Szervezetünk hírei


Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
2017. október 20. 15:08
Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság Megtartotta éves rendes ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A tanácskozást október tizenkilencedikén, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon rendezték meg. A 2014 decemberében megalakult testület feladata, hogy olyan tűzvédelmi műszaki irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítik a tervezőket, kivitelezőket, üzemeltetőket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében.
Az ülést megnyitó dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, a bizottság elnöke a testületben zajló munka fontosságáról beszélt.
 
Badonszki Csaba tű. alezredes ismertette és értékelte az idei évben eddig elvégzett, a tűzvédelmi műszaki irányelvek (TvMI) felülvizsgálatához kapcsolódó munkafolyamatokat. Mint elhangzott, az elmúlt egy évben összesen négy irányelvet módosítottak. A szakmai bizottságon belül működő munkacsoportok kidolgozták a tűzterjedés elleni védelemről, illetve a tűzvédelmi felülvizsgálatokról, karbantartásokról szóló, a számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimulációra vonatkozó és a villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemről szóló irányelvek módosítását. A második félévben pedig megkezdődött a hő és füst elleni védelemről szóló irányelv módosításának kidolgozása.
 
Az eddigi munka értékelése után a módosításért felelős munkacsoport-vezetők a munkafolyamatok menetét, a megszerzett tapasztalatokat ismertették az ülés résztvevőivel.
 
Péter András tű. alezredes az Országos Tűzvédelmi Szabályzat felülvizsgálatának aktuális helyzetéről számolt be. Jelezte, hogy előreláthatólag az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításával összefüggésben a tűzvédelmi műszaki irányelveket is felül kell vizsgálni, illetve a robbanás elleni védelem témakörét érintő új irányelv kidolgozása is várható. A munkabizottsági tagok megállapodtak abban, hogy az irányelvek felülvizsgálatát az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat megjelenését követő fél éven belüli időszakra tervezik.  
 
A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság által előkészített, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által kiadott irányelvek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján www.katasztrofavedelem.hu bárki számára elérhetőek.
 
A bizottságban mindazon szakterületek és szakmai szervezetek képviseltetik magukat, amelyek érintettek a megoldások (irányelvek) kidolgozásában. A szakmai bizottságnak tagja a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesülete, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszéke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Magyar Szabványügyi Testület, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft., valamint az Országos Atomenergia Hivatal egy-egy képviselője.
 
 

Kapcsolódó képek:
Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
További képek a galériában