Szervezetünk hírei


Ülésezett a magyar-szlovén állandó vegyes bizottság
2017. december 13. 12:32
Ülésezett a magyar-szlovén állandó vegyes bizottság A szlovéniai Ig településen, a Szlovén Polgári Védelmi és Katasztrófa-segítségnyújtási Képzési Központban tartotta sorrendben tizennyolcadik ülését a Magyar-Szlovén Katasztrófavédelmi Állandó Vegyes Bizottság december 12-én. A tanácskozáson áttekintették többek között a 2017-es év együttműködésének eredményeit, illetve elfogadták a jövő évre vonatkozó munkatervet.
A magyar delegációt dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, míg a szlovén küldöttséget az országban kialakult veszélyhelyzet miatt távollévő Darko But katasztrófavédelmi főigazgatót képviselő Branko Dervodel főigazgató-helyettes vezette.
 
A felek áttekintették a határ menti együttműködés keretében történteket, a nemzetközi projektben végzett közös munkát, különös hangsúllyal az Európai Unió által támogatott programokra. A bizottság azt állapította meg, hogy sikeresen teljesítették a meghatározott feladatokat. A felek megállapodtak a Vegyes Bizottság Regionális Albizottságának összehívásáról is, amelynek fő feladata a két ország határ menti térségei közötti katasztrófavédelmi együttműködés megtervezése és az egyes feladatok elvégzése lesz. A felek bemutatták egymásnak katasztrófavédelmi képzési rendszereiket, valamint tájékoztatást adtak az országukban 2017-ben bekövetkezett természeti katasztrófákról.
 
A szlovén fél tájékoztatójából kiderült, hogy az időjárási és árvízi veszélyhelyzetek mellett a földrengés elleni felkészülésre fordítanak kiemelt figyelmet. A szomszédos ország kockázatelemzései szerint Szlovéniában akár 8-as erősségű földrengésre is számítani lehet elkövetkező években. Éppen ezért egy komplexen kezelendő katasztrófa esetleges bekövetkezésére készülnek: lakossági és ipari infrastruktúrákon modellezik és dolgozzák ki azokat a módszereket és lépéseket, amelyekkel egy ilyen káresemény kezelhető.
 
A találkozónak fontos napirendi pontja volt a 2018-as munkaterv elfogadása, valamint a vegyes bizottság következő, budapesti ülése időpontjának meghatározása. A tervek között szerepel a folyamatos kapcsolattartás és együttműködés erősítése a két ország ügyeletei és a tájékoztatási központjai között, illetve egymás kölcsönös tájékoztatása az esetlegesen bekövetkező veszélyhelyzetekről, természeti, vagy egyéb katasztrófákról. A felek megerősítették azt a szándékukat, hogy továbbra is közösen vegyenek részt az Európai Unió projektjeiben.
 
A küldöttség vezetői egyetértettek abban, hogy a két ország számára ezután is kiemelten fontos a kétoldalú, továbbá az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek keretén belüli együttműködés. Szorosabb információcserét az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának reformja kapcsán fognak folytatni.
 
Fotó: Dr. Bognár Balázs PhD tű. ezredes - VAS MKI és Kiss Tamás tű. ezredes - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Ülésezett a magyar-szlovén állandó vegyes bizottság Ülésezett a magyar-szlovén állandó vegyes bizottság Ülésezett a magyar-szlovén állandó vegyes bizottság
További képek a galériában