Szervezetünk hírei


Tűzoltók lesznek
2018. február 08. 07:42
Tűzoltók lesznek Az ország négy rendészeti szakgimnáziumában összesen százharmincegyen kezdték meg tanulmányaikat az új típusú, a közös rendvédelmi alapfeladatokra is felkészítő tűzoltó-szakképzés keretében. Már tizenkettedik alkalommal indult ez az oktatási forma.
A most beiskolázott hallgatók öt hónap alatt sajátítják el az egységes rendvédelmi alapozó modul és a tűzoltószakmai képzés ismeretanyagát – hangoztatta a képzés tanévnyitóján dr. Gubicza József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője. Mint hozzátette, a 2012 szeptemberében elindított, új rendszerű tűzoltó-szakképzésben az azóta eltelt időszakban már több mint ezerháromszázan fejezték be eredményesen a tanulmányaikat. A felkészítés során minimális volt, a másfél százalékot sem érte el a lemorzsolódás, ami az alapos kiválasztási eljárásnak és az oktatók, kiképzők lelkiismeretes munkájának is köszönhető.
 
Az ezredes szerint bizonyította létjogosultságát az a döntés, amellyel a rendőri tanintézetekbe helyezték át a tűzoltó-alapkiképzést. Így lehet ugyanis megteremteni az egységes rendvédelmi életpálya alapjait, ami azért is fontos, mert különböző élethelyzetekben közösen látnak el szolgálatot a tűzoltók és a rendőrök, így már a tanulás időszakában lehetőségük nyílik megismerni egymás tevékenységét, munkáját, és személyes kapcsolatokat tudnak kialakítani – mondta a főosztályvezető.
 
Az ezen a héten elindított szakképzést megelőzően csaknem ötszázan kezdték meg a felvételi eljárást, négy-hatszoros volt a túljelentkezés, ami jól jelzi a tűzoltó hivatás presztízsét – hangoztatta a főosztályvezető. Szavai szerint csaknem 250 jelentkező teljesített minden követelményt, és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok a motivációs beszélgetések során közülük választották ki a tűzoltószakmára leginkább rátermetteket, elhivatottakat.
 
A most beiskolázottak a szakmai vizsgák sikeres teljesítése után, a tervek szerint idén júliusban kerülnek majd a katasztrófavédelem hivatásos állományába – mutatott rá Gubicza József.
 
Fotó: Novák József c. tű. főtörzszászlós - BM KOK

Kapcsolódó képek:
Tűzoltók lesznek Tűzoltók lesznek Tűzoltók lesznek
További képek a galériában