Szervezetünk hírei


A magyar katasztrófavédelmet tanulmányozza a macedón igazgató
2017. november 14. 14:20
A magyar katasztrófavédelmet tanulmányozza a macedón igazgató Adnan Dzaferoski, a Macedón Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatóságának vezetője hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon november 12. és 15. között. Az igazgató részleteiben tanulmányozza a magyar katasztrófavédelmet.
A Macedón Köztársaság Védelmi és Mentési Igazgatóság vezetője Valentina Atanasovska, az igazgatóság nemzetközi főosztályának vezetője, valamint Dragan Atanasovski, igazgatói asszisztens társaságában érkezett Budapestre vasárnap. A hétfő délelőttöt a BM Heros Zrt.-nél töltötte a delegáció, a nap további részében pedig előbb a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba, később pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetébe látogattak.
 
Kedden a macedón vendégek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon találkoztak dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnaggyal. A főigazgató bemutatta Adnan Dzaferoskinak és kíséretének a magyar katasztrófavédelem rendszerét, az egyes szakterületeket, a szervezet kiterjedt hatáskör- és feladatrendszerét. A macedón igazgató előadásában egyebek mellett elmondta, hazája katasztrófavédelmi rendszere 2005-ben jött létre, a szervezet azóta folyamatosan fejlődik és alakul. A posztját alig pár hónapja betöltő Adnan Dzaferoski beszélt arról is, hogy a macedón katasztrófavédelem kiemelt fontosságot tulajdonít a munkatársak képzésére, továbbképzésére. Az igazgató elmondta, tapasztalatszerzés céljából olyan országokba látogat el, ahol hasznos információkra tehet szert, az első úti cél Budapest. Figyelemre méltónak nevezte a magyar mentő tűzvédelem bemutatását, illetve azt a módszert, ahogy a polgári védelmet sikerült korszerű alapokra helyezve megújítani. Érdeklődve hallgatta az önkéntes mentőszervezetekről, az erő- és eszköztöbbszörözés folyamatáról, valamint a logisztikai rendszerről szóló tájékoztatást. A macedón katasztrófavédelem vezetője számos kérdést intézett a magyar vendéglátókhoz, egyebek mellett arra volt kíváncsi, milyen módon zajlik az önkéntes csapatok – tűzoltóságok és mentőszervezetek – finanszírozása. A találkozón a magyar főigazgató felajánlotta, hogy további szakembereket is szívesen vendégül lát.
 
A vezetői szintű találkozót követően a macedón küldöttség megtekintette a Létfontosságú Rendszerek és Létesítmények Informatikai Biztonsági Eseménykezelő Központját, valamint a központi főügyeletet. A nap további részében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóhajójával ismerkedtek a vendégek, ellátogattak a tizenharmadik kerületi tűzoltóságra és a Katasztrófavédelem Központi Múzeumába is.
 
 

Kapcsolódó képek:
A magyar katasztrófavédelmet tanulmányozza a macedón igazgató A magyar katasztrófavédelmet tanulmányozza a macedón igazgató A magyar katasztrófavédelmet tanulmányozza a macedón igazgató
További képek a galériában