Szervezetünk hírei


Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek
2017. augusztus 01. 14:23
Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek Harmadfokú hőségriasztással indul az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. A száraz, forró időjárásban általában megemelkedik a szabadtéri tüzek száma, az idén július végéig összesen már több mint nyolcezer-hétszáz ilyen esethez riasztották a tűzoltókat.
A szabad téren keletkező tüzek kilencvenkilenc százalékát az emberek okozzák, ami azt is jelzi, hogy kellő óvatossággal és gondossággal, az előírások betartásával az esetek többsége megelőzhető lenne. A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése, e tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben adhat felmentést: az égetés feltételeit és körülményeit ebben az esetben ez szabályozza. Arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. A külterületen lévő, lábon álló növényzet, a tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal.
 
Az országos tűzgyújtási tilalom miatt június 20-a óta tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A saját kertjében azonban mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat: mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet, amelyet természetesen egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni. Ha feltámad a szél, be kell fejezni az égetést. A sütögetés végeztével úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter föld vagy homok kerül rá.
 
Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezertől egészen 3 millió forintig terjedhet.
 
Az idén év eleje óta 8 ezer 786 szabadtéri tűz keletkezett, ezek között 6 ezer 135 erdőben és más vegetációban. Összehasonlításképpen: tavaly 4 ezer 622, tavalyelőtt 7 ezer 857, a kiugróan magas adatokat mutató 2012-ben pedig 21 ezer 593 erdő- és vegetációtűzhöz vonultak a tűzoltók. Az idén a leggyakrabban Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Bács-Kiskun megyében riasztották szabadtéri tűzhöz a katasztrófavédelem egységeit, a legnagyobb terület, több mint négyezer-egyszáz hektár Borsodban égett le. A katasztrófavédelem szabad területen több mint hatezer hatósági ellenőrzést tartott, minden harmadikat ott, ahol korábban káresemény volt.
 
A szabadtéri tüzeken belül jól elkülöníthetőek azok, amelyek mezőgazdasági tevékenységgel összefüggésben keletkeznek. Ebben az esztendőben augusztus első napjáig 17 kombájn gyulladt ki, 9 esetben pedig ilyen gép okozott tüzet. A bálázók is veszélyt jelentenek, mostanáig 29 égett le közülük, egy pedig okozója volt a tűznek. A mezőgazdasági gépekről fontos tudni, hogy csak arra alkalmas, a szükséges felszerelésekkel – például szikrafogó, földelő lánc, tűzoltó készülék – ellátott géppel szabad megkezdeni a munkát, a berendezéseket kötelező rendszeresen karbantartani, ellenőriztetni. Ebben jelentenek segítséget az ingyenes tűzvédelmi szaktanácsadások, amelyeken többek között tűzoltók látják el hasznos információkkal az érdeklődőket.
 
Fotó: FKI Videócsoport / Nyíregyháza,Siklós KvK / Berettyóújfalu,Cegléd HTP / Pacsa KvŐ

Kapcsolódó képek:
Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek
További képek a galériában