Szervezetünk hírei


Együttműködési megállapodás a Magyar PB-Gázipari Egyesülettel
2017. október 13. 10:41
Együttműködési megállapodás a Magyar PB-Gázipari Egyesülettel A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar PB-Gázipari Egyesület október 13-án együttműködési megállapodást kötött. A kooperáció elsődleges célja, hogy minél inkább megelőzhető legyen a veszélyes anyagok ellenőrizetlen szabadba jutása, illetve az, hogy bekövetkezett esemény esetén minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a károkat elhárítani, akár egymás tapasztalatait és a két szervezet rendelkezésre álló erőit, eszközeit kihasználva.
A megállapodást dr. Góra Zoltán, a katasztrófavédelem főigazgatója és Szirmai Zoltán, az egyesület elnöke írta alá. A cél, hogy a két szervezet hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtása a két fél közötti együttműködés és segítségnyújtás mentén történjen. Emellett mindkét fél fontosnak tartja, hogy a szakmai kooperáción, a közös továbbképzéseken és a nyilvános szakmai adatok átadásán túl támogassák egymást a hatékonyabb prevenciót szolgáló intézkedések megtételében, mindenekelőtt a környezetet, illetve a lakosságot veszélyeztető katasztrófahelyzetek megelőzésében.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a hazai PB-gázipari ágazat szakmai érdekképviseleteként is működő Magyar PB-Gázipari Egyesület tevékenysége elsősorban a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek megelőzése, a bekövetkezett események kezelése és kivizsgálása, a PB-gázipari adatok és statisztikák elemzése, a szakmai konferenciák lebonyolítása, a jogszabályalkotás és a szakmai irányelvek készítése, valamint az illegális gázforgalmazási tevékenységekkel szembeni közös fellépés területén találkozik.
 
Az együttműködési megállapodás értelmében a felek a jövőben kölcsönösen hozzáférhetővé teszik egymás számára nyilvános információikat és szakmai tapasztalataikat, részt vesznek az egymást érintő szakmai konferenciákon és továbbképzéseken, illetve a PB-gáz szállításával, előállításával és tárolásával kapcsolatos legújabb kutatási eredmények felkutatásában is együttműködnek. Veszélyes anyagokkal kapcsolatos káresemény felszámolása esetén a Magyar PB-Gázipari Egyesület a jövőben igény szerint szakmai segítséget nyújt a katasztrófavédelem erőinek, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig a jövőben tájékoztatja a Magyar PB-Gázipari Egyesületet minden olyan nyilvános, az európai országok katasztrófavédelmi szerveivel való együttműködésből adódó tapasztalatról, amely elősegíti a szervezet munkáját. A katasztrófavédelem mindemellett a két felet egyaránt érintő jogszabályok kidolgozása és véleményezése során előzetes egyeztetési, javaslattételi lehetőséget biztosít partnere számára.
 

Kapcsolódó képek:
Együttműködési megállapodás a Magyar PB-Gázipari Egyesülettel Együttműködési megállapodás a Magyar PB-Gázipari Egyesülettel Együttműködési megállapodás a Magyar PB-Gázipari Egyesülettel
További képek a galériában