Szervezetünk hírei


Lengyelországban gyakorlatozott a magyar mobil víztisztító egység
2017. október 10. 07:40
Lengyelországban gyakorlatozott a magyar mobil víztisztító egység Az október első hetében a nyugat-lengyelországi Lubniewice városában és környékén tartott európai uniós terepgyakorlaton Magyarországot a Fővárosi Vízművek Zrt. mobil víztisztító egysége, a Hungarian Water Aid Unit képviselte.
Az árvízi helyzetet szimuláló gyakorlaton a Fővárosi Vízművek Zrt. tizennégy önkénteséből álló magyar víztisztító modulján kívül Németország, Észtország, Litvánia és Lettország nagy teljesítményű vízszivattyús modulja, egy francia légi felderítő egység, továbbá Románia és Lengyelország polgári védelmi egységei vettek részt.
 
A magyar víztisztító egység – az EU Polgári Védelmi Mechanizmus víztisztító modulokra vonatkozó irányelveivel összhangban – napi kétszázhuszonötezer liter ivóvíz előállítására képes víztisztító berendezésekkel, a napi tisztított vízmennyiség felét elérő víztárolási és napi harminc ezer liter tasakosivóvíz-gyártási kapacitással, mobil laboratóriummal, valamint a teljes önellátást biztosító tábori eszközökkel járult hozzá a gyakorlat végrehajtásához.
 
A magyar csapat öt járműből álló konvoja október harmadikán érkezett meg a gyakorlat helyszínére, ahol a „határátkelő helyen”, szigorú beléptetési és vámkezelési eljárást követően a fogadóközpontban regisztrált. A helyi veszélyhelyzet-kezelési szervezettel, valamint az EU polgári védelmi csapatával történt egyeztetéseket követően a modul tagjai a kijelölt kárhelyszínen megkezdték a tábor építését, ezzel párhuzamosan a mobil víztisztító rendszerek telepítését.
 
Az éjszakai telepítést a szélsőséges időjárási körülmények nehezítették, és a város egyik tava mellett elhelyezkedő kárhelyszín megközelítése is kihívások elé állította a csapatot. Mindezek ellenére másnap délelőtt az ivóvízminőség folyamatos ellenőrzése mellett megkezdődött a víz tisztítása, valamint a félliteres tasakokba csomagolt ivóvíz előállítása.
 
A vízhiányban szenvedő lakosság ellátását, az elvárt vízmennyiséget ezt követően a gyakorlat forgatókönyve szerint – az EU polgári védelmi csapatával és a helyi mentésirányítással folytatott koordináció mellett – a magyar egység biztosította tartályos és tasakos formában is. Emellett a csapat szakértői a jelenlévő többi modullal együttműködve a kárhelyszínek felderítésében és a vízminták elemzésében is részt vettek.
 
A gyakorlat utolsó napján a Xavier névre keresztelt vihar súlyos károkat okozott Nyugat-Lengyelországban, amellett, hogy emberéleteket követelt, több százezer háztartás maradt áram nélkül. A gyakorlat résztvevőinek munkáját is jelentősen megnehezítette a vihar, de a tervezett feladatok végrehajtását a szélsőséges időjárási körülmények között is folytatni tudták.
 
 
Fotó: Magyari György, Tompa József

Kapcsolódó képek:
Lengyelországban gyakorlatozott a magyar mobil víztisztító egység Lengyelországban gyakorlatozott a magyar mobil víztisztító egység Lengyelországban gyakorlatozott a magyar mobil víztisztító egység
További képek a galériában