Szervezetünk hírei


Az észak-keleti megyékben még mindig sok munkát ad a márciusi tél
2018. március 18. 12:58
Az észak-keleti megyékben még mindig sok munkát ad a márciusi tél Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban hófúvásra kiadott harmadik fokozatú (piros) riasztását Heves és Hajdú-Bihar megye térségéről, jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben ilyen riasztás. Jelenleg hat megye ötvenöt településén, több mint 34 ezer fogyasztónál van áramkimaradás. A mai napon csaknem kétszázötven alkalommal avatkoztak be az ország tűzoltói a rendkívüli téli időjárás okozta káreseménynél.
Folyamatosan dolgoznak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltóegységei, elsősorban a Nyíregyházi és a Tiszavasvári Járásban kell elakadt járműveket menteni. Nagycserkeszen, a Vasvári Pál utcában árokba csúszott egy személygépkocsi, míg Tiszalök és Tiszaeszlár között egy személygépkocsi hótorlasznak ütközött. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. A Nyíregyházához tartozó bokortanyák közül Rókabokor, Felsősimán pedig a Major és a Hosszúháti utcák megközelítésén dolgoznak. Az áramszolgáltató munkatársai az Újfehértóhoz tartozó Molnár és a Suták tanyán tevékenykednek, ahol több állattartó telep maradt szolgáltatás nélkül. Kora délután az út menti árokba sodródott egy személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Nyíregyháza közelében, a 223-as kilométerszelvényben. A balesetnek nem volt sérültje, a nyíregyházi hivatásos tűzoltók végzik el a műszaki mentést.
 
Hajdú-Bihar megyében több balesethez is riasztották a katasztrófavédelem egységeit: Balmazújvároson és Nagyhegyesen árokba csúszott autókhoz riasztották a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltókat; az M35-ös és M3-as autópálya elágazásánál elakadt autókat mentettek a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók. Hajdúnánás és Hajdúdorog között személygépkocsik kerültek a hó fogságába. Több helyen kidőlt fák és forgalmat akadályozó faágak miatt kellett vonulni, egyes településeken vezetékekre, épületekre dőltek. Nádudvar és Kaba között nagyfeszültségű vezeték szakadt le. Tiszavasváriban pedig kamion csúszott árokba, amelyet a hajdúnánási hivatásos tűzoltók húztak ki. Személyi sérülés sehol nem történt.
 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a mai napon több mint hatvanszor riasztották a tűzoltóegységeket, és az áramszolgáltatásban is zavarokat okozott a téliesre fordult időjárás. Jelenleg csaknem 10 ezer szolgáltatási helyen szünetel a szolgáltatás, a szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hibák megszüntetésén. A megye területén jellemzően kidőlt fák és árokba csúszott autók miatt kérték a tűzoltóegységek segítségét, akik egyik helyről a másikra vonulva számolják fel a veszélyes helyzeteket: Karcagon, a Téglagyár-telepen egy nagy méretű olajfűzfa  állatok tartására szolgáló épületet veszélyeztetett, Kunszentmárton Bem József utcájában pedig lakóházat kellett megvédeni. Túrkevén, a Kisdomb utcában két helyszínen nagy méretű fa dőlt a villanyvezetékre, teljes áramszünetet okozva.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében reggel óta legtöbbször a hóban elakadt autókat mentettek a tűzoltók, de néhány alkalommal kidőlt fák eltávolítását is kérték tőlük. Mezőnagymihály és Gelej között a télies útviszonyok miatt elakadt egy kamion, a mentés miatt az utat le is kellett zárni.
 
Heves megyében a tetejére borult egy személyautó a 31-es számú út 106-os kilométerénél, Jászszentandrás térségében. A hevesi hivatásos tűzoltók végezték el a műszaki mentést. A balesetben egy ember megsérült, őt a mentők ellátták.
 
Békés megyében is gondokat okoz a márciusi havazás, a megye északi részén hét településen van áramkimaradás, amelynek felszámolásán a szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak. Baleset miatt szerencsére csak egyszer kellett műszaki mentést végezniük az egységeknek.
Átszakította a szalagkorlátot és egy vízelvezető árokban állt meg egy személygépkocsi az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyében, a 110-es kilométernél, a Hegyeshalom felé vezető oldalon. A műszaki mentést végző győri hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A balesetben nem sérült meg senki.
 
Megcsúszott a havas úttesten és félig az árokba hajtott egy személyautó Nógrád megyében, a Pásztót és Szurdokpüspökit összekötő alsóbbrendű útszakaszon. A járműben öten utaztak, de senkinek nem esett baja. A pásztói hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót, biztosították a helyszínt az autómentő kiérkezéséig és a fűtött tűzoltógépjárműben melegedési lehetőséget biztosították a kocsi utasainak. Miután az autómentő kihúzta az árokból a személyautót, az tovább tudta folytatni útját.
 
Fotó: Debrecen HTP / Gyor HTP / FKI Videócsoport / Pest MKI

Kapcsolódó képek:
Az észak-keleti megyékben még mindig sok munkát ad a márciusi tél Az észak-keleti megyékben még mindig sok munkát ad a márciusi tél Az észak-keleti megyékben még mindig sok munkát ad a márciusi tél
További képek a galériában