Szervezetünk hírei


Osztrák szakemberek a tűzoltómúzeumban
2018. január 19. 13:57
Osztrák szakemberek a tűzoltómúzeumban Háromnapos látogatást tett a héten a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában a CTIF Történeti és Dokumentációs Albizottságának három tagja. A szakemberek jártak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon is, ahol a szervezet működésével ismerkedtek.
Gerald Schimpf, a Bécsi Tűzoltómúzeum, Ingo Valentini, a Voralbergi Tűzoltómúzeum, valamint Katrin Knaß, a Steierországi Tűzoltómúzeum igazgatója ismertette mindazon feltételeket, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy az intézmény megkaphassa a „CTIF tűzoltómúzeum” minősítést. A program keretében a külföldi vendégek bejárták a kiállítóhelyet, ennek során felmérték, megfelel-e a múzeum a minősítési kritériumoknak. Úgy találták, hogy igen, ezzel az intézmény megtette az első lépést a minősítés megszerzéséhez vezető úton.
 
Január 18-án a látogatókat dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő is fogadta, aki beszélt a katasztrófavédelem felépítéséről, feladatrendszereiről, valamint szervezeti felépítéséről. A tábornok beszélt a CTIF szervezetén belüli magyar részvételről, külön kiemelve a Tűzmegelőzési Bizottságban játszott szerepet. Elhangzott, hogy a bizottság következő ülését Magyarországon tartják, ahogy májusban nálunk rendezi szimpóziumát a Nemzetközi Tűzoltószövetség ifjúsági tűzoltók bizottsága is. Bérczi László az osztrák szakemberek előtt elmondta, tavaly nyáron magyar kezdeményezésre alakult meg a CTIF Tűzvizsgálati Munkacsoportja, és szót ejtett arról is, hogy 2020-ban vagy 2021-ben pedig a Történeti és Dokumentációs Albizottság ülésezik majd Magyarországon. A vendégek élénken érdeklődtek a magyar önkéntes tűzoltóságok rendszere és működése iránt. Mindezek mellett tájékoztatást kaptak a középiskolás diákok közösségi szolgálatáról is.
 
Fotó: Szilcsanov Zoltán tűzoltó százados

Kapcsolódó képek:
Osztrák szakemberek a tűzoltómúzeumban