Szervezetünk hírei


Vasárnap három alkalommal is időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő
2018. január 08. 11:42
Vasárnap három alkalommal is időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő Noha az idei tél eddig meglehetősen enyhének mutatkozik, csaknem minden napra jut egy-két szén-monoxid-szivárgásos eset. A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű berendezés, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozza. 2017-ben a tűzoltókat több mint hatszáz szén-monoxidos esethez hívták, az érintett háztartások több mint felében volt érzékelő.
Riasztott a szén-monoxid-érzékelő Hosszúpályiban, a Kossuth Lajos utcában. A családi házhoz vasárnap délután vonultak a létavértesi és a debreceni tűzoltók. Az egységek méréseket végeztek, az eredmények igazolták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben. A házat átszellőztették, a gázszolgáltató szakembere pedig az egyik fűtőberendezést kizárta a rendszerből. A házban élő három embert a mentőszolgálat kivizsgálásra kórházba szállította, enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Este a győri hivatásos tűzoltókat Győrladamérra, a Mátyás király utcába riasztották, ahol egy családi házban bejelzett a szén-monoxid-érzékelő. A tűzoltók műszere kimutatta a mosókonyhában lévő gázkazán közelében a mérgező gáz jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere is emelkedő gázkoncentrációt mért ugyanott, ezért a kazánt leplombálta és megtiltotta annak használatát. Ugyancsak este egy családi ház fürdőszobájában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szirmabesenyőn, a Petőfi utcában. A miskolci hivatásos tűzoltók az ingatlan mérőműszeres átvizsgálása során magasabb szén-monoxid-szintet tapasztaltak. A mérgező gáz a fürdőszobában elhelyezett gázüzemű fűtőberendezésből áramlott vissza a lakótérbe. Az érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki, a gázkazán további használatát a gázszolgáltató munkatársa megtiltotta.
 
A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, egyszerre több dolgot is el kell intézni egy háztartásban. Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, ugyanilyen lényeges, hogy a hőtermelő eszközök (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő stb.) is évente átessenek ellenőrzésen. Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő, vagy fali szellőzőket elzárni, betömni. A fenti példákból is látszik, hogy életet menthet a megbízható szén-monoxid-érzékelő, akár minden helységben, ahol hőtermelő eszköz működik. A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kampányának köszönhetően egyébként egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők. 2017-ben a tűzoltók már az esetek több mint felénél olyan lakásba, házba vonultak, ahol használtak ilyen berendezést, míg 2012-ben ez az arány még nem érte el a tizennyolc százalékot sem. A statisztikákból az is kiderül, egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan lakásban, ahol érzékelő működött. Mindezek mellett maga az „éberség” is hasznos, figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt: megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben.
 
A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket. Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz. Ezért a tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell menteni a szabad levegőre, mentőt, tűzoltót kell hívni, le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak, és ki kell szellőztetni a helyiségeket. 
 
Fotó: Illusztráció - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Vasárnap három alkalommal is időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő Vasárnap három alkalommal is időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő Vasárnap három alkalommal is időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő
További képek a galériában