Szervezetünk hírei


Ötödik önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület Zala megyében
2017. június 17. 16:03
Ötödik önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület Zala megyében A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület az ötödik olyan, amely önállóan is beavatkozhat. Az önkéntes tűzoltók június 17-én, ünnepélyes keretek között vették át az erről szóló dokumentumot, két település mentő tűzvédelméért felelnek a jövőben.
A több mint ötszáz lakosú Zala megyei településen történelme van a tűzoltásnak. Az önkéntes egyesület elődszervezete 1913-ban alakult meg, és a környék tűzvédelmét azóta töretlenül látja el. Az ünnepségen a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő az önkéntesség fontosságát hangsúlyozta, és példaként állította a kemendollári önkénteseket a környékbeli települések elé.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának vezetője, Fülep Zoltán tűzoltó ezredes szintén az önkéntes tűzoltó egyesületek fontosságáról beszélt. Mint mondta, ezek az egyesületek rengeteget fejlődtek az elmúlt öt évben, és a többi között a pályázatoknak köszönhetően az eszközparkjuk is jelentősen megújult. Kiemelte, hogy az országban meglévő negyvenöt önkéntesen beavatkozó egyesület közül öt Zala megyében található.
 
Ünnepi beszédében Egri Gyula tűzoltó ezredes, Zala megye katasztrófavédelmi igazgatója kiemelte, hogy az egyesület tagjainak, valamint a kemendollári lakosoknak az összefogása, kitartása, tenni akarása példaértékű a megyében. „Emiatt állhatunk ma itt, ezen az eseményen, ami nem mindennapi a település számára” – mondta az igazgató.
 
A Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka, Farkas János arról beszélt, hogy a balatongyöröki Hamutiprók önkénteseitől jelképes összegért vették meg az általuk használt Csepel gépjárműfecskendőt, amely mostantól az önállóan beavatkozó egyesület munkáját segíti. A gépjármű kulcsait Mikola Gyula, a györökiek parancsnoka adta át.
 
Az ünnepség vendégei ezután megtekintették a pókaszepetki általános iskola diákjainak verses-táncos előadását. 
 
Az önkéntesek munkájának köszönhetően Kemendollár és Vöckönd összesen nagyjából hatszáz lakosa érezheti nagyobb biztonságban magát. A kemendolláriak május tizenharmadikán tartották rendszerbeállító gyakorlatukat. Az egyesület húsz tagja végez tűzoltási, műszaki mentési tevékenységet, öten jogosultak tűzoltás vezetésére. 
 
Fotó: Balatongyörök ÖTE

Kapcsolódó képek:
Ötödik önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület Zala megyében Ötödik önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület Zala megyében Ötödik önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület Zala megyében
További képek a galériában