Szervezetünk hírei


Enyhített a szorításán a márciusi tél
2018. március 18. 18:38
Enyhített a szorításán a márciusi tél Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban hófúvás veszélye miatt kiadott harmadfokú (piros) riasztását, így több északkelet-magyarországi térségben másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben. Jelenleg négy megye negyvenkilenc településén több mint húszezer fogyasztónál van áramkimaradás. A mai napon eddig csaknem háromszáz alkalommal avatkoztak be az ország tűzoltói a rendkívüli téli időjárás okozta káreseménynél.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt időszakban tizenkilenc helyszínen volt szükség ilyen beavatkozásra. Hat esetben a forgalmat akadályozó vagy épületet veszélyeztető fákat távolítottak el, három alkalommal viharkárok felszámolásában, tíz helyszínen pedig elakadt járművek kiszabadításában nyújtottak segítséget az egységek. A megyében elzárt település nincs, az áramszolgáltatással egy településen sem voltak problémák.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 36-os főút Tiszavasvári és Nagycserkesz közötti szakasza, valamint Újfehértó és Hajdúdorog közötti út délután két órától teljes szélességében járható. Kálmánháza, Petőfi-tag bekötőútján még nem lehet ugyan közlekedni, de a településrész más irányból megközelíthető. Nagycserkesz-Cigánybokor elzárt településrészen hómaró tisztítja az utat. A Nyírtelekhez tartozó, a hó által elzárt, két bokortanyai rész, Ferenc tanya és Dankó bokor megközelítésén a honvédség egyik munkacsoportja dolgozik. Gávavencsellő-Paszabcsúcs településrész jelenleg nem elérhető. Áramszolgáltatás még több mint négyszáz fogyasztói helyen nincs a megyében, ahol az M3-as autópálya 223. kilométerszelvénynél Budapest irányába egy személygépjármű árokba sodródott, Nyíregyházán, a Barát utcán pedig egy kisbusz elakadt – mindkét járművet a nyíregyházi hivatásos tűzoltók vontatták ki. 

Hajdú-Bihar megyében Kaba és Hajdúszovát között egy kisbusz lesodródott az útról és a hó fogságába került. A kabai önkéntes tűzoltók végezték a műszaki mentést: az önkormányzat egy erőgépet küldött a helyszínre, így ki tudták vontatni a járművet. Délután Hajdúszoboszló külterületén árokba csúszott egy teherautó, amelyet a balmazújvárosi önkormányzati és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók drótkötél segítségével húztak ki. Nagyhegyes közelében a keleti csatorna mentén három személygépkocsi akadt el a hóban. Ugyancsak a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók mentették ki az autókat. 
 
Bács-Kiskun megyében is többször kellett kidőlt fák miatt és vízeltávolítás céljából beavatkozniuk a tűzoltóknak. Vas megyében Magyarszombatfa településen a két fogyasztói helyet érintő áramkimaradást az áramszolgáltató megszüntette, a szolgáltatás az egész megyében zavartalanul működik. 
 
Békés megye tűzoltóit szintén elsősorban kidőlt fákhoz, valamint leszakadt vezetékekhez, illetve vízszivattyúzáshoz riasztották. A megye északi részén fekvő hat településen az áramszolgáltató szakemberei továbbra is a hatezer fogyasztási helyet érintő áramkimaradás megszüntetésén dolgoznak.
 
Fotó: Debrecen HTP / Heves KvŐ

Kapcsolódó képek:
Enyhített a szorításán a márciusi tél Enyhített a szorításán a márciusi tél