Szervezetünk hírei


Ötvenhat hősei a szabad, szebb jövőért küzdöttek
2017. október 20. 12:23
Ötvenhat hősei a szabad, szebb jövőért küzdöttek Nemzeti ünnepünk, október huszonharmadika, az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából ünnepséget tartottak október huszadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon.
A Himnusz elhangzása után a főigazgatóság vezetői és a meghívott vendégek a Goór Nagy Mária Színitanoda Egyesület Művészeti Szakgimnáziumának diákjainak ünnepi műsorát tekintették meg. Ezt követően Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes mondott ünnepi beszédet. Mint mondta, 1956 kapcsán a világon mindenhol elismeréssel gondolnak a magyarok kitartására, hősiességére. A tábornok úgy fogalmazott, a hatvanegy évvel ezelőtt történtek „a jövőnek szóltak, a szabad, szebb jövőnek”, 1956. október 23-án sokan gondolták úgy, hogy elég az elnyomásból, és tettek is. Erdélyi Krisztián beszédében kijelentette, nem feltétlenül az a fontos, hogy a ma embere percről percre ismerje azoknak a több évtizede elmúlt napoknak a történéseit, 56 hősei azt várják az utódoktól, hogy hűek legyenek az elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és továbbvigyék hitüket, egységüket, amellyel a szabadságért, a jövőért küzdöttek. Beszédében a főigazgató-helyettes kiemelte, a forradalom alapélménye a nemzeti egység volt, mindenhol azt lehetett érezni, hogy együtt van a nemzet, együtt van az ország. „56 hősei, Nagy Imre, a pesti srácok, a vidéki értelmiségiek, a munkás- és parasztemberek nem az országért, hanem sokkal többért – a hazáért, az otthonokért, egy jobb életért, a demokratikus politikai berendezkedését, a szabadságért és a függetlenségért, valójában értünk és gyermekeinkért, a mi jobb jövőnkért küzdöttek, adták életüket.” – zárta köszöntőjét a tábornok.
 
Az ünnepi beszéd után dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató Sajtó Nívódíjat és más elismeréseket adott át. Összesen több mint nyolcvanan kaptak ajándéktárgyat, elismerést.
 
A rendezvény a Szózat hangjaival ért véget, az utána tartott fogadáson dr. Mógor Judit tű. ezredes, hatósági főigazgató-helyettes mondott pohárköszöntőt. Mint mondta, október 23-a különleges az ünnepek sorában, mert az események mesélői még köztünk vannak, közvetlenül tudják elmondani, milyen volt embernek lenni, embernek maradni a vérzivatarban, az embertelenségben. Ők azok, folytatta az ezredes, akik megtanították, megtanítják a mai utódoknak, hogyan kellett akkor, és hogyan kell ma az emberi méltóságot minden elé helyezni, hogyan kell a hétköznapokban megfelelni ennek az azóta is érvényes zsinórmértéknek.
 
 
 

Kapcsolódó képek:
Ötvenhat hősei a szabad, szebb jövőért küzdöttek Ötvenhat hősei a szabad, szebb jövőért küzdöttek Ötvenhat hősei a szabad, szebb jövőért küzdöttek
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):