folytatódik a június 1-jén kezdődött országos szúnyoggyérítési program. Az első hétre tervezett 28 ezer hektárnyi, a Szigetközben és a Tisza-tónál lévő területet maradéktalanul sikerült kezelni. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 40 ezer hektárt légi, 40 ezer hektárt földi és 5 ezer hektárt biológiai módszerrel kezelnek majd a szakemberek.
A program első napjaiban összehangolt légi és földi kémiai, valamint kiegészítő biológiai szúnyoggyérítés zajlott a Szigetközben. A mosoni térség több településén erős a szúnyogártalom, ezért itt a következő hetekben újabb kezelésekre lesz szükség. A Tisza-tónál múlt héten elvégzett légi kezelést ezen a héten földi védekezéssel, valamint a lárvák tenyészhelyein biológiai módszerrel egészítik ki.
 
Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor a héten a Balatonnál és a Duna mentén zajlik majd biológiai lárvagyérítés. A kifejlett vérszívók elleni védekezést Komárom, Dunakanyar, Budapest, Dunaújváros, Szekszárd, Baja, Mohács és Szolnok környékén végzik a héten.
 
A szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve térképes ábrázolásokkal folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján.
 
Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.
 
 
 
Fotó: Csongrád MKI