Szervezetünk hírei


Átível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 öröksége
2018. március 13. 15:51
Átível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 öröksége Ünnepi állománygyűlésen emlékezett a katasztrófavédelem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségére és hőseire március tizenharmadikán. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság rendezvényén azok munkáját is elismerték, akik a hétköznapok hőseiként példát mutatnak, maradandót alkotnak és szívvel-lélekkel dolgoznak a biztonságért.
Fáklyaként mutatja az utat ’48 márciusának emléke – ezzel a gondolattal vezette be ünnepi beszédét Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, általános főigazgató-helyettes. A tábornok úgy fogalmazott: „Egyre többen érezték úgy, hogy itt az ideje az összefogásnak, a közös gondolkodásnak, itt az ideje, annak, hogy a nagy magyar álom megszülethessen!” E forradalmi légkör nagy találkozásokat eredményezett, politikusok, arisztokraták, írók, költők és egyszerű közemberek fiai találtak egymásra, és fogtak össze azért a magasztos célért, ami túlmutatott személyes érdekeiken, életükön – hangzott el. A ma emberének természetesek azok a jogok és lehetőségek, amelyekért ’48-ban még fegyverrel küzdöttek ezek a nagyszerű elődök. Hogy mit is akartak? Többek között a magyar nyelv hivatalossá tételét, az egyenlő közteherviselés bevezetését, jobbágyfelszabadítást, önálló magyar országgyűlést, felelős nemzeti kormányt, sajtószabadságot és a feudális kötöttségek végleges eltörlését, említette meg Erdélyi Krisztián, aki hozzátette, hogy ma is példaértékű az az elszántság, amellyel a forradalom és szabadságharc szereplői harcba szálltak. Ünnepi beszédét a harccal kivívott dicsőséges pillanatok felelevenítésével, majd a hatalmas erejű ellentámadás nemzeti tragédiába torkolló mozzanatainak megidézésével folytatta. A főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a tragédián is felülemelkedett és átöröklődött a függetlenség vágya, amelynek kivívása a következő nemzedékre maradt. „Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Széchenyi István, Petőfi Sándor, az aradi tizenhármak… Nevükből merítsünk erőt, kitartást mindennapi munkánkhoz! (…) Éljen a magyar szabadság, éljen haza!” – ezekkel a szavakkal fejezte be szónoklatát a dandártábornok.
 
Az ünnepi műsor Dávid Roland előadóművész ünnepi dalválogatásával folytatódott, így zenében is megelevenedtek a történelmi pillanatok. A dalcsokor után ismertették a köztársasági elnöki és belügyminiszteri elismeréseket, majd dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója a munkájukat kiemelkedően végző kollégáknak elismeréseket adott át.
 
A megemlékezést követő pohárköszöntőt dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes mondta. A dandártábornok úgy fogalmazott, a forradalom euforikus hangulatának jelképe, a kokárda összeköti az embereket, és ez az összetartozás átível téren és időn is. A történelem forradalmi hevületű, vagy éppen megfontolt alakjainak utódai talán éppen azok a kollégák, akik a mai napon elismerésben részesültek. Ők azok, akik a jó ügyet, a szervezetet, a hazát híven szolgálják, úgy, hogy ezzel példát is mutatnak. Ezt a példamutató munkát köszönte meg beszédében a dandártábornok.
 
 
 
 

Kapcsolódó képek:
Átível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 öröksége Átível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 öröksége Átível téren és időn, nemzedékeket köt össze 1848-49 öröksége
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):