Szervezetünk hírei


Alapos képzés után sikeres vizsga
2017. október 11. 10:31
Október 10-én vizsgázott le az a huszonegy katasztrófavédelmi szakember, aki szeptemberben kezdte meg a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatos képzést. Az írásbeli és szóbeli vizsga a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon zajlott.
A norvég finanszírozási alap támogatásával megvalósult veszélyesáru-szállítási biztonsági tanácsadó képzések befejezésével a területi és a helyi szervek részéről mutatkozott igény az ellenőrök további képzésére.
 
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok által delegált kollégák, valamint a Magyar Honvédség egy hivatásos tisztjének elméleti képzése szeptember 11-én kezdődött meg. Az első héten a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ iparbiztonsági szakemberei tartottak előadásokat a hatályos jogszabályi előírások értelmezéséről és alkalmazásáról. A második héten külső előadók bevonásával gyakorlatközpontú oktatás keretében dolgozták fel a résztvevők az eddigi ellenőrzések tapasztalatait.
 
Szeptember 22-én, a képzés zárónapján a szakemberek egy négy helyszínen zajló szituációs gyakorlaton vettek részt. A hallgatók négy csoportban teljes értékű katasztrófavédelmi hatósági ellenőrzést hajtottak végre, majd ismertették az ellenőrzés során feltárt hiányosságokat. Minden feladatot közösen értékeltek a résztvevők és a gyakorlatot vezető oktatók.
 
A vizsgára október 10-én került sor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A vizsgabizottság elnöke Kozma Sándor tűzoltó ezredes, a veszélyes szállítmányok főosztály vezetője volt. A bizottságban Szitás Albert tűzoltó alezredes, a főosztály munkatársa, Korbély Barbara tűzoltó százados, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Polgári Védelmi és Iparbiztonsági Szakcsoportjának tanára, valamint az intézet tanulmányi osztályát képviselő Tóthné Orbán Judit tűzoltó százados foglalt helyet.
 
A vizsga első részében a hallgatók egy harminc kérdésből álló tesztet töltöttek ki, valamint három esettanulmányt dolgoztak fel a hatósági ellenőrzés szemszögéből. Minderre százhúsz perc állt a rendelkezésükre. A vizsga második részében az előre meghatározott szóbeli tételek közül húztak a hallgatók. Tizenöt percük volt a felkészülésre és ugyanennyi a válaszadásra. A vizsgán minden szakember teljesítette az elvárt szintet, a vizsgák eredményeinek átlaga 4,0 volt.
 
A vizsgabizottság véleménye és a képzés tapasztalatai alapján a veszélyes áru közúti szállítási katasztrófavédelmi ellenőri tanfolyam a korábban megszűnt OKJ-s felkészítés megfelelő alternatívája. Megbízható és alapos tudást ad az ellenőrzést végző állomány számára, a szakemberek szakszerűen és jogszerűen képesek végrehajtani feladataikat.
 
Eddig a katasztrófavédelem több mint 221 munkatársa, illetve a Magyar Honvédség négy tagja vett részt a képzésen, és tett veszélyes áru közúti szállításának ellenőrzésére feljogosító vizsgát. Az oktatás a következő évben is folytatódik, és kiegészül az azóta aktuálissá vált tudnivalókkal.