Szervezetünk hírei


Az önkéntes tűzoltó egyesületek komoly támogatást jelentenek
2017. július 13. 13:22
Az önkéntes tűzoltó egyesületek komoly támogatást jelentenek A katasztrófavédelem évről évre szorosabban működik együtt az önkéntes tűzoltó egyesületekkel (ÖTE), az idei évben eddig bekövetkezett káresetek 12 százalékának felszámolásában működtek közre. Az önkéntes egyesületek között 45 olyan van jelenleg, amelyik már önállóan, vagyis a hivatásos tűzoltóegységek jelenléte nélkül is beavatkozhatnak. Munkájukhoz természetesen évről évre több támogatást is kapnak.
A hatályos szabályok szerint azok az önkéntes tűzoltó egyesületek végezhetnek tűzoltási és műszaki mentési szaktevékenységet, amelyek együttműködési megállapodással rendelkeznek a munkájukat irányító és felügyelő hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Ezek az egyesületek SMS-ben kapják meg a bekövetkezett esetekről szóló riasztást, ami jelentősen lerövidíti az önkéntesekből álló egységek reagálási idejét.
 
2017 első félévében csaknem 19 ezer eseményről értesítette a katasztrófavédelem az önkéntes tűzoltó egyesületeket. Az önkéntesek ezek 19 százalékához, vagyis több mint 3 ezer 600 káresethez vonultak. Az országban bekövetkezett esetek 12 százalékánál dolgoztak önkéntes tűzoltók, és ez az arány évről évre javul.
 
Jelenleg az országban 45 olyan önkéntes tűzoltó egyesület van, amelyik vállalta az önálló beavatkozással járó kötelezettségeket és feladatokat. Közülük 26-an évente legalább 4 ezer 500 órányi, míg a másik 19 ÖTE legalább 3 ezer órányi készenlétet vállalt. Ezek az egyesületek összesen 138 település és négy fővárosi kerület mentő tűzvédelmi feladataiban vesznek részt, az együttesen 4 ezer négyzetkilométernyi területen 630 ezer ember él.
 
Ahhoz, hogy egy egyesület az önálló beavatkozásra jogosulttá váljon, igen szigorú feltételeket kell teljesítenie. Rendelkeznie kell tűzoltásvezetővel, megfelelő gépjárművezetővel, elegendő számú beavatkozó tűzoltóval és gépjárművel, valamint alkalmas felszereléssel, ezen felül felkészültségét évente gyakorlaton is bizonyítania kell. A tapasztalat azt mutatja, hogy az önkéntes egyesületek jellemzően a vállaltnál több időt töltenek készenlétben. A beavatkozó önkéntes egyesületek 1118 káreset felszámolásában vettek részt, 434-et önállóan oldottak meg, minden esetben szakszerűen. A statisztikákból az is kiderül, hogy az esetek többségében jóval hamarabb megkezdik a vonulást, mint ahogy azt vállalták.
 
Összességében elmondható, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek nagyon fontos szerepet töltenek be a mentő tűzvédelmi feladatok ellátásában, ráadásul évről évre aktívabban teszik mindezt. A számokból egyértelműen kiderül, hogy ahol beavatkozó ÖTE tevékenykedik, ott hamarabb megkezdődik a kárfelszámolás, illetve tervezhető plusz erőt jelentenek a hivatásosok számára a közös beavatkozásoknál.
 
 
Fotó: Illusztráció - FKI Videócsoport

Kapcsolódó képek:
Az önkéntes tűzoltó egyesületek komoly támogatást jelentenek Az önkéntes tűzoltó egyesületek komoly támogatást jelentenek Az önkéntes tűzoltó egyesületek komoly támogatást jelentenek