Szervezetünk hírei


Workshop a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére
2018. március 08. 15:37
Workshop a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére Március hetedikén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Mérnök Kamara közösen szervezett szakmai találkozót a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére.
A szakmai találkozót megnyitó Nagy Gyula, a Magyar Mérnök Kamara elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, fontos, hogy a szakmai szervezetek együtt dolgozzanak a közös cél, a szén- monoxid-mérgezések megelőzése érdekében.
 
A megnyitót követően dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke tartott előadást a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében eddig megtett intézkedésekről. Ismertette a mérgezések körülményeit, a káreseményekhez kapcsolódó elemzéseket, illetve az azokból levonható következtetéseket.
 
 Dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke arról értekezett, milyen követelményeknek kell ma a nyílászáró szerkezeteknek megfelelniük, emellett beszélt arról is, hogyan változtatják meg az épületek szellőzését és légcseréjét, miként befolyásolják a tüzelő- és fűtőberendezések levegőellátását a korszerű, jó hőszigetelő képességgel rendelkező, légtömör ajtók és ablakok.
 
Dr. Barna Lajos, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék c. egyetemi tanára, az MMK Épületgépészeti Tagozat elnökségének tagja előadásában részletesen ismertette, milyen szerepet játszik a tüzelőberendezések elhelyezése a szén-monoxid-mérgezések kialakulásában. Megtörtént káreseményeken keresztül szemléltette, hogy a légköri viszonyok és a hőmérsékletkülönbségek alakulása, valamint a kémény kitorkollása milyen hatással van az égéstermék áramlására és a megfelelő huzathatás kialakulására.
 
A gázkészülékek légellátásáról, a légellátás és a szén-monoxid-mérgezések kapcsolatáról. dr. Chappon Miklós, okleveles gépészmérnök, MMK Épületgépészeti Tagozat tagja tájékoztatta a hallgatóságot. Bemutatta, mennyire fontos, hogy a tüzelő-, fűtőberendezés működéséhez megfelelő levegő-utánpótlás legyen, illetve azt, milyen nagy mértékben tudja befolyásolni a tüzelőberendezések biztonságos működését egy elszívó berendezés beépítése, vagy egy szellőző megszüntetése.
 
Az épületszerkezeteknek a hatékony tűzvédelemben játszott szerepéről, az építőanyagok minőségbiztosításának kérdéseiről Lestány Mária, építésztervező szakmérnök, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának vezetője beszélt. Előadásában kitért az építményekkel és építési termékekkel szemben támasztott tűzvédelmi követelményekre és a tervezői felelősség fontosságára.
 
Bognár Gábor, a Honeywell vállalat kereskedelmi vezetője a szén-monoxid-jelzők adatgyűjtésben és baleset-megelőzésben játszott szerepéről tartott tájékoztatót.
 
Az előadásokat követően a workshop szakmai konzultációval zárult, amelyen a résztvevő építészmérnökök, villamos- és gépészmérnökök, ajtó- és ablakgyártók, forgalmazók, kéményseprő szakemberek, tűzvédelmi szakemberek, igazságügyi szakértők oszthatták meg egymással tapasztalataikat.
 
Fotó: Badonszki Csaba tű. alezredes - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Workshop a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére Workshop a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére Workshop a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére
További képek a galériában