Szervezetünk hírei


Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan
2018. március 13. 15:41
Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan „A magyaroknak ma is meg kell küzdeniük a szabadságért, az összetartozásért, a biztonságért. Március 15-e ma is azt üzeni számunkra, hogy a magyarok maguk akarnak dönteni a jövőjükről, vagyis mindarról, ami a gyerekeik és unokáik sorsát meghatározza” – mondta ünnepi beszédében Kontrát Károly miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár a Belügyminisztérium ünnepségén március 13-án.
A márciusi ifjak felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül Magyarországnak nincs jövője, és elég bátrak is voltak ahhoz, hogy ezért megküzdjenek, fogalmazott Kontrát Károly. Az államtitkár hangsúlyozta, a százhetven évvel ezelőtti fiatalok tudták, hogy az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan. A miniszterhelyettes beszédében kiemelte: ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték. Az államtitkár kijelentette – Magyarország ma büszke, erős, európai ország, amelyet meg kell őrizni olyannak, amilyennek az állampolgárok szeretik és a nemzeti ünnepen emlékezni kell a hősökre, az ő bátor kiállásukra, amely örök példa előttünk.
 
A tárca ünnepségén köztársasági elnöki, belügyminiszteri elismeréseket adtak át, a katasztrófavédelem több munkatársa is kinevezést, elismerést vehetett át.
 
Az ünnepségen bejelentették, hogy dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká dr. Mógor Mária Judit tű. ezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettesét és dr. Demény Ádám Imre tű. ezredest, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság főigazgatóját.
 
A köztársasági elnök a nemzeti ünnep alkalmából A magyar érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát adományozta a térség tűz- és katasztrófavédelmének átalakításában betöltött jelentős szerepe, valamint a rendkívüli időjárási helyzetek kezelésében végzett eredményes munkája elismeréseként Egri Gyula tű. ezredesnek, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának. Több mint három évtizedes, magas színvonalú szolgálati tevékenysége elismeréseként A magyar érdemrend lovagkeresztje katonai tagozatát vehette át Seper András László tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Wéber Antal tű. dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.
 
Magyarország kormánya – a belügyminiszter előterjesztésére – életmentés során tanúsított hősies magatartása elismeréséül „Életmentő Emlékérmet” adományozott Demeter Imre hajdúböszörményi lakosnak, aki egy lakástűzből az ablakon keresztül mentett ki egy bent tartózkodó, a füst és a forró levegő belélegzésétől súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett, eszméletlen idős férfit.
 
Dr. Pintér Sándor belügyminiszter nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott Dudás Csaba Miklós tű. főhadnagynak, a VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, aki 2017. december 7-én Budapesten, egy nyolcadik kerületi, nagyjából tizenkétezer négyzetméteres raktárépületben keletkezett tűznél szakszerűen irányította társait több mint tíz órán keresztül, emellett aktívan részt vállalt a tűzoltásban is. A belügyminiszter Bátorságért Érdemjelet adományozott Molnár Ferenc c. tű. főtörzsőrmesternek, a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának is, aki 2017. december 14-én Miskolcon, egy tízemeletes panelházban keletkezett tűznél megtalált egy öntudatlan állapotban lévő embert, valamint kollégáival másik huszonnyolc lakót menekítettek ki az épületből. Bátorságért Érdemjelet vehetett át a debreceni hivatásos tűzoltóság három beosztott tűzoltója is: Jenei Tamás Attila c. tű. törzsőrmester, Nagy Ferenc c. tű. főtörzsőrmester és Szabó Zoltán Ádám tű. őrmester, akik 2017. november 3-án egy égő debreceni lakóépületből kimentettek egy eszméletlen, súlyos égési sérüléseket és füstmérgezést szenvedett férfit. A szakszerűen és időben végrehajtott beavatkozásnak köszönhetően megmentették a sérült életét.
 
A belügyminiszter kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül soron kívül előléptette tűzoltó ezredessé Skarupa Ferenc tű. alezredest, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság humánszolgálat-vezetőjét.
 
Pintér Sándor A köz szolgálatáért érdemjel arany fokozatát adományozta Pásztor Jánosnak, az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület parancsnokának, illetve aranylánc aranymedállal emléktárgyat adományozott Benkő Andrea Tímea tű. alezredesnek, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálata főosztályvezető-helyettesének.
 
Fotó: Csattos Pál - BM

Kapcsolódó képek:
Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan Az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlan
További képek a galériában