Szervezetünk hírei


A portugál belügyminiszter is gratulált a HUNOR teljesítményéhez
2017. június 15. 08:12
A portugál belügyminiszter is gratulált a HUNOR teljesítményéhez Szerdán immár harmadik napja tartott megállás nélkül az EU-MODEX nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat Portugáliában. A HUNOR a hatékony mentés érdekében immár öt kárterületen dolgozott, tizenkét személyt mentve meg a szimulált veszélyhelyzetekből.
A gyakorlat egyik érdekes szituációja szerint megfeneklett tengeri személyszállító hajóból és kompból kellett sérülteket kimenteni. Ennek során a HUNOR egységei a hajófalat alkotó bonyolult acélszerkezetet vágták át úgy, hogy a nyíláson keresztül kimenthessék a bajbajutott utasokat, majd kötélpályán leeresztve biztonságos helyre vihessék őket.
 
A fő helyzetbeállítás szerint pedig a csapatnak egy elhagyott autógyár udvarán kellett az összetett kárterületről sérülteket kimenteni. A feltételezett szituációban egy szálloda épülete, egy kollégium és egy emeletes garázs omlott össze, maga alá temetve a bent tartózkodókat. A mentőegységeknek húsz centiméter vastagságú vasbeton szerkezetet kellett átvágniuk ahhoz, hogy elérhessék és kihozhassák a súlyos sérülteket.
 
A gyakorlat harmadik napja után ismét egész este dolgozott a HUNOR Portugáliában lévő teljes állománya. A beavatkozásokat nehezítette a fokozatosan emelkedő nappali hőmérséklet, amely szerdán már a 38 Celsius-fokot is elérte. A mentőszervezet éppen ezért kiemelten ügyelt az állomány ivóvízzel való ellátására, valamint a gyakoribb pihentetésre. A kárterületen árnyékot adó eligazító helyeket is felállítottak.
 
A HUNOR beavatkozását megtekintette a portugál belügyminiszter asszony, Constança Urbano de Sousa, aki személyesen gratulált Jackovics Péter tűzoltó ezredesnek, a csapat parancsnokának az elért eredményekhez és a csapat teljesítményéhez. A vendéglátó ország belügyminisztere a HUNOR romterületen végzett tevékenységét is megtekintette. A magyar mentőszervezet a hajón és a romvárosban végzett mentési tevékenységét nagy köz- és médiafigyelem mellett végezte.
 
A nemzetközi gyakorlat szerda este ért véget. Hivatalos lezárását és kiértékelését csütörtök délelőtt tartják a portugál helyszínen.  
 
Fotó: HUNOR Hivatásos Mentőszervezet, Leczki Sarolta tű. főtörzszászlós - FKI

Kapcsolódó képek:
A portugál belügyminiszter is gratulált a HUNOR teljesítményéhez A portugál belügyminiszter is gratulált a HUNOR teljesítményéhez A portugál belügyminiszter is gratulált a HUNOR teljesítményéhez
További képek a galériában