Szervezetünk hírei


Nemzetközi bevetési vizsgán álltak helyt Magyarország legjobb mentőkutyás csapatai
2017. szeptember 05. 15:12
Nemzetközi bevetési vizsgán álltak helyt Magyarország legjobb mentőkutyás csapatai Négy magyar kutya is teljesítette a legmagasabb szintű nemzetközi mentőkutyás vizsga követelményeit, a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet bevethetőségi vizsgáját. A minden évben megszervezett megmérettetésen kizárólag a szövetség tagszervezetei vehetnek részt, Magyarországon ilyen a Mancs a Kézben Egyesület, valamint a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat is. A szervezet jelöltjei: Pinkóczi Diána önkéntes és kutyája, Mangó, Leczki Sarolta tű. főtörzszászlós és kutyája Bosco, Balázs László és kutyája, Symba, valamint Lukács Péter és kutyája, Cooper – sikeresen teljesítették a feladatokat.
A helyszín ezúttal a dániai Aalborg volt, ahol rögtön a megérkezés után, már a regisztrációnál bizonyítaniuk kellett a keresőkutyáknak – ekkor ugyan még csak az egészségügyi alkalmasságukat. Az állatorvosi vizsgálat után a felszerelés ellenőrzése következett, a legkisebb hiányosság is azonnal véget vethetett volna a vizsgának. A negyvennyolc órás megmérettetés során behatóan, mindenre kiterjedően vizsgálták a kutya és kutyavezető rátermettségét és terhelhetőségét. Mindezt úgy, hogy a párosoknak bírniuk kellett a tábori körülményeket, önellátásra kellett berendezkedniük, és természetesen szakmai feladatokkal is meg kellett birkózniuk, a kutyaelsősegély-nyújtástól kezdve a rom- és területkutatáson át az áldozatok felkutatásáig.

A kutatás nem egyszerű dolog, a sikerességet számos tényező befolyásolja, a munka a mentőkutya és vezetője tökéletes összhangját követeli meg: amellett, hogy olvasniuk kell egymás jelzéseiből, a kutyavezető irányítja az állatot, kiválasztja és betartja a taktikát, mindeközben például kommunikál is az értékelőkkel. Az értékelők szakmabeli mentőkutya-vezetők voltak a világ minden tájáról, így Kolumbiából, Svájcból, Szlovéniából, Hollandiából, Ausztriából. Minden helyszínen két-két minősítő figyelte és kérdezte, vagy éppen próbálta elbizonytalanítani a vizsgázókat.
 
A vizsgát annak első teljesítése után kétévente kell megújítani, az újraminősítés pedig csak hibátlan munkával szerezhető meg. A magyar csoportoknak sikerült száz százalékosan teljesíteniük, kiváló kutató-mentő teljesítményével mind a négy kutyás egység megszerezte a minősítést. Magyarországon a most minősített egységeken kívül  Csóka Gabriella és Zoé, valamint dr. Löcher Zsuzsa és Kelta rendelkezik bevethetőségi vizsgával.

Nemzetközi körökben az ENSZ INSARAG minősített városi kutató-mentő szervezetekkel szemben elvárás, hogy a kutyás egységeik rendelkezzenek a nemzetközi szövetség mestervizsgájával. Így a Mancs a Kézben Egyesület vizsgázott önkéntesei a HUNOR, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vizsgázott önkéntesei pedig a HUSZÁR mentőszervezetet erősítik.
 
 
Fotó: Leczki Sarolta, Pinkóczi Diána, Perge Kinga, Balázs László

Kapcsolódó képek:
Nemzetközi bevetési vizsgán álltak helyt Magyarország legjobb mentőkutyás csapatai Nemzetközi bevetési vizsgán álltak helyt Magyarország legjobb mentőkutyás csapatai Nemzetközi bevetési vizsgán álltak helyt Magyarország legjobb mentőkutyás csapatai
További képek a galériában