Szervezetünk hírei


A reptéri katasztrófavédelmi mobil labor nyerte az idei versenyt
2017. november 20. 16:25
A reptéri katasztrófavédelmi mobil labor nyerte az idei versenyt November huszadikán kihirdették a katasztrófavédelmi mobil laborok második országos vetélkedőjének végeredményét. A legjobbnak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság repülőtéri mobil laborja bizonyult, megelőzve a Zala megyei egységet, és a szoros versenyben harmadikként végző Békés megyei csapatot.
Az eredményhirdetésen dr. Mógor Judit tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese mellett részt vett Varga Ferenc tű. dandártábornok, fővárosi, Egri Gyula tű. ezredes, Zala, valamint Kiss András tű. ezredes, Békés megyei katasztrófavédelmi igazgató is. A díjátadón megjelentek a katasztrófavédelmi mobil labor járművel rendelkező igazgatóságok iparbiztonsági főfelügyelői, a vetélkedőn résztvevő egység parancsnokai, illetve a vetélkedő szervezői.
 
Az országos megmérettetésről a versenybizottság elnöke, Szilágyi Eszter tű. alezredes számolt be. Emlékeztetett arra, hogy a feladatok összeállításakor számos olyan ötletet, javaslatot felhasználtak, amelyeket még az új járművekkel rendezett első, 2015-ös vetélkedő után kaptak a versenyzőktől. A négynapos, egyfordulós vetélkedő célja az volt – fogalmazott az alezredes, hogy a csapatok lehető legtöbb kompetenciáját mérni tudják. Szilágyi Eszter a tapasztalatokról szólva elmondta, néha nehézséget okozott az elméleti kérdések megválaszolása, a gyakorlati feladatok esetében pedig különbségek mutatkoztak a csapatok között a műszerválasztás, illetve -kezelés során. A komplex feladatoknál pedig azt tapasztalták, hogy vannak fejlesztésre szoruló területek.
 
A díjakat átadó Mógor Judit tű. ezredes, főigazgató-helyettes úgy fogalmazott, a katasztrófavédelmi mobil laborok tevékenysége az egyik legösszetettebb a szervezetnél. A laborok állományának – ahogy a versenyen – éles helyzetben is harmonizálniuk kell a különböző területekre vonatkozó speciális ismereteiket, a lakosság védelméért felelős vezetők pedig az általuk adott információk összessége alapján hozzák meg egy-egy helyzetben a megfelelő döntéseket. A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, a versenyfeladatok összeállításánál az is szempont volt, hogy ne csak olyan kihívások elé állítsák a csapatokat, amelyeket már rutinosan meg tudnak oldani, hanem újszerű feladatokat is kapjanak. Mógor Judit hangsúlyozta, a vetélkedőn szerzett tapasztalatokat beépítik a mindennapokba, vagyis a szükséges területeken továbbképzések, felkészítések várhatóak.
 
A katasztrófavédelmi mobil laborok 2017-es vetélkedőjét a Molnár József tű. százados, Laczik Balázs tű. százados és Nánai Sándor tű. zászlós alkotta repülőtéri csapat nyerte. A második legjobb eredményt a Zala megyei egység, vagyis a Szabó István tű. alezredesből, Kemény Csaba tű. őrnagyból és Szita Zsolt tű. századosból álló csapat érte el. A harmadik helyet Békés megye versenyzői, vagyis Kisgyurka Sándor tű. százados, Lipták János c. tű. alezredes és Csányi Csaba c. tű. törzsőrmester szerezték meg.
 
Az eredményhirdetést követő konzultáción az egyes pályák felügyelői részletesen elemezték a náluk összegyűlt tapasztalatokat.
 
 
 

Kapcsolódó képek:
A reptéri katasztrófavédelmi mobil labor nyerte az idei versenyt A reptéri katasztrófavédelmi mobil labor nyerte az idei versenyt A reptéri katasztrófavédelmi mobil labor nyerte az idei versenyt
További képek a galériában