Szervezetünk hírei


A korszellem változik, a biztonság örök érték
2018. március 10. 10:37
A korszellem változik, a biztonság örök érték Innovációk és megoldások az építészeti tűzvédelemben címmel tartott csütörtökön közös konferenciát a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség. A két szervezet immár harmadjára hívta össze a szakmai találkozót. A konferencia helyszíne a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli bázisa volt, fő célkitűzése pedig az, hogy a tűzvédelem lépést tartson a folyamatosan jelentkező építészeti újításokkal, a modern technológiával, és a tervezői elképzelésekkel.
A konferenciát dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, a rendezvény házigazdája dr. Papp Antal tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöke, levezetője pedig Heizler György, a Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke volt.
Mint elhangzott, a modern építészeti alkotások világában a tervezők fantáziájának szinte semmi nem szab határt. A korszerű technológia szinte meghazudtolja a fizika törvényeit, a megrendelők igényei szerint épülő monumentális vagy exkluzív épületek pedig új megoldásokat követelnek a tűzvédelmi szakemberektől is. Nemcsak az építészeti különlegességek, hanem a mindennapokra tervezett lakóházak, közösségi épületek esetében is alkalmazzák azokat a technikai újításokat, amelyeknél ugyancsak az új szemléletű tűzvédelmi megközelítés lehet érvényes. Miközben a passzív és aktív tűzvédelmi berendezések, felszerelések és eszközök rugalmasan illeszkednek az új építészeti struktúrákhoz, szerepük változatlan: a tűzbiztonság garantálása, az értékek és emberi élet védelme mindennél fontosabb.
 
A biztonság elsődleges szempontjairól beszélt megnyitójában Bérczi László, aki hangsúlyozta, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban is rögzített irányelvek teret engednek ugyan a mérnöki elképzeléseknek, de szigorúak a biztonsági elvárásokat illetően. A konferencián szó volt az aktív és passzív rendszerek kapcsolatáról, ezek egymásra épüléséről, illetve arról, hogy a tűzvédelem sohasem függetleníthető attól, miként működik térben és időben az épület-ember-tűz hármas egysége.
 
A fórum kulcsszava az innováció volt, amelyet mint mondták, nemcsak a korszellem diktál, hanem a biztonság iránti igény is kikényszerít. Hol húzódhatnak a tűzszakaszhatárok, miként alakítható ki a tűz terjedését meggátoló épületzárás, milyen korszerű eljárások érvényesek a homlokzati hő- és füstelvezetésben, miként viselkednek az új tűzvédelmi szigetelések és légcsatornák? Ezeket a kérdéseket boncolgatták a szakemberek, akik az előadások után konzultáció keretein belül vitatták meg a tapasztalataikat. A konferencia kísérőrendezvényén tűzvédelemmel foglalkozó cégek által kiállított termékeket lehetett megtekinteni, a standokon érdeklődők minden kérdésükre választ kaphattak. 
Fotó: BM KOK

Kapcsolódó képek:
A korszellem változik, a biztonság örök érték A korszellem változik, a biztonság örök érték A korszellem változik, a biztonság örök érték
További képek a galériában